Για δήθεν σενάριο έλλειψης εκπαιδευτικών


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΚΡΙΔΗ*

Απάντηση στο άρθρο του Γιώργου Γεωργιάδη για δήθεν σενάριο έλλειψης εκπαιδευτικών για να μην καταργηθεί ο κατάλογος διοριστέων.

Η λογική για πιθανή έλλειψη εκπαιδευτικών είναι εκ του πονηρού! 

Θα μπορούσα και εγώ να θέσω την αντίθετη λογική.

Υπάρχει πληθώρα εκπαιδευτικών που περνούν τις εξετάσεις διορισίμων και μεγαλώνει ο κατάλογος διορισίμων. 

Αφού υπάρχει ο ισχυρισμός ότι τα αποτελέσματα είναι συγκρίσιμα, τότε ο νέος που πέτυχε ψηλότερη βαθμολογία από κάποιον που διορίστηκε να του παίρνει τη θέση αφού είναι καλύτερος!  

Αν η λογική του άρθρου ισχύει, γιατί να μην ισχύει και η δική μου λογική!

ΥΠ. Είμαι αρνητικός και για τις δύο περιπτώσεις … υπάρχει λύση ώστε ο κατάλογος να έχει την κρίσιμη μάζα αναμονής… θα μπορούσαν οι εξετάσεις να γίνονται κάθε χρόνο αντί κάθε δύο για να μεγαλώσει. Αυτή είναι η σωστή λύση και όχι η μη κατάργηση των διοριστέων γιατί κάποιοι φοβούνται τις εξετάσεις ή δεν έχουν τις ικανότητες να τις περάσουν!

*Συντονιστής του έργου STEAME (www.steame.eu), Πρόεδρος της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας, Καθηγητής Εκπαίδευσης STEAME στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας, Πολωνία, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Ευρωπαϊκής Μαθηματικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ERASMUS Συντονιστές, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επαγγελματικού Προσανατολισμού Επικοινωνία: makrides.g@eaecnet.com




Comments (9)

  1. Christos Tsiailis:
    Aug 20, 2023 at 07:12 PM

    Γιατί δεν σκέφτεστε το ενδεχόμενο να δίνουν εξετάσεις οι του καταλόγου διοριστέων και να κερδίζουν ποσοστό 10 θέσεων για κάθε 1% που παίρνουν πάνω από τη βάση (μέγιστο 500 θέσεις και από τους πρώτους 500 σε σειρά αν γίνει συνωστισμός να γίνουν ισοβαθμίες), και να μπορούν να υπερπηδούν ακόμα και σε σχέση με την ημερομηνία υποβολής του τίτλου; Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει αξιολόγηση μέσα στον ίδιο τον κατάλογο διοριστέων όχι όμως πλήρης παραγκωνισμός όλων αυτών που περιμένουν 20 χρόνια για διορισμό. Σκεφτείτε το, είστε αρκετά έξυπνοι να καταλάβετε τι σας είπα.

  2. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
    Aug 20, 2023 at 07:55 PM

    Κύριε Μακρίδη, καταρχήν νας σας ευχαριστήσω που ασχοληθήκατε με το άρθρο μου. Όπως αναφέρω στην τελευταία παράγραφο του άρθρου μου, θα επανέλθω με νέο, στο οποίο θα καταθέσω και εισηγήσεις για τον κατάλογο διορισίμων και τις εξετάσεις. Πάντοτε στη βάση επιστημονικών δεδομένων και όχι απλώς εμπειρικών απόψεων. Προσπερνώ τα περί πονηρού που λέτε... Για το δήθεν σενάριο έλλειψης εκπαιδευτικών, απλώς να σας ενημερώσω ότι δεν είναι δήθεν. Σας θυμίζω ότι φέτος έχουν εξανλτηθεί οι κατάλογοι διορισίμων των δασκάλων, των φιλολόγων, των μαθηματικών (της δικής σας ειδικότητας), και των γαλλικών. Και δεν μας αρκεί απλώς να διορίζονται με σύμβαση εκπαιδευτικοί. Πρέπει να υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός στον κατάλογο διορισίμων που θα διορίζονται ως αντικαταστάτες. ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΓΙΑ ΟΛΑ ΜΕ ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ! Καλή σας συνέχεια!

  3. Ιάκωβος Κοτσωνιας :
    Aug 20, 2023 at 08:43 PM

    Κάθε χρόνο εξετάσεις!! Άρα κάποιος που εργάζεται φέτος του χρόνου θα μπορούσε να μείνει εκτός. Εσείς θα επιλέγατε τέτοια εργασία; όχι βέβαια. Do the maths. Αν δεν μπορείτε υπάρχουν πολλοί στον διοριστέων μαθηματικοί που μπορούν.

  4. Γρηγόρης Μακρίδης :
    Aug 20, 2023 at 10:31 PM

    Αγαπητοί μελετήστε λίγο τους μέσους όρους νεοδιόριστων εκπαιδευτικών , ιδιαίτερα στη Μέση Εκπαιπδευση.
    Αν κάποιος περιμένει 20 χρόνια στον κατάλογο διοριστέων και δεν ασχολείται με το αντικείμενο είναι σχεδόν ως να μην σπούδασε…. Φαίνεται από τις εξετάσεις !
    Ο νόμος έδωσε πολλά χρόνια στους διοριστέους και πολλές ευκαιρίες μέσω εξετάσεων να διοριστούν πιο ενωρίς για να μην περιμένουν 20+ χρόνια. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει αδικία για κανένα.
    Θεωρώ ότι αν γίνονται εξετάσεις κάθε χρόνο ο κατάλογος διορισίμων μπορεί να έχει την κρίσιμη μάζα ώστε να μην υπάρξουν κενά.

  5. Νικολάου Παναγιωτης:
    Aug 20, 2023 at 10:33 PM

    Τα συμφέροντα είναι πολλά κ.Μακριδη. Εφόσον στην ΠΟΕΔ ψηφιζουν αντικαταστατες, θέλουν για λαϊκισμό να τους χαϊδεύουν τα αυτιά. Το θέμα επιλύθηκε εδώ και χρόνια, όλοι το ήξεραν ότι η παράταση που δόθηκε για να βολευτούν καποιοι μέχρι το 2027 θα ερχόταν στο τελος της. Αξιοκρατία, ισότητα και αναβάθμιση της εκπαίδευσης ήταν ο στόχος που σιγά σιγα επιτυγχάνεται.

  6. Αλέκα Ζαουρα:
    Aug 21, 2023 at 12:18 AM

    Ας πάρουμε ως δεδομένο (που δεν το πιστεύω) ότι ο κατάλογος διορισιμων διαλέγει τους καλυτερους- τους ικανούς να περάσουν τις εξετάσεις. Την ίδια ώρα μας λέτε ότι περνάς εξετάσεις σημαίνει - ικανός δάσκαλος. (Ούτε αυτό το πιστευω)
    Γιατί τιμωρα αυτή όλη την αριστεία και στα δύο χρόνια μπορεί να τους βγάλει εκτός? Αυτούς όλους τους άριστους θέλετε να τους βγάζει το σύστημα και στον ένα χρόνο αντί στα δύο? Σε ποια εργασία όταν δίνεις εξετάσεις και παίρνεις εργασία μπορεί να σε βγάλει εκτός στα ένα με δύο χρόνια? Πώς διασφαλίζουμε την ποιοτική εκπαίδευση με την ανακύκλωση άπειρων στην πράξη εκπαιδευτικών?
    Η πείρα των αντικαταστάτων μένει αναξιοποίητη?

    Σκέψεις για προβληματισμο

  7. Greg Makrides:
    Aug 21, 2023 at 01:13 PM

    προς Αλέκα.
    Αγαπητή νομίζω έγραψα ξεκάθαρα ότι δεν υποστηρίζω κανένα σενάριο.
    Προσφέροντας εξετάσεις κάθε χρόνο για να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για εκπαιδευτικούς να περάσουν νομίζω είναι πολύ λογικό.
    Αν ο κανόνας επηρεάζει συμβασιούχους που ήταν διαθέσιμοι να διδάξουν υπό τον όρο ότι την εποπμενη χρόνια μπορεί να είναι εκτός , δεν λέω ότι συμφωνώ αλλά είναι γνωστός ο προς της σύμβασης πριν την αποδοχηή.
    Αν οι εξετάσεις είναι κριτήριο για τον καλύτερο εκπαιδευτικό δεν νομίζω , αλλά είναι καλύτερο από το να διορίζεις στα τυφλά κάποιον που περίπλεξε τη σειρά του 20+ χρόνια και διορίζεται στα περίπου 50. Αυτό το θεωρώ επικίνδυνο για την ποιότητα της εκπαίδευσης γενικότερα.
    Υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να συζητηθούν αλλά ας μείνουμε εδώ προς το παρόν!

  8. Μιχαελλα Κυπριανού :
    Aug 21, 2023 at 09:57 PM

    σκεφτήκατε ότι αυτός/αυτοί που έμεινε/αν εκτός του αντικειμένου του για 20 χρόνια θα ήταν δυνατό να ήταν ικανότατοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να διδάξουν; Σκεφτήκατε ότι έκαναν αμέτρητες προσπάθειες προσλήψεις σε σχολεία; σκεφτήκατε ότι μπορεί για βιοποριστικούς λόγους να προσλήφθηκαν στο δημόσιο και μετά θα έπρεπε να δώσουν παραίτηση για να ασχοληθούν έστω ως αντικαταστάτες στην εκπαίδευση; επιπλέον το νέο σύστημα τους αφαιρεί 20 μονάδες γιατί έχουν 0 προϋπηρεσία...

  9. ΜΑΡΣΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ:
    Aug 21, 2023 at 10:13 PM

    Στον κατάλογο διοριστέων δεν υπάρχουν μόνο τα άτομα στα οποία αναφέρεστε. Στον κατάλογο διοριστέων Δημοτικής υπάρχουν εν ενεργεία εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργοδοτούνται με σύμβαση απλά και μόνο επειδή το υπουργείο αδυνατεί να τους μονιμοποιήσει, ενώ καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Αν παραμείνει ο κατάλογος διοριστέων ένας τέτοιος εκπαιδευτικός θα μονιμοποιηθεί στα 50 του όμως θα έχει ήδη 25 χρόνια εμπειρίας στη διδασκαλία. Οι αορίστου εκπαιδευτικοί πρέπει να μονιμοποιούνται επειδή υπάρχουν νομοθεσίες και εργασιακά δικαιώματα με βάση την κυπριακή νομοθεσία, την αρχή της ισότητας, την αρχή της μη διάκρισης και σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο της Ε.Ε όλοι οι αορίστου θα πρέπει να μονιμοποιούνται εφόσον καλύπτουν πάγιες θέσεις στον δημόσιο τομέα επί σειρά ετών. Όπως ακριβώς ισχύει με όλους τους δημόσιους υπαλλήλους στην Κύπρο, αλλά για αυτούς δεν απαίτησε κανείς να δίνουν εξετάσεις, ούτε αμφισβήτησε κανείς τα πτυχία, τα προσόντα και την εμπειρία τους. Γιατί άραγε;
    Αλήθεια κύριε Μακρίδη, πόσες χιλιάδες έχετε αποκομίσει από το φροντιστήριό σας για την προετοιμασία εκπαιδευτικών για το ΝΣΔΕ; Λογικό μου φαίνεται να επιθυμείτε την εισαγωγή εξετάσεων κάθε χρόνο, ευκαιρία να διπλασιάσετε τα κέρδη σας. Η ποιοτική παιδεία και το δημόσιο σχολείο θυσιάζονται στο βωμό της ιδιωτικοποίησης και της αισχροκέρδιας εις βάρος των εκπαιδευτικών! Αυτή είναι η κυπριακή εκπαίδευση του 2023 που νοιάζεται για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς της; Αυτό είναι το όραμά σας για την Παιδεία; Συγχαρητήρια και σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας αλλά.. δεν πείθετε. Ο αγώνας είναι μεγάλος και η δικαιοσύνη με το μέρος μας.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










6229