Σωματική άσκηση και παιδιά: Μύθος και πραγματικότητα


ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΕΟΝΤΙΟΥ*

Τα  παιδιά στις μέρες μας έχουν ένα αρκετά βαρυφορτωμένο και ιδιαίτερα «καθιστικό» πρόγραμμα. Σχολείο, φροντιστήρια και στον ελεύθερο τους χρόνο tablet, βιντεοπαιχνίδια, τηλεόραση και γενικά πολλές ώρες χωρίς ιδιαίτερη ή καθόλου σωματική κίνηση, πόσο μάλλον άθληση. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που τα παιδιά αθλούνται. Πολλές φορές όμως σε αθλήματα τα οποία δεν έχουν ενδιαφέρον για αυτά ή η απόδοσή τους σε αυτά είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ενθουσιώδη συμμετοχή τους. Αρκετά παιδιά ενδιαφέρονται για την εκγύμνασή τους σε ένα οργανωμένο γυμναστήριο με τη χρήση βαρών. Από την άλλη πλευρά οι γονείς αγχωμένοι και καθόλου ενημερωμένοι φοβούνται πως εάν τα παιδιά τους ασχοληθούν με τα βάρη για μια τυπική ενδυνάμωση θα μείνουν κοντά ή ακόμη χειρότερα θα τραυματιστούν.

Αυτός είναι ένας ΜΥΘΟΣ! Ο οποίος ξεκάθαρα δεν ισχύει άλλα αποτρέπει τα παιδία από το χώρο του γυμναστηρίου δημιουργώντας τους μια στρεβλή εικόνα για αυτό η οποία ακόμα κι αν αλλάξει στο μέλλον θα έχει συντελεστεί η απώλεια σημαντικού χρόνου για το παιδί.

Ακόμη χειρότερα, αυτή η φοβία από τους γονείς την οποία προκαλεί η ελλιπής γνώση για την συγκεκριμένη εκγύμναση έχει αποτέλεσμα να απομακρυνθούν τα παιδιά από μια μορφή άθλησης που θα τα βοηθήσει να βελτιώσουν την υγεία τους, να αποφύγουν τραυματισμούς, να εκτονωθούν και να βελτιώσουν την διάθεση τους μέσα στη μέρα, αλλά και να τονώσουν την αυτοεικόνα τους. 

Ας το πάρουμε το θέμα από την αρχή και ας αναλύσουμε κομμάτι – κομμάτι.

Τι είναι άσκηση;

Άσκηση είναι μια καθορισμένη, προγραμματισμένη, δομημένη και επαναλαμβανόμενη σωματική κίνηση με τελικό ή ενδιάμεσο στόχο τη βελτίωση ή τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης. ( Caspersen, Powell, & Christenson, 1985).

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής;

Αν παρατηρήσουμε την ανθρώπινη σπονδυλική στήλη έχει ένα σχήμα S για ένα βασικό λόγο, να αντέχει την κούραση. Η συνεχής καθιστή στάση του σώματος έχει ως αντίκτυπο να  προκαλεί ατροφία των μυϊκών ομάδων κοιλιακών και οσυνωτιαίων και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι της οσφυικής μοίρας να πιέζονται και να προκαλούν διάφορε κήλες.

Ωστόσο, όσο αφήνουμε τα παιδιά μας να έχουν μια καθιστική ζωή χωρίς να υπάρχει κάποιο είδος άσκησης θα παρατηρήσουμε να αλλάζει το σχήμα αυτό και από S θα μετατρέπεται σε C. Αυτό είναι αποτέλεσμα ης μεταφοράς της έντασης στη λεκάνη και στη σπονδυλική στήλη όπου έχουν δεχθεί μεγάλη ένταση η μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. (Sandres, 2001) 

Τι έχει αποδειχθεί,

Το Childrens Hospital Medical Center στην Βοστόνη καθώς και το Human Performance Research Centers στο Νιουκαστλ μετά από έρευνες που διέπραξαν κατέληξαν και απόδειξαν πως δεν επηρεάζεται η ανάπτυξη του παιδιού ή του εφήβου η προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη).

Η έρευνα και η επιστήμη της Φυσικής Αγωγής υποδεικνύουν ότι τα παιδιά πρέπει να ασκούνται με αντιστάσεις και βάρη καθώς δυναμώνουν το σώμα τους λόγω του ότι παράγονται ορμόνες όπως η τεστοστερόνη, η σωματοτροπίνη και η ινσουλίνη που είναι βασικές για την ανάπτυξη του οργανισμού. Έτσι αναπτύσσεται η μυϊκή μάζα, καταπολεμάται η παχυσαρκία, αυξάνεται ο βασικός μεταβολισμός, ενισχύεται η σωστή στάση του σώματος. Αποτέλεσμα θα είναι υγιή παιδιά τα οποία μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. 

Βοηθούμε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή ένα καταρτισμένο γυμναστή που θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο για την υγεία του, διδάσκοντας  ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αφήνουμε στην άκρη  το μύθο που δημιουργήθηκε για την εκγύμναση με αντιστάσεις και βάρη και δίνουμε στα παιδιά μας μια επιπλέον επιλογή εκγύμνασης σε ασφαλές και εποπτευόμενο περιβάλλον, χωρίς μάλιστα τον κίνδυνο της απόρριψης και της απογοήτευσης που ελλοχεύουν σε ομαδικά αθλήματα (αν το παδί μας δεν είναι ιδιαίτερα καλό σε αυτά)

*Εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης  απόφοιτος ΕΚΠΑ

Απόφοιτος  Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα « Άσκηση – Υγεία – Ευρωστία»

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










5378