Γονείς Δημοτικής: Αυτά λέχθηκαν στη διαδικτυακή συνάντηση με τον ΥΠΠΑΝ


Με ανακοίνωσή της, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης αναφέρει ότι: «πραγματοποίησε διαδικτυακή συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και την ΠΟΕΔ στις 8 Ιανουαρίου, για ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τη λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και πιθανών προβλημάτων που προκύπτουν από αυτή.

Ο Υπουργός, ενημέρωσε ότι βάση του νέου διατάγματος που εκδόθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, κρίθηκε αναγκαία η συνέχιση της διδασκαλίας στα Δημοτικά Σχολεία με εξ αποστάσεως εκπαίδευση για αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Η διδασκαλία των παιδιών θα γίνεται βάσει προγραμματισμού του ΥΠΠΑΝ, ο οποίος καθορίζεται σε εγκυκλίους που έχουν σταλεί στα σχολεία.

Η Συνομοσπονδία ζήτησε από τον Υπουργό ενημέρωση για τις ανάγκες εξοπλισμού και αναβάθμισης του διαδικτύου, οι οποίες είχαν καταγραφεί από τις Σχολικές Μονάδες. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι έχουν καλυφθεί πλήρως και γίνονται προσπάθειες ούτως ώστε εάν παρουσιαστούν επιπλέον ανάγκες να αντιμετωπιστούν ανάλογα.

Στη συνέχεια της συζήτησης επισημάνθηκε ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προβάλλονται από τηλεοράσεως χρειάζεται να γίνουν πιο διαδραστικά. Αναφέρθηκε ακόμη ότι πακέτα σύνδεσης διαδικτύου θα δοθούν άμεσα στις οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Επίσης, ο Υπουργός ανάφερε ότι το ΥΠΠΑΝ ανάθεσε στην ΑΤΗΚ το έργο αναβάθμισης του διαδικτύου στις Σχολικές Μονάδες, στις οποίες δεν έγινε ακόμη.

Όσον αφορά την Ειδική Εκπαίδευση, ο Υπουργός τόνισε ότι παραμένουν ανοικτά τα 9 Ειδικά Σχολεία ενώ οι Ειδικές Μονάδες των Δημοτικών Σχολείων θα είναι κλειστές. Θα υπάρχουν όμως διευκολύνσεις για τα παιδιά που φοιτούν στις Σχολικές Μονάδες κατά τη διεξαγωγή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ενώ παράλληλα θα μπορούν να παρακολουθούν και τα μαθήματα της Γενικής Τάξης.

Η Συνομοσπονδία, ζήτησε να λειτουργήσει ο μηχανισμός επικοινωνίας μεταξύ εκπαιδευτικών και παιδιών, στις περιπτώσεις που δεν έγινε ακόμη, γιατί αυτό βοηθά στην κοινωνικοποίηση και τη συναισθηματική στήριξη των παιδιών. Παράλληλα, ζητήθηκε να δοθούν εργασίες και ύλη σε φυλλάδια, εκεί όπου χρειάζεται.

Εκφράστηκε επίσης η άποψη για αύξηση της διάρκειας της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι είναι ικανοποιητικές οι ώρες τεκμηριώνοντας το μέσα από έρευνες αλλά και από διαμόρφωση πολιτικής με πανεπιστημιακούς σε θέματα τηλεκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη και το τι γίνεται διεθνώς. Άφησε όμως να νοηθεί ότι σε περίπτωση που θα συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα διερευνηθεί κατά πόσο μπορούν να αυξηθούν και οι ώρες διδασκαλίας.

Η Συνομοσπονδία μετέφερε την ανησυχία των γονιών σε ότι αφορά την ασύγχρονη εκπαίδευση και κατά πόσο δύναται να εφαρμοστεί και στις μικρότερες τάξεις η σύγχρονη εκπαίδευση. Ο Υπουργός απάντησε ότι διαμορφώθηκε η πολιτική όπως στα παιδιά Α'- Γ' τάξης, η εκπαίδευση να γίνεται μέσω ασύγχρονης διδασκαλίας η οποία βασίστηκε στη βιβλιογραφία αλλά και στην εξέταση του τρόπου λειτουργίας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (για παιδιά μικρής ηλικίας) άλλων χωρών.

Ο Υπουργός, ενημέρωσε τους γονείς ότι οι εγγραφές θα διεξαχθούν κανονικά από τις 12 έως τις 15 Ιανουαρίου και οι σχετικές οδηγίες θα δοθούν στα Σχολεία. Διευκρίνισε ότι μόνο οι εγγραφές των παιδιών της Α' τάξης θα γίνουν με φυσική παρουσία και θα γίνει διευθέτηση ώστε να αφήνονται τα έντυπα για τις εγγραφές σε συγκεκριμένο χώρο, για αποφυγή φυσικής επαφής. Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν οι εγγραφές για να υπάρξει σωστός προγραμματισμός και στελέχωση των Σχολικών Μονάδων.

Τελειώνοντας, ο Υπουργός εξέφρασε την θέση ότι μαζί ενωμένοι θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν κατά την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1003