Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ Shatterthegrey! Κινητικότητα στη Τσεχία


Συμμετοχή του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Τσερίου 

Μέσα στον Φεβρουάριο του 2024 πραγματοποιήθηκε άλλη μία κινητικότητα του προγράμματος Εrasmus+ Shatter the grey! με θέμα το περιβάλλον και την προστασία του στην Τσεχία.  Το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Τσερίου συμμετείχε στην κινητικότητα με δύο εκπαιδευτικούς και δύο παιδιά. Τόσο η κυπριακή αποστολή όσο και οι υπόλοιπες από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Λιθουανία και Βουλγαρία φιλοξενήθηκαν στo Zeliv, ένα χωριό στην περιοχή της Βοημίας-Μοραβίας, μια ώρα δρόμο απόσταση από την πρωτεύουσα Πράγα. Η περιοχή βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Trnava και Zelivka και  φημίζεται για τη φυσική της ομορφιά και την ήρεμη ζωή των κατοίκων μέσα στη φύση. Τα παιδιά φιλοξενήθηκαν από ντόπιες οικογένειες και είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από πρώτο χέρι την τσεχική φιλοξενία.

Την πρώτη μέρα διοργανώθηκε τελετή καλωσορίσματος των ξένων αποστολών στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της περιοχής όπου τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια, χορούς και θεατρικά δρώμενα.  Στη συνέχεια, οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στο σχολείο.  Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στον κοντινό υδατοφράκτη Sedlice και στον γειτονικό υδροηλεκτρικό σταθμό, αφού κύριο θέμα της κινητικότητας ήταν το νερό. Η μέρα έκλεισε με ξενάγηση και γεύμα στο μοναστήρι του Ζeliv, ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Τσεχίας, ιδρυμένο από τον πρίγκιπα Sopeslav τον πρώτο το 1139 μ.Χ.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε εκδρομή στην πανέμορφη Πράγα, την πρωτεύουσα της Τσεχίας.  Πρώτος σταθμός της εκδρομής ήταν το κάστρο Vysehrad, κτισμένο πάνω σε έναν λόφο στη δεξιά πλευρά της όχθης του ποταμού Vltava.  Μέσα στο κάστρο οι αποστολές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου αλλά και το κοιμητήριο-μουσείο του κάστρου στο οποίο είναι θαμμένες σπουδαίες προσωπικότητες της Τσεχίας. Έπειτα, επισκέφτηκαν το Μουσείο Νερού της Πράγας όπου είδαν εκθέματα που σχετίζονταν με το νερό την καθαριότητα και τη διανομή του στη χώρα. Ακολούθως, έγινε ξενάγηση στην παλιά πόλη, την πλατεία Wenceslas και το κάστρο της Πράγας. Παιδιά κι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα υπέροχα κτίρια, το φημισμένο αστρολογικό ρολόι της Πράγας και το παλιό Δημαρχείο.  Περπάτησαν, επίσης, στην πασίγνωστη γέφυρα του Καρόλου, θαύμασαν τις υπέροχες εικόνες με το ποτάμι και τα πανέμορφα κτίρια και ανέβηκαν στο κάστρο που θεωρείται το μεγαλύτερο του κόσμου και περιλαμβάνεται στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO. Aπό το ύψωμα του κάστρου απόλαυσαν τη θέα ολόκληρης της πόλης.

Την Τετάρτη οργανώθηκαν στο σχολείο διάφορα εργαστήρια για τους μαθητές με κύριο θέμα το νερό και τους μικροοργανισμούς που ζουν σε αυτό.  Οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν, επίσης, ένα σεμινάριο από τον διευθυντή του σχολείου με θέμα την τρισδιάστατη εκτύπωση έργων που έχουν πριν σχεδιαστεί σε ειδικό πρόγραμμα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.  Το απόγευμα οι αποστολές επισκέφτηκαν το Μουσείο των Ρεκόρ και των Περίεργων γεγονότων στο Pelhrimov όπου θαύμασαν πολλά πρωτότυπα και περίεργα αντικείμενα.  Επιπλέον, παιδιά κι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παραστούν σε μια τελετή ένωσης νερών που είχαν φέρει από τις χώρες τους με συμβολικό χαρακτήρα.  Ακολούθησε ένα διασκεδαστικό δίωρο στο παγοδρόμιο Ηumpolec όπου μικροί και μεγάλοι γνώρισαν το αγαπημένο άθλημα των Τσέχων.  Η μέρα έκλεισε με ξενάγηση των εκπαιδευτικών στο Ζυθοποιείο Bernard όπου παράγεται μπύρα, το εθνικό ποτό της χώρας. 

Την  Πέμπτη πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Νερού Hulice όπου παιδιά κι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το υδάτινο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα της περιοχής και να εμπλακούν σε διαδραστικές δραστηριότητες με επίκεντρο το νερό.  Ακολούθησε επίσκεψη στη γειτονική πόλη Kutna Hora, μια από τις πιο σημαντικές βασιλικές πόλεις της Τσεχίας κατά την εποχή του Μεσαίωνα,  όπου οι αποστολές ξεναγήθηκαν στον ναό της Αγίας Βαρβάρας και στο κέντρο της πόλης. Το βράδυ διοργανώθηκε για τους εκπαιδευτικούς αποχαιρετιστήριο γεύμα με παραδοσιακό φαγητό και μουσική. 

Η τελευταία μέρα της Εβδομάδας φιλοξενίας στη Τσεχία ξεκίνησε με τελετή αποχαιρετισμού των αποστολών στο σχολείο κι επίδοση των πιστοποιητικών συμμετοχής.  Η φιλοξενία ολοκληρώθηκε με τη μετάβαση των αποστολών στην Πράγα απ’ όπου θα έφευγαν για τις χώρες τους.  Πριν την αναχώρησή τους οι αποστολές είχαν τον χρόνο να επισκεφτούν ένα ακόμη αξιοθέατο της Πράγας, τον πύργο Petrin που έχει ύψος 60 μέτρα και μοιάζει με τον πύργο του Άιφελ στη Γαλλία.  Η θέα από τον ψηλότερο όροφο του πύργου ήταν μαγευτική!

Η κινητικότητα στην Τσεχία ήταν σπουδαία εμπειρία για παιδιά κι εκπαιδευτικούς.  Γνώρισαν μια πανέμορφη χώρα με υπέροχους, ζεστούς ανθρώπους.  Ήρθαν σε επαφή με το εκπαιδευτικό σύστημα, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, το παραδοσιακό φαγητό, τα τραγούδια και τους χορούς της χώρας αυτής και έζησαν από πρώτο χέρι την καθημερινότητα των ντόπιων οικογενειών της ενδοχώρας.  Εξάσκησαν τα αγγλικά τους και το σπουδαιότερο, απέκτησαν νέους φίλους!  Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στο πρόγραμμα Erasmus+ για την ευκαιρία που δίνει στα σχολεία για συνεργασίες και πραγματοποίηση κινητικοτήτων!




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










482