H Κομισιόν ανακοίνωσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα Erasmus + του 2020


ΚΥΠΕ  Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα την πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 2020 για το πρόγραμμα Erasmus +, το τελευταίο έτος του τρέχοντος προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κινητικότητα και τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού, με προϋπολογισμό άνω των 3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 12% σε σύγκριση με το 2019, 

Επιπλέον για το 2020, η Κομισιόν δρομολογεί ένα δεύτερο πιλοτικό πρόγραμμα για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια με τη δημιουργία 35.000 ευκαιριών για Αφρικανούς φοιτητές και προσωπικό να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ως μέρος της Συμμαχίας Αφρικής-Ευρώπης για βιώσιμες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι τα πρώτα 17 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια επιλέχθηκαν ήδη από τον Ιούνιο του 2019 και η δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων που ξεκίνησε σήμερα βασίζεται σε αυτή την πρώτη δοκιμαστική φάση.

Σημειώνει δε ότι αυτό θα είναι το τρίτο έτος των συμπράξεων σχολικών ανταλλαγών - μια δράση Erasmus + που προσφέρει ευκαιρίες για τα ευρωπαϊκά σχολεία να ανταλλάσσουν μαθητές και καθηγητές. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν συμμετάσχει περισσότερα από 15.000 σχολεία. Το 2020, άλλα 9.000 σχολεία θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος.

Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, το ErasmusPro -από το 2018, πέτυχε να αυξήσει το ενδιαφέρον για μακροχρόνιες τοποθετήσεις στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και έχει υποστηρίξει περισσότερους από 12.000 μαθητές ανά έτος. Το τρέχον πρόγραμμα θα συμβάλει επίσης στη δημιουργία "πιλοτικών" διεθνικών κέντρων αριστείας για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, που θα ενσωματωθούν στις στρατηγικές τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Τα Κέντρα θα συνεργαστούν στενά με άλλους τομείς εκπαίδευσης και κατάρτισης, την επιστημονική κοινότητα και τις επιχειρήσεις για την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών υψηλής ποιότητας που θα επικεντρώνονται στις τομεακές δεξιότητες.

Όσον αφορά την εκπαίδευση ενηλίκων, η οικονομική στήριξη θα συμβάλει στη δημιουργία ή την ενίσχυση περιφερειακών ή εθνικών δικτύων παρόχων εκπαίδευσης ενηλίκων, ώστε να μπορούν να προσφέρουν αυξημένο αριθμό ποιοτικών έργων για το επόμενο πρόγραμμα Erasmus.

Όπως και το 2019, η φετινή πρόσκληση θα προσφέρει πρόσθετες ευκαιρίες για τη στήριξη των ανταλλαγών φοιτητών από την Αφρική. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 26.247 ανταλλαγές και στόχος είναι η στήριξη 35.000 ατόμων έως το 2020. Τα πανεπιστήμια μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για την ανάπτυξη ικανοτήτων στα προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία συμβάλλουν άμεσα στις συστάσεις που διατυπώθηκαν κατά την πρόσφατη διάσκεψη υψηλού επιπέδου Αφρικής-Ευρώπης για τη συνεργασία στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










965