Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το νομοσχέδιο για το Φορέα Ανώτερης Εκπαίδευσης


  Η Ολομέλεια της Βουλής με 33 ψήφους υπέρ και 19 αποχές ενέκρινε το νομοσχέδιο για το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Υπέρ τάχθηκαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Ζαχαρίας Κουλίας. Αποχή τήρησαν το ΑΚΕΛ και Οικολόγοι.

Έξι τροπολογίες ΑΚΕΛ απορρίφθηκαν με 33 ψήφους έναντι 19.

Υπ. Παιδειας: Σημαντική εξέλιξη στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση η ίδρυση του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης

Ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το Νομοσχέδιο για την ίδρυση και Λειτουργία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού χαιρετίζει τη σημαντικότατη αυτή απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου.

Το Υπουργείο εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και τα πολιτικά κόμματα για την υπεύθυνη στάση που επέδειξαν για ένα θέμα που αποτελούσε προτεραιότητα, καθώς η λειτουργία του Φορέα θα συμβάλει καθοριστικά στη διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς τους φοιτητές, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται από την πολιτεία για ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακό κέντρο ανώτερης εκπαίδευσης.  Με τη σημερινή απόφαση, η Βουλή θέτει αίσιο τέλος στις συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει από το 2007 σχετικά με τη δημιουργία του Φορέα και εντατικοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες με την ανάληψη πρωτοβουλίας και τη συμβολή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.

Ο Φορέας, αφενός μεν θα διασφαλίζει την ποιότητα της παρεχόμενης ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο και, αφετέρου, θα εντοπίζει αδυναμίες και μειονεκτήματα των κυπριακών ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης και, κατά συνέπεια, θα τους δίνεται η δυνατότητα να αναβαθμίζουν την ποιότητά τους.  Συγκεκριμένα, με την ίδρυση του Φορέα θα διενεργείται περιοδική αξιολόγηση και πιστοποίηση των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων και σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και των προγραμμάτων σπουδών τους. Οι κατάλογοι των αναγνωρισμένων ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης, καθώς και των προγραμμάτων που μπορούν να προσφέρουν θα δημοσιοποιούνται.  Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα στα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης της Κύπρου να προσφέρουν τίτλους σπουδών στο εξωτερικό μέσω της διασυνοριακής εκπαίδευσης.

Ο Νόμος για την ίδρυση και τη λειτουργία του Φορέα είναι συμβατός με τις διαδικασίες και τα κριτήρια αξιολόγησης και πιστοποίησης των Ευρωπαϊκών Προτύπων και Κατευθυντήριων Γραμμών (European Standards and Guidelines – E.S.G.), που αποτελούν την πλέον βασική προϋπόθεση για ένταξη του κυπριακού Φορέα τόσο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διασφάλισης Ποιότητας (European Network of Quality Assurance – E.N.Q.A.), όσο και στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Φορέων Διασφάλισης Ποιότητας (European Quality Assurance Register – E.Q.A.R.).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










149