Δριμεία επίθεση Αρχιεπισκόπου κατά «νεοφανών, κενοφανών παιδαγωγών». Πλήγματα κατά της παιδείας


     Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μιλώντας στη διάρκεια των εγκαινίων της Β΄ Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στο Παραλίμνι.  Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας:

     "Κατ’ αρχάς, ο νέος Ελληνισμός, κατά τον τελευταίο μισό αιώνα δέχτηκε – δυστυχώς – φοβερά ιδεολογικά πλήγματα εκ των έσω. Επώνυμοι και ανώνυμοι γραικύλοι ασπάστηκαν την ιδεολογία του Samuel Huntington, την οποία έχουν υιοθετήσει και οι Δυτικοί.

   Αυτός διατείνεται ότι στην Ευρώπη έχουμε μια πόλωση πολιτισμών, που εκφράζεται σε δύο άξονες. Τον πρώτο εκπροσωπούν η Ρωμαιοκαθολική και Προτεσταντική κοινωνία και το δεύτερο η Ορθόδοξη και Ισλαμική. Έτσι, κατά τον Huntington, η Ορθόδοξη μας θρησκεία και παράδοση και ο ισλαμικός φονταμενταλισμός είναι πολιτιστικά ασυμβίβαστοι με τις αρχές τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζονται σαν πολιτιστικά απόβλητα διότι συντηρούν τις εθνικές τάσεις και τις αυταρχικές κοινωνίες!

   Μέσα στα ίδια πλαίσια η ορθόδοξη Ελλάδα εμφανίζεται ως σκοταδιστική και μισαλλόδοξη. Επηρεασμένοι από το πνεύμα αυτό οι Δυτικοί τοποθετήθηκαν εχθρικά εναντίον των ορθοδόξων Σέρβων αδελφών μας, ενώ για τους ισλαμιστές τής Βοσνίας, λόγω των συμφερόντων τους όχι μόνο τους ανέχονται αλλά και τους βοηθούν!

   Οι Δυτικοί, βεβαίως, δικαιούνται να πιστεύουν ό,τι θέλουν. Όμως είναι αδιανόητο να ευρίσκονται και Έλληνες που να ασπάζονται τέτοιαν ιδεολογία, η οποία μας θυμίζει τη θεωρία τού Fallmerayer, ο οποίος διατύπωσε τη θεωρία περί πλήρους εκσλαβισμού των Ελλήνων, στα μέσα τού 19ου αιώνα.

   Και όμως! Εμπαθείς « φωταδιστές » « ...κυριολεκτικά αναλφάβητοι σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό τού τόπου τους, την πνευματική τους παράδοση, την κοινωνική δυναμική τής ορθόδοξης βιοτής, περιφέρονται σε διεθνή συνέδρια θριαμβολογώντας, που επί τέλους ο Huntington δικαίωσε την «προοδευτική» τους αρνησιπατρία. Καταγγέλλουν την ίδια τους τη χώρα και το λαό της για θρησκευτικό φονταμενταλισμό, για ρατσισμό και αντισημιτισμό, για διώξεις των μειονοτήτων ως και για άρνηση τής θρησκευτικής ελευθερίας των  «μαρτύρων τού Ιεχωβά ». Και ο διεθνής τύπος μεγεθύνει τα συμπλεγματικά τους κοάσματα.»

   (Χρ. Γιανναρά, « Ευρώπη: Πόλωση πολιτισμών; » ).

   Έκτοτε - και για μεγάλο χρονικό διάστημα - ακολούθησε ένας «πόλεμος» εναντίον των ιερών και των οσίων των υψηλοφρόνων εννοιών της φυλής μας. Η Ορθοδοξία ως ιδεολογία και ως βίωμα και η   Εκκλησία, ως μία ζώσα πραγματικότητα, ως η ταμειούχος τής αγάπης, βρέθηκαν στο στόχαστρο τής δυσώδους βωμολοχίας των θλιβερών αυτών σκοταδιστών. Και αυτός ο πόλεμος έγινε από καινοφανείς- αλλά στην ουσία κενοφανείς - νεοέλληνες, ούτω αυτοκαλούμενους επιστήμονες.

   Ο Βυζαντινός μας πολιτισμός με τα λαμπρά του πνευματικά επιτεύγματα καθυβρίστηκε και μειώθηκε! Χρειάστηκε να προβληθούν συστηματικά οι εμβριθείς επιστημονικές μελέτες των αοιδίμων καθηγητών της Βυζαντινολογίας Διονυσίου Ζακυθηνού και Σπυρίδωνος Ζαμπελίου καθώς και μερικών ξένων όπως τού Steven Runciman   και τού Arnold Toynbee, για να πάρει το Βυζάντιο την αρμόζουσα σ’ αυτό θέση μέσα στην Ιστορία, ως κέντρο εκπολιτισμού και εκχριστιανισμού των Σλάβων και των Ρώσων!

     Αλλά και η Παιδεία μας δέχτηκε τέτοια πλήγματα που μέχρι σήμερα ακόμη δεν μπόρεσε να βρει τον πνευματικό της προσανατολισμό! Νεοφανείς - κενοφανείς «παιδαγωγοί», που ποτέ τους δεν μπόρεσαν να θαυμάσουν και να χαρούν το κάλλος και τις διαχρονικές ηθοπλαστικές αξίες τού αρχαίου Ελληνικού μας Πολιτισμού, ούτε και να βιώσουν τα ουράνια και λυτρωτικά μηνύματα τού Χριστιανισμού, δοκίμασα και – δυστυχώς - πέτυχαν ν’ αποκόψουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τούς Ελληνόπαιδες από τις ρίζες τού πολιτισμού τους!

     Είναι οι ίδιοι που αγωνίζονται ακόμη και προσπαθούν να καταστήσουν προαιρετικό, σε πρώτο βήμα, και μετά να καταργήσουν το μάθημα των Θρησκευτικών από τα σχολεία ή να το μεταβάλουν σε διαθρησκειακό μάθημα, όπως διαλαμβάνουν οι τελευταίες τους συστηματικές εισηγήσεις. Είναι οι ίδιοι που πέτυχαν και κράτησαν τους μαθητές μας, μακράν από τη « γλώσσα των Θεών» την πλουσιότατη και εύχυμη αρχαία Ελληνική γλώσσα, η οποία παράλληλα με την έξοχη παιδαγωγική και ηθοπλαστική της αξία είναι η γλώσσα στην οποία είναι γραμμένη η Αγία Γραφή, η Υμνολογία τής Εκκλησίας μας και αποτελεί τον καθρέπτη τού πολιτισμού μας!

Επομένως το πρώτο χρέος τής Εκκλησίας είναι να αρχίσουμε μια έντονη εκστρατεία διαφώτισης και θωράκισης τού λαού μας γύρω από τις μεγάλες και διαχρονικές αξίες που συνιστούν την ουσία του πολιτισμού μας, και οι οποίες τον διαφύλαξαν κατά τους αιώνες τής σκλαβιάς και τον οδήγησαν στην εθνεγερσία τού 21 και στην εθνική του παλιγγενεσία".




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










147