Η παράνομη και απαράδεχτη «Αγορά Υπηρεσιών» στην Εκπαίδευση


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ*

Μια από τις πρώτες ενέργειες του τέως Υπουργού Παιδείας μετά την αλλαγή της διακυβέρνησης ήταν η διάλυση του ΙΔΑΒΕΠ. Το ΙΔΑΒΕΠ ήταν το Ίδρυμα που εργοδοτούσε όσους εκπαιδευτικούς εργάζονταν στα απογευματινά, βραδινά και επιμορφωτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Αυτή η ρύθμιση δεν ήταν τέλεια. Είχε αδυναμίες. Στη θέση όμως της εργοδότησης μέσω του ΙΔΑΒΕΠ οι κυβερνώντες επέβαλαν τη χειρότερη μορφή εργοδότησης: την «Αγορά Υπηρεσιών». Αναφέρομαι ενσυνείδητα σε «εργοδότηση» γιατί αυτό είναι. Συγκεκαλυμμένη μορφή εργοδότησης και κατ’ επέκταση παράνομη. Αυτή η πραγματικότητα αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο απασχολεί εκατοντάδες εκπαιδευτικούς σήμερα. Αφορά εκπαιδευτικούς που απασχολούνται στα ολοήμερα σχολεία, στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, στα Απογευματινά και Βραδινά προγράμματα, στο Μουσικό και Αθλητικό Λύκειο.

Ποιο είναι το πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της απαράδεχτης και παράνομης εργοδότησης; Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, κυρίως νέοι, έχασαν περίπου το 35% των εισοδημάτων τους, εάν υπολογιστεί ότι αναγκάζονται να καταθέτουν από μόνοι τους κοινωνικές ασφαλίσεις (που έχουν κάπως αυθαίρετα καθοριστεί), δεν δικαιούνται ανεργιακό τους καλοκαιρινούς μήνες και έχουν και άλλες απώλειες. Για όσους δε, αναγκάζονται να πηγαίνουν σε σχολεία στην ύπαιθρο (κυρίως δάσκαλοι), το τι περισσεύει ως εισόδημα αντιστοιχεί κυριολεκτικά σε ένα κομμάτι ψωμί.

Όλα αυτά δεν τα λέμε τώρα. Εγείραμε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα αρκετές φορές τα τελευταία τρία περίπου χρόνια. Με δημόσιες δηλώσεις και αρθρογραφία. Εγγράφοντας και συζητώντας το θέμα στη Βουλή. Με την παρουσία μας στις κινητοποιήσεις των «αυτοεργοδοτούμενων» εκπαιδευτικών και των συντεχνιών τους. Μαζί τους στον αγώνα τους.

Δυστυχώς η Βουλή δεν μπορεί να επιλύσει αυτό το ζήτημα γιατί, όπως είναι καλά γνωστό, δεν μπορεί να αυξήσει τα έξοδα του κράτους ούτε κατά ένα σεντ.

Η συγκεκαλυμμένη εργοδότηση με τη μορφή της «Αγοράς Υπηρεσιών» είναι και παράνομη.

-     Υπάρχει γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας προς τον Οργανισμό Νεολαίας (την περίοδο που διετέλεσα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου) η οποία καθιστούσε σαφές ότι η εργοδότηση με τη μορφή της «Αγοράς Υπηρεσιών» εκπαιδευτικών στα προγράμματα του ΟΝΕΚ (Πολύκεντρα, Παιγνιοθήκες, Πασχαλινό Σχολείο κ.α.) ήταν παράνομη. Και αυτό γιατί δεν μπορεί κάποιος να σου ζητά να εργάζεσαι στο χώρο του, να υλοποιείς το πρόγραμμά του, να σε ελέγχει, αλλά να θεωρείσαι «αυτοεργοδοτούμενος».

-     Παρόμοιες γνωματεύσεις υπάρχουν πρόσφατα για κλάδους της Δημόσιας Υπηρεσίας, όπου υποχρεώθηκαν οι κυβερνώντες να μετατρέψουν απασχολούμενους με αγορά υπηρεσιών, ακόμα και σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου.

Παράλληλα αυτή η απαράδεχτη κατάσταση απειλεί το επίπεδο στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, αφού αποδεδειγμένα κάποιος που σκανδαλωδώς υπαμείβεται δεν αποδίδει  όσο πρέπει. Αυτή η απειλή ενισχύει τα αντίστοιχα προγράμματα στον Ιδιωτικό τομέα.

Αναμένουμε τα αποτελέσματα και της νομικής μάχης για αυτό το ζήτημα, αφού εκκρεμεί προσφυγή. Παραμένουμε σταθεροί στη θέση για κατάργηση αυτής της απαράδεκτης και παράνομης μορφής εργοδότησης. Μαζί με εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, κυρίως νέους και νέες, οι οποίοι σήμερα θυματοποιούνται. Όπως ακριβώς πράξαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Η επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος θα είναι βήμα ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης.

*Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ, Επικεφαλής Γραφείου Παιδείας και υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










105