Διήμερο/Τριήμερο εργασίας / επαγγελματικής ενημέρωσης μαθητών/τριών Γ΄ Γυμνασίου, Λυκείων/Τεχνικών


Διευθυντές/ Διευθύντριες Σχολείων Μέσης Γενικής και
Μέσης Τεχνικής, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

ΘΕΜΑ: Διήμερο/Τριήμερο Εργασίας / Επαγγελματικής Ενημέρωσης Μαθητών/τριών Γ΄ τάξης Γυμνασίου και Λυκείων/Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, καλούνται οι Διευθύνσεις των σχολείων να υλοποιήσουν δράσεις σχετικές με το Διήμερο/Τριήμερο εργασίας στα Γυμνάσια και Λύκεια/ΤΕΣΕΚ αντίστοιχα. Για τον σκοπό αυτό, καλούνται οι Διευθύνσεις όπως ορίσουν Επιτροπή στην οποία να προΐσταται Β.Δ. και μέλος, μεταξύ άλλων, να είναι ο/η Καθηγητής/τρια ΣΕΑ.

     2.  Με άξονα τα χρονοδιαγράμματα της φετινής σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τη σχετική Εγκύκλιο και στο πλαίσιο της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, το κάθε σχολείο έχει τη δυνατότητα να οργανώνει δραστηριότητες και εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, κυρίως κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου- Απριλίου, λαμβάνοντας υπόψη τον σχολικό προγραμματισμό και τις ανάγκες/τα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών του. Αναφορικά με τα Λύκεια και τις ΤΕΣΕΚ οι δράσεις απευθύνονται κυρίως στους/στις μαθητές/μαθήτριες της Α΄ τάξης, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και οι μαθητές /μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ τάξης, εκεί και όπου ενδείκνυται λόγω χρόνου και θέματος.

   3. Είναι δυνατόν να λάβουν χώρα οι εξής δραστηριότητες: Παρουσιάσεις Επαγγελμάτων και Προγραμμάτων Σπουδών από Πανεπιστήμια/Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Εκθέσεις Σπουδών και Επαγγελμάτων, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, Πρεσβείες χωρών και Επαγγελματικούς Συνδέσμους ή/και επισκέψεις σε εξειδικευμένους επαγγελματικούς χώρους. Ως εύρεση αξιόπιστων πηγών πληροφόρησης για την οργάνωση αυτής της δράσης, είναι δυνατόν η Διεύθυνση του κάθε σχολείου να επισκέπτεται την Ιστοσελίδα της ΥΣΕΑ, άλλες έγκριτες Ιστοσελίδες, καθώς και να επικοινωνεί με έγκριτους Φορείς/Συνδέσμους /Υπηρεσίες.

4. Σημειώνεται, επίσης, ότι η ΥΣΕΑ θα αποστέλλει κατά διαστήματα στις Διευθύνσεις των σχολείων, οδηγίες, εκπαιδευτικό υλικό και θα υλοποιεί δράσεις π.χ. «Σταδιοδρομία», τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην υλοποίηση αυτού του θεσμού. Επιπρόσθετα, το νέο βιβλίο της Επαγγελματικής Αγωγής, μεταξύ άλλων έγκριτων πηγών, εμπεριέχει υλικό το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει/προσφέρει ο/η ίδιος/ίδια Καθηγητής/τρια ΣΕΑ. Ενδεικτικά αναφέρεται και η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-SchoolCounsellor.

3. Σε συνέχεια των πιο πάνω και για σκοπούς συμβολής στην οργάνωση των δράσεων από μέρους των Διευθύνσεων των σχολείων, ενδεικτικά σημειώνονται οι ακόλουθοι Υπηρεσίες/Φορείς/Σύνδεσμοι, στους οποίους μπορούν να αποταθούν οι σχολικές μονάδες:

-   Υφυπουργείο Ναυτιλίας (τηλ.: 25848274)

-    Υφυπουργείο Τουρισμού (τηλ.: 22691379)

-   Υπουργείο Άμυνας (Στρατιωτικές Σχολές, Στρατιωτικά Επαγγέλματα) (τηλ.: 22807787)

-   Δημόσια και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια / Κολέγια

-  Πρεσβείες χωρών / Έγκριτα Ινστιτούτα για σπουδές στο εξωτερικό (π.χ. Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, Ινστιτούτο Goethe, British Council κ.λπ.) (βλ. http://www.moec.gov.cy/ysea/cy_links.html )

-  Μεταλυκειακά Ινστιτούτα  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και  Κατάρτισης (Μ.Ι.Ε.Ε.Κ.)

-    Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) (τηλ.: 22402601)

-    Αρχή Λιμένων Κύπρου (τηλ.: 25207124)

-   Επαγγελματικοί Σύνδεσμοι, όπως ΕΤΕΚ, Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου, Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Κυπριακή Εταιρεία Πληροφορικής κ.λπ.

(βλ. http://www.moec.gov.cy/ysea/cy_links_syndesmoi.html#t )

-    Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (τηλ.:25360717)

-   Τσιμεντοποιία Βασιλικού (για επαγγέλματα Μηχανικής) (τηλ.: 24845555)

-   Europass – ΚΕΠΑ (τηλ: 22806000)

Δρ Κυπριανός Δ. Λούης                                           Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης
Διευθυντής                                                                  Διευθυντής
Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης                                       Mέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής
                                                                                   Εκπαίδευσης και Κατάρτισης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1673