Η Αξιολόγηση μαθητών/τριών Μέσης το 2023 είναι Συντρέχουσα και Διαμορφωτική


Διευθυντές/ντριες
Γυμνασίων, Λυκείων και ΤΕΣΕΚ

ΘΕΜΑ: Αξιολόγηση μαθητών/τριών 

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και μετά από την τροποποίηση των Περί Λειτουργίας Κανονισμών των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης του 2023 η αξιολόγηση των μαθητών και των μαθητριών των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης είναι Συντρέχουσα και Διαμορφωτική.

Οι βασικές αλλαγές σύμφωνα με τους Τροποποιητικούς Κανονισμούς των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης 2023 είναι οι εξής: 

  1. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα διεξαχθεί μια κεντρική γραπτή εξέταση.  
  2. Τα εξεταζόμενα μαθήματα στην Α΄ τάξη Γυμνασίου είναι τα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά.
  3. Τα εξεταζόμενα μαθήματα στις τάξεις Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου είναι τα Νέα Ελληνικά, η Ιστορία, τα Μαθηματικά και τα Φυσικά (Φυσική, Χημεία, Βιολογία).
  4. Για τα μαθήματα που δεν εξετάζονται γραπτώς μετά τη λήξη των μαθημάτων, ο βαθμός του έτους είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο (2) τετραμήνων.  

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (3) (γ) (ii) των Τροποποιητικών Κανονισμών Περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης του 2023: «Η απόδοση του μαθητή αξιολογείται στη βάση διαγωνισμάτων, γραπτών εργασιών-πρότζεκτ, προφορικής επίδοσης και άλλων  εναλλακτικών μορφών αξιολόγησης, οι οποίες διενεργούνται στο πλαίσιο της επίτευξης των επιδιωκόμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες της αρμόδιας αρχής».

Σημειώνεται ότι, για σκοπούς καλύτερης οργάνωσης, τα διαγωνίσματα ανά γνωστικό αντικείμενο θα πρέπει να είναι:

  1. Γνωστικά αντικείμενα (εξεταζόμενα ή μη εξεταζόμενα), που διδάσκονται μέχρι τέσσερις (4) περιόδους εβδομαδιαίως θα γίνεται μέχριΕΝΑ (1) προειδοποιημένοδιαγώνισμα 40 ή 45 λεπτών.
  2. Γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται πέραν των τεσσάρων (4) περιόδων εβδομαδιαίως θαγίνονταιμέχριΔΥΟ (2)  προειδοποιημέναδιαγωνίσματα 40 ή 45 λεπτών.
  3. Γνωστικά αντικείμενα που η φύση τους το επιτρέπει μπορεί να μη διεξαχθεί διαγώνισμα και να αξιολογηθούν με άλλες εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης.
  4. Στην Γ΄ Λυκείου στα εξεταζόμενα μαθήματα προτιμότερο είναι θα δοθεί έμφαση σε προειδοποιημένες γραπτές αξιολογήσεις και σε λογικό αριθμό μικρών προειδοποιημένων γραπτών δημιουργικών εργασιών. 

Τονίζεται ότι, η εκπόνηση δημιουργικών εργασιών μελέτης πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τους άλλους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν  στο τμήμα, ώστε ο αριθμός  τους να μην είναι υπερβολικός.

Σημειώνεται ότι, οι οικείοι/ες ΕΜΕ βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους/τις εκπαιδευτικούς και τις Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων στα πλαίσια του εποπτικού και καθοδηγητικού τους ρόλου.

Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί οι εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν ανά γνωστικό αντικείμενο φαίνονται στον επισυναπτόμενο πίνακα.

Οι Επιθεωρητές και οι Διευθυντικές Ομάδες της ΔΜΓΕ και ΔΜΤΕΕΚ είναι στη διάθεσή σας για τυχόν επίλυση σχετικών αποριών. Μπορείτε να αποτείνεστε στο γραφείο ΓΕΜΕ στο τηλέφωνο 22800934.                                              

Δρ Κυπριανός Λούης                                          Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης 

 Διευθυντής                                                             Διευθυντής
Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης                                 Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










4681