Γονείς Μέσης: Για μια ακόμη φορά από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα


Άμεσα μέτρα εδώ και τώρα

Με ανακοίνωσή της, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης αναφέρει: 

«Με τρόμο είδαμε προχθές ακόμη ένα σχολικό λεωφορείο να τυλίγεται στις φλόγες ενώ μετέφερε μαθητές. Ούτε που μπορούμε να φανταστούμε τον φόβο των μαθητών, που επέβαιναν σε αυτό, αλλά και τον πανικό των γονιών τους όταν το πληροφορήθηκαν.

Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Αυτή τη φορά. Άλλωστε δεν είναι το πρώτο περιστατικό πυρκαγιάς σε εν κινήσει λεωφορείο. Είναι το ΤΕΤΑΡΤΟ! Και τις τρεις προηγούμενες φορές, πέραν κάποιων ανακοινώσεων από τους υπεύθυνους της τήρησης της νομοθεσίας (υπουργείο, κυβερνητικά τμήματα, υπηρεσιακούς…), τίποτα δεν έχει γίνει.

Αυτό το περιστατικό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το ποτήρι της δικής μας υπομονής και της δικής μας πίστης ότι επιτέλους κάποιος θα ευαισθητοποιηθεί να κάνει κάτι για το θέμα της ασφάλειας των σχολικών λεωφορείων.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Μεταφορών και την Πολιτεία:

  1. Την άμεση ακινητοποίηση όλων των λεωφορείων που δεν διαθέτουν αυτόματο μηχανισμό πυρόσβεσης στη μηχανή. Δυστυχώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος, όμως αυτά τα λεωφορεία αποτελούν κινητές βόμβες και πρέπει να ακινητοποιηθούν χθες!
  2. Την απαίτηση από τις Εταιρείες να τοποθετήσουν άμεσα τον μηχανισμό πυρόσβεσης ανεξάρτητα από το κόστος. Να θυμίσουμε στους εμπλεκόμενους ότι οι διαδρομές των λεωφορείων δεν θα ήταν βιώσιμες χωρίς τις σχολικές διαδρομές. Αυτοί που τις κάνουν βιώσιμες είμαστε εμείς οι γονείς.
  3. Τη διενέργεια αυστηρού ελέγχου, κάτω από αυστηρή επιτήρηση των Κρατικών Υπηρεσιών, σε όλα τα υπόλοιπα λεωφορεία για να διαπιστωθεί αν τα υφιστάμενα συστήματα πυρόσβεσης όντως υπάρχουν και είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας και βάση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όπως ορίζει η νομοθεσία. Ο έλεγχος αυτός πρέπει να διενεργείται σε όλα τα λεωφορεία σε τακτικά χρονιά διαστήματα.
  4. Τη διενέργεια έρευνας και απόδοσης ευθυνών γιατί τα λεωφορεία αυτά ενώ δεν πληρούσαν τις συμφωνημένες μέσω συμβάσεων προδιαγραφές κράτους-εταιρειών, τους δόθηκε άδεια να διενεργούν δημόσιες μεταφορές.
  5. Τη διενέργεια έρευνας και επιβολής ποινών στις εταιρείες που κατά παράβαση των συμβάσεών τους, είχαν σε λειτουργία λεωφορεία χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό ασφαλείας.
  6. Τη διενέργεια ελέγχου σε όλα τα λεωφορεία για να εξακριβωθεί αν τηρούνται όλοι οι όροι της υπογραφείσας σύμβασης μεταξύ κράτους και εταιρειών και τη λήψη άμεσων μέτρων σε περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι όροι δεν τηρούνται.
  7. Την άμεση και έγκαιρη εξεύρεση λύσεων για τη μεταφορά των μαθητών, μέχρι τα σχολικά λεωφορεία που θα ακινητοποιηθούν να έχουν τον απαραίτητο μηχανισμό πυρόσβεσης.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς Παιδείας και Μεταφορών και τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπως λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των παιδιών μας κατά τη μεταφορά τους με λεωφορείο και την τήρηση των νόμων και τον κανονισμών.

Από ανακοινώσεις έχουμε χορτάσει. Καιρός να γίνουν πράξεις. Αυστηρές ποινές σημαίνει αποτρεπτικές ποινές. Αυστηροί έλεγχοι σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τονίζουμε εμφαντικά ότι για εμάς, η ασφάλεια των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Αδιαφορούμε για οτιδήποτε άλλο πέραν της ασφάλειας των παιδιών μας. Γι’ αυτήν την ασφάλεια θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










742