Αθλητική Ημερίδα: «Ρατσισμός - Προκαταλήψεις - Στερεότυπα – Συνεργασία»


Μια μέρα γεμάτη αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια απόλαυσαν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Στ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου και του Β’ Δημοτικού Κ. Πολεμιδιών, την Παρασκευή, 06 Απριλίου 2024. Η Αθλητική Ημερίδα με θέμα:  «Ρατσισμός - Προκαταλήψεις - Στερεότυπα – Συνεργασία», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής των δύο σχολείων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA1 και αποτέλεσε μια εξαιρετικά διασκεδαστική και εκπαιδευτική εμπειρία για όλους.

Η Αθλητική Συνάντηση προώθησε τη φυσική δραστηριότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ενθάρρυνε τους 60 εμπλεκόμενους μαθητές/τριες των Ε’ και Στ’ τάξεων των δύο σχολείων να συμμετάσχουν, να ενεργήσουν και να συνεργαστούν σε αθλητικές δραστηριότητες καλλιεργώντας τον αθλητισμό στο δημοτικό σχολείο. Συγκεκριμένα, μέσα από τις διάφορες αθλητικές δραστηριότητες οι συμμετέχοντες κατάφεραν να:

  • Καλλιεργήσουν ηθικές και δημοκρατικές αξίες, όπως είναι: η ακεραιότητα, η τιμιότητα, η δικαιοσύνη, ο σεβασμός, η αποδοχή στη διαφορετικότητα κ.ά.,
  • Εξασκήσουν την αυτοαντίληψη, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους,
  • Διαμορφώσουν την προσωπική ταυτότητά τους σε σχέση με το φύλο και την κοινωνική ομάδα,
  • Εξασκήσουν δεξιότητες επικοινωνίας και να καλλιεργήσουν τον καθορισμό και τη δέσμευση για την επίτευξη ενός κοινού ομαδικού στόχου,
  • Ψυχαγωγηθούν και να νιώσουν  τη χαρά της συμμετοχής.

Οι μαθητές/τριες, αφού έπαιξαν όλοι μαζί ένα παιχνίδι καλωσορίσματος, με σκοπό τη γνωριμία και το σπάσιμο του πάγου, χωρίστηκαν σε μικτές ομάδες, που περιλάμβαναν μαθητές/τριες και από τα δύο σχολεία. Στη συνέχεια, δραστηριοποιήθηκαν κυκλικά σε 6 σταθμούς.

Σταθμός 1: Ο κόμπος

Σταθμός 2: Ο καθοδηγητής

Σταθμός 3: Το κύπελλο των πρωταθλητών

Σταθμός 4: Παιχνίδια “ Survivor ”

Σταθμός 5:  Το παράξενο ζώο

Σταθμός 6: Πόσο καλά γνωρίζεις την … Ευρώπη;

Κάθε σταθμός έδινε, τόσο σε κάθε παιδί ξεχωριστά, όσο και στην ομάδα, την ευκαιρία για δημιουργική και απολαυστική ενεργοποίηση προωθώντας θετικές αθλητικές συμπεριφορές. Μέσα από τις διάφορες αθλητικές δοκιμασίες τα παιδιά βοηθήθηκαν στη γρηγορότερη και ουσιαστικότερη κοινωνικοποίησή τους, έχτισαν την αυτοπεποίθησή τους και ανέπτυξαν αισθήματα συνεργασίας και ομαδικότητας. Επιπρόσθετα, οι δραστηριότητες συνέβαλαν στην ευγενή άμιλλα, το σεβασμό, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την ανεκτικότητα και τις κοινωνικές δεξιότητες.

Η Αθλητική Ημερίδα ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα όμορφο, δημοκρατικό και ευχάριστο κλίμα σκορπίζοντας πολλά χαμόγελα στους συμμετέχοντες, οι οποίοι ζήτησαν περισσότερες ανάλογες δράσεις και συνεργασίες με άλλα σχολεία. Τα παιδιά μέσα από τη συμμετοχή τους δίδαξαν σωστή αθλητική συμπεριφορά και ευπρέπεια. Συνειδητοποίησαν πως ο αθλητισμός από μόνος του είναι ένα μεγάλο σχολείο, το οποίο δε σε προετοιμάζει μόνο για τους αγώνες, αλλά και για την ίδια τη ζωή.

 Αγγέλα Χρ. Φιλίππου
(Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
Erasmus+ ΚΑ1 και ΚΑ2)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










174