Γονείς Μέσης: Απαιτούμε από την Πολιτεία να λάβει υπόψη τα αποτελέσματα του PISA και των δικών μας εξετάσεων


*Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε το εκπαιδευτικό μας σύστημα χρειάζεται ριζικές αλλαγές.

*Μετά από τόσες «αναβαθμίσεις» και «αναθεωρήσεις» του εκπαιδευτικού συστήματος η ελεύθερη πτώση συνεχίζεται.

Με ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης αναφέρει:

   «Τα αποτελέσματα της έρευνας PISA 2022 μόνο απογοήτευση και λύπη προκαλούν σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση και το μέλλον αυτού του τόπου. Μετά από τόσες «αναβαθμίσεις» και «αναθεωρήσεις» του εκπαιδευτικού συστήματος η ελεύθερη πτώση συνεχίζεται.

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου νοσεί εδώ και χρόνια. Παρόλες τις όποιες κατά καιρούς προσπάθειες, η παθογένεια συνεχίζει να υφίσταται. Το τίμημα, δυστυχώς, το πληρώνουν τα παιδιά μας. Μετά από τόσα χρόνια δεν έχουμε καταφέρει να διαμορφώσουμε  ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα επικεντρώνεται στο συμφέρον τους και μόνο, που θα προσβλέπει στη μόρφωση και στην ολόπλευρη αντάπτυξή τους. Δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα για το οποίο θα είμαστε όλοι περήφανοι και ένα δημόσιο σχολείο υπόδειγμα.

Το περιβάλλον όπου μεγαλώνουν τα παιδιά μας απαιτεί αυξημένες δεξιότητες: κοινωνικές, συναισθηματικές αλλά και γνωστικές. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα καλείται να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες και να διαμορφώσει πολίτες με γνώσεις και δεξιότητες, με ανεξάρτητη προσωπικότητα, ευπροσάρμοστους, αυτάρκεις και με ψυχική ανθεκτικότητα. Τους πολίτες του αύριο. Για αυτό σήμερα όσο ποτέ άλλοτε το εκπαιδευτικό μας σύστημα χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Αλλαγές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις και τα μεγάλα επίτευγμα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αλλαγές οι οποίες θα οδηγήσουν στην ουσιαστική αναβάθμισή του και κατά συνέπεια στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Αναλυτικά προγράμματα, ωρολόγια προγράμματα, διδακτικές προσεγγίσεις, συστήματα αξιολόγησης μαθητών, εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου καθώς και υλικοτεχνικές υποδομές σχολείων είναι οι βασικότεροι πυλώνες της εκπαίδευσης οι οποίες χρειάζονται εκ βάθρων αναβάθμιση.

Απαιτούμε από την Πολιτεία επιτέλους να λάβει υπόψη τόσο τα αποτελέσματα του PISA όσο και τα αποτελέσματα των δικών μας εξετάσεων, τα ποσοστά αναλφάβητων, τα ποσοστά παραβατικότητας, τα ποσοστά αδιαφορίας. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να τροχιοδρομηθούν σοβαρές και βαθιές τομές στην εκπαίδευση.

Εμείς οι γονείς ανησυχούμε και ταυτόχρονα απαιτούμε από όλους τους εμπλεκόμενους να εγκύψουν σοβαρά στο θέμα. Παράλληλα στηρίζουμε τις όποιες αλλαγές χρειάζονται για να έχουν τα παιδιά μας την εκπαίδευση που τους αξίζει και που θα τα βοηθήσει να προχωρήσουν με επιτυχία τόσο ακαδημαϊκά, όσο και επαγγελματικά. Απαιτούμε αποφασιστικότητα και ανιδιοτέλεια από όλους για βαθιές και ουσιαστικές τομές. Για τα παιδιά μας και το μέλλον του τόπου».




Comments (1)

  1. Θάσος Πέτρου :
    Dec 11, 2023 at 08:50 AM

    ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΕΓΑΓΩΓΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

    Η πιο πάνω εισήγηση προέρχεται απο την Ελεγκτικη Υπηρεσία. Δεν έχει σημασία η προέλευση της, είναι στην σωστή κατεύθυνση.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










914