Γονείς Μεσης: Ικανοποίηση για την αποφαση ΥΠΠΑΝ, τις 3 πρώτες μέρες να μη γίνουν διαγωνίσματα


Αλλά να αφιερωθούν για την προσαρμογή των παιδιών και την επίλυση αποριών.

Με ανακοίνωσή της, η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης αναφέρει:

"Εμείς οι Οργανωμένοι Γονείς Μέσης Εκπαίδευσης όλη αυτή την περίοδο καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια  για σταδιακή επιστροφή όλων των μαθητών στις σχολικές τους μονάδες και απρόσκοπτη συνέχιση της διά ζώσης διδασκαλίας. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την απόφαση της Κυβέρνησης, όπως αυτή ανακοινώθηκε χθες, για τη σταδιακή επιστροφή όλων των μαθητών μέχρι την 8η Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στα σχολεία έχει ήδη γίνει προγραμματισμός για μεγάλο αριθμό γραπτών αξιολογήσεων (διαγωνισμάτων), όταν επιστρέψουν τα παιδιά των Γυμνασίων και Λυκείων/Τεχνικών Σχολών στα σχολεία τους. Ως Γονείς, εκφράζουμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας για αυτόν τον προγραμματισμό.

Τα παιδιά έχουν βιώσει πρωτόγνωρες συνθήκες και ο εγκλεισμός και η αβεβαιότητα έχει επιδεινώσει την ψυχολογική τους κατάσταση αυξάνοντας το άγχος. Αν κατά την επιστροφή τους έχουν να αντιμετωπίσουν αλλεπάλληλες γραπτές αξιολογήσεις, χωρίς να προηγηθεί μία περίοδος προσαρμογής και χωρίς να γίνουν οι αναγκαίες επαναλήψεις των όσων πυρηνικών γνώσεων έχουν διδαχθεί κατά την τηλεκπαίδευση, θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η ψυχολογία τους. Παράλληλα, θα αυξηθεί η ανάγκη για φροντιστήρια, αφού θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις αξιολογήσεις αυτές, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Έχουμε μεταφέρει στον Υπουργό Παιδείας και στους Διευθυντές Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης τις ανησυχίες μας και τους ζητήσαμε όπως δοθούν άμεσα οδηγίες  προς τις σχολικές μονάδες ούτως ώστε να γίνουν πρώτα επαναλήψεις, για εύλογο χρονικό διάστημα, προτού ξεκινήσουν τα διαγωνίσματα. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει μια ορθολογιστική διαχείριση της κατανομής των διαγωνισμάτων ανά εβδομάδα από τις σχολικές μονάδες.

Εισηγηθήκαμε όπως, για μείωση του αριθμού των διαγωνισμάτων, δοθούν οδηγίες, να δοθεί προτεραιότητα στα εξεταζόμενα μαθήματα, να μη γίνουν διαγωνίσματα στα μη εξεταζόμενα μαθήματα, τουλάχιστον κατά τον πρώτο μήνα επιστροφής των μαθητών, αλλά να αξιολογηθούν με εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης. Για Α΄ και Β΄ Λυκείου κατανοούμε ότι είναι απαιτούμενη η 45λεπτη γραπτή αξιολόγηση στα μη εξεταζόμενα μαθήματα για τη βαθμολογία του τετραμήνου, ωστόσο με καλή διάθεση και σωστό προγραμματισμό πιστεύουμε ότι  αυτή μπορεί να γίνει χωρίς να επιβαρύνει υπερβολικά τους μαθητές.

Η ψυχολογία των παιδιών, οι ευαισθησίες και ο συναισθηματικός τους κόσμος, έχουν τα τελευταία δύο χρόνια, πληγεί ιδιαίτερα. Καλούμε όλους (Υπουργείο Παιδείας, Διευθύνσεις Σχολείων, Εκπαιδευτικούς) όπως ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ούτως ώστε η επιστροφή τους στα σχολεία να είναι αφορμή χαράς και ελάφρυνσης του συσσωρευμένου άγχους και ομαλής επαναδραστηριοποίησης/επανένταξης στο σχολικό τους περιβάλλον.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, ανταποκρινόμενο άμεσα στο αίτημά μας, έχει δώσει οδηγίες όπως τις τρεις πρώτες μέρες από την ημέρα που θα επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία (1.3. η Α και Β τάξη Λυκείων/Τεχνικών Σχολών και 8.3 τα Γυμνάσια), να μη γίνουν διαγωνίσματα αλλά να αφιερωθούν για την προσαρμογή των παιδιών και την επίλυση αποριών.

Ευελπιστούμε ότι η συνέχιση της χρονιάς θα διεξαχθεί χωρίς υπερβολικό άγχος και τα παιδιά θα προσαρμοστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον φυσικό τους χώρο" 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3054