Σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της Ευρωπ. Εβδομάδας Προγραμματισμού (EU Code Week)


Διευθυντές/Διευθύντριες Δημόσιων και Ιδιωτικών
Σχολείων Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής
και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

 Θέμα: Σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού (EU Code Week)

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας ενημερώνουμε ότι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, με εξωτερικούς συνεργάτες, διοργανώνει σειρά σεμιναρίων στο πλαίσιο της Εβδομάδας Προγραμματισμού (EU Code Week), σε μη εργάσιμο χρόνο.

H Εβδομάδα Προγραμματισμού έχει ως βασικό στόχο την προώθηση του προγραμματισμού, της υπολογιστικής σκέψης και του ψηφιακού γραμματισμού για όλους τους πολίτες. H φετινή Εβδομάδα Προγραμματισμού, θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 22 Οκτωβρίου 2023. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την Εβδομάδα Προγραμματισμού καθώς και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://codeweek.eu/.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Οι πληροφορίες που αφορούν κάθε σεμινάριο βρίσκονται στο Παράρτημα.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα σεμινάρια θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής, για κάθε σεμινάριο ξεχωριστά, στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου http://www.pi-eggrafes.ac.cy, στην κατηγορία «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ», μέχρι την Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023.

Διευκρινίζεται ότι στα δια ζώσης σεμινάρια θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία και την ώρα καταγραφής της δήλωσης. Για τη διαδικασία δήλωσης συμμετοχής είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί η επικαιροποίηση των προσωπικών στοιχείων των εκπαιδευτικών. Οδηγίες για τον τρόπο εισόδου των χρηστών στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών, καθώς και για τον τρόπο επικαιροποίησης των στοιχείων τους, υπάρχουν στην ιστοσελίδα https://myprofile.pi.ac.cy.

Ο σύνδεσμος για τις διαδικτυακές συναντήσεις, θα σταλεί στους συμμετέχοντες μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στους/στις εκπαιδευτικούς που θα συμμετάσχουν στα σεμινάρια θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης. Απαραίτητη προϋπόθεση στις διαδικτυακές συναντήσεις η είσοδος των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών στο πρόγραμμα Teams με τους κωδικούς που τους έχουν παραχωρηθεί από το ΥΠΑΝ. Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν τα σεμινάρια θα έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώσουν πιστοποιητικό παρακολούθησης στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δέκα ημέρες μετά την πραγματοποίησή του αντίστοιχου σεμιναρίου.

Για τυχόν διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κύριο Νικόλα Κανάρη (22402323, kanaris.n@cyearn.pi.ac.cy) ή την κυρία Θεοδώρα Κακουρή (22402313, kakouri.th@cyearn.pi.ac.cy) Λειτουργούς του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Για πληροφορίες, ειδικά για το διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών, μπορείτε να απευθύνεστε στον κύριο Μιχάλη Μάγο (magos.m@cyearn.pi.ac.cy).

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε σχετικά τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου σας.

(Δρ Έλενα Χατζηκακού) 
 Αναπλ. Διευθύντρια για Γενική Διευθύντρια

Κοιν: Δ.Μ.Τ.Ε.Ε.Κ,  Δ.Μ.Γ.Ε., Δ.Δ.Ε. Γραφείο Ιδιωτικής Μέσης Εκπαίδευσης, Υ.Π.Α.Ν. Γραφείο Υπουργού, Γραφείο Γενικής Διευθύντρια

Παράρτημα: Πίνακας προσφερόμενων σεμιναρίων

Τίτλος

Περιγραφή

Εισηγητής

Βαθμίδα

Ημερομηνία & ώρα

Μορφή / Επαρχία

 Προγραμματισμός με τη χρήση Arduino μέσα από προσομοίωση λειτουργίας φάρου.

 Βιωματική δραστηριότητα η οποία συνδυάζει την κατασκευή φάρου (crafting) και τον προγραμματισμό με πλακέτα arduino, με στόχο τη προσομοίωση λειτουργίας ενός φάρου.

Οι συμμετέχοντες, θα δώσουν «φως» στον φάρο που θα δημιουργήσουν, προγραμματίζοντάς τον με την βοήθεια πλακέτας Arduino.

 Θεοδώρα Πατσαλίδου

Instructional Designer, Center for Innovation & Excellence in Teaching / Ακαδημία Ρομποτικής, Πανεπιστήμιο Frederick

 

 

Δημοτική εκπαίδευση (Κύκλος Β)

 

12/10/2023,

17:00-19:00

Δια ζώσης / Λεμεσός (Πανεπιστήμιο FREDERICK)

 

20/10/2023,

17:00-19:00

Δια ζώσης / Λευκωσία (Πανεπιστήμιο FREDERICK)

 

Χρήση ρομποτικών πακέτων.

Χρήση ρομποτικών πακέτων Beebot, BlueBot, RobotMouse και Probot, στη μαθησιακή διαδικασία μικρών τάξεων δημοτικού σχολείου. Πρακτικές εφαρμογές και παραδείγματα.

Λίζα Αγαπίου

Δασκάλα, EU CodeWeek Leading Teacher

 

Δημοτική εκπαίδευση

 

13/10/2023,

16:00-18:00

Δια ζώσης / Λευκωσία (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο)

 

Προγραμματισμός με Arduino

Το Arduino στην εκπαίδευση: Τι είναι το Arduino, τεχνικά χαρακτηριστικά και μέρη, προγραμματισμός, παραδείγματα αξιοποίησης στην εκπαίδευση (Project), συζήτηση.

Οδυσσέας Οικονομίδης

CEO Robo.com.cy, Μέλος και Εθελοντής στο Cyprus Computer Society

 

Μέση

εκπαίδευση

 

16/10/23

18:00-19:30

Δια ζώσης / Λευκωσία (Εργαστήρια ROBO CY)

Ψηφιακές δεξιότητες, κώδικας, προγραμ- ματισμός, ρομποτική

Ψηφιακές δεξιότητες, κώδικας, προγραμματισμός, ρομποτική: Δράσεις & ευκαιρίες συνεργασίας για εκπαιδευτικούς.

Πανίκος Μασούρας

Γραμματέας Δ.Σ, Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής

Δημοτική & Μέση εκπαίδευση

17/10/2023

18:00-19:30

 

Διαδικτυακό

Προγραμματισμός και εκπαίδευση STEM

Παρουσίαση υλικού για προγραμματισμό στην εκπαίδευση STEM αξιοποιώντας τις διαδικτυακές εφαρμογές: ScartchJr, Scratch, MakeCode, TinkerCad.

Περικλής Τσιέγκ

European University Cyprus, Μέλος και Εθελοντής στο Cyprus Computer Society

Δημοτική & Μέση
εκπαίδευση

 

18/10/2023

16:00-17:30

 

Διαδικτυακό

 

Προγραμματισμός σε Python για μικρές ηλικίες.

Το εργαστήριο αποτελεί μια εισαγωγή στον προγραμματισμό σε Python και βασίζεται σε εγχειρίδιο που δημιουργήθηκε για παιδιά 10+ ετών και διατίθεται δωρεάν. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που έχουν δεξιότητες χρήσης υπολογιστών και βασικές γνώσεις προγραμματισμού, οι οποίοι/οποίες για πρώτη φορά θα έχουν επαφή με την Python.

 

Αλέξανδρος Κοφτερός

Δάσκαλος, EU CodeWeek Leading Teacher

 

Δημοτική & Μέση

εκπαίδευση

 

 

19/10/2023,

18:00-19:30

 

Δια ζώσης / Λευκωσία (Μουσείο Η/Υ) & Διαδικτυακά (την ίδια ώρα)

Το Minecraft Education ως πλατφόρμα για την εισαγωγή

προγραμματισμού

Παρουσίαση μαθημάτων για την αξιοποίηση του Minecraft Education για τη διδασκαλία προγραμματισμού JavaScript. Το εργαστήριο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη υπολογιστικής σκέψης με αλγορίθμους, Block Code και JavaScript. Η πλήρης σειρά μαθημάτων θα δοθεί σε ηλεκτρονική μορφή.

Νίκος Παφίτης

Εκπαιδευτικός ICT / MOS Expert / Global Minecraft Mentor, The Junior & Senior School

 

Δημοτική & Μέση

εκπαίδευση

 

20/10/2023

16:00-17:30

 

Δια ζώσης / Λευκωσία (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο)

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










874