Επαναλειτουργεί η Σεβέρειος Βιβλιοθήκη του Παγκυπρίου Γυμνασίου


Η Σεβέρειος Βιβλιοθήκη του Παγκυπρίου Γυμνασίου, μια από τις πλέον ιστορικές βιβλιοθήκες της Κύπρου με πλούσιες συλλογές σε σπάνιο και μοναδικό υλικό: χειρόγραφα, κώδικες και χάρτες, ξεκινά και πάλι τη λειτουργία της από τον Φεβρουάριο του 2024 για να δεχθεί στους χώρους της το αναγνωστικό κοινό της. Ιδρύθηκε από τον εθνομάρτυρα αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό και άρχισε τη λειτουργία της το 1812, έτος ίδρυσης της Ελληνικής Σχολής, η οποία μετεξελίχθηκε στο Παγκύπριον Γυμνάσιον, το έτος 1893.

Ο μεγάλος απόφοιτος του Παγκυπρίου Γυμνασίου, δωρητής και ευεργέτης της Βιβλιοθήκης, Δημοσθένης Σεβέρης, δώρισε χρηματικό ποσό για την ανέγερση του κτηρίου της Βιβλιοθήκης. Το όνομά της, Σεβέρειος, καθιερώθηκε με την ιστορική μάχη της Σεβερείου, όταν οι μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου οχυρώθηκαν στη στέγη της Βιβλιοθήκης και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας των Άγγλων. Μαθητές και καθηγητές συλλαμβάνονται και οδηγούνται στα κρατητήρια. Η λειτουργία του Σχολείου διακόπτεται με διάταγμα, το οποίο απαιτούσε τη διαγραφή του Παγκυπρίου Γυμνασίου «εκ του μητρώου των Σχολών Μέσης Εκπαίδευσης».

Η Σεβέρειος Βιβλιοθήκη, έπειτα από μακρά περίοδο διακοπής της λειτουργίας της λόγω των εργασιών συντήρησης και επιδιόρθωσης όλου του κτηριακού συγκροτήματος του Παγκυπρίου Γυμνασίου, ανοίγει και στελεχώνεται από επαγγελματίες Βιβλιοθηκονόμους.

Οι Βιβλιοθηκονόμοι καταχωρούν βάσει προτύπων τη συλλογή του έντυπου υλικού της Βιβλιοθήκης στον, ανοιχτής πρόσβασης «Ενιαίο Κατάλογο Σχολικών Βιβλιοθηκών Κύπρου» (OPAC), ταξιθετούν θεματικά και σύμφωνα με διεθνή πρότυπα το υλικό της συλλογής, και είναι πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν το αναγνωστικό κοινό δίνοντας πρόσβαση στην ιστορικής σημασίας συλλογή της Βιβλιοθήκης.

Ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις και απαιτήσεις του κοινού για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές και ψηφιακό υλικό, η βιβλιοθηκονομική ομάδα έχει ήδη δρομολογήσει ορισμένες ενέργειες ψηφιοποίησης και συγκέντρωσης διαδικτυακών τόπων για χρήση από το κοινό της Βιβλιοθήκης.

Στους χώρους του αναγνωστηρίου διατίθενται ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εξοπλισμός τεχνολογίας καθώς και φωτοτυπικές μηχανές, παρέχοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να χρησιμοποιήσουν τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα για την εργασία τους.

Το ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης για πρόσβαση από το Αναγνωστικό Κοινό θα είναι:

από τη Δευτέρα μέχρι Πέμπτη 08:30 - 17:00 μ.μ.,

την Παρασκευή 08:30 - 15:00 καθώς και κάθε Σάββατο  9:30 - 12:30.

Το Σάββατο θα γίνεται ξενάγηση για όσους το επιθυμούν στα Μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου  από τον έφορο των Μουσείων κυρ. Μιχάλη Φαντάρο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1693