Φορέας υποδοχής το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) - Αγ. Νικολάου


Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1

Τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου 2024 (26-28/02/2024) επέλεξε ομάδα επτά εκπαιδευτικών από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, για παρακολούθηση σκιώδους εργασίας στο Σχολείο μας, το Στ’ Δημοτικό Λεμεσού (ΚΒ) - Αγ. Νικολάου. Η παρακολούθηση του τρόπου διδασκαλίας και μάθησης έγινε στο πλαίσιο του διετούς Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο στο Αγρίνιο.

Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό εκπαιδευτικοί και μαθητές άνοιξαν τις πόρτες των τάξεων τους, για να υποδεκτούν τους φιλοξενούμενούς τους, οι οποίοι πέρασαν τρεις πολύ δημιουργικές, όμορφες και γεμάτες ημέρες, για τις ανάγκες του ευρωπαϊκού τους πρότζεκτ. 

Οι Ελλαδίτες εκπαιδευτικοί αρχικά, ξεναγήθηκαν σε όλες τις τάξεις του Σχολείου (Δ’ – Στ’), ώστε να πάρουν μια πρώτη γεύση από το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα και να γνωρίσουν τους Κύπριους συναδέλφους και τους μαθητές τους. Ακολούθως, παρακολούθησαν μαθήματα Γλώσσας, Μαθηματικών, Φυσικής Αγωγής, Ειδικής Αγωγής και Αγωγής Υγείας, σε διάφορες τάξεις και μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε τάξη αλλογλώσσων. Και οι δύο πλευρές, αντάλλαξαν καλές πρακτικές, ιδέες, προβληματισμούς σχετικά με τα μαθήματα του ωρολόγιου προγράμματος του δημοτικού σχολείου, τον τρόπο διεξαγωγής τους στα σχολεία τους, αλλά και διάφορα άλλα θέματα και δυσκολίες που άπτονται της χώρας προέλευσης του μαθητικού πληθυσμό τους.

Είδαν τον τρόπο εμπλοκής και ενεργοποίησης των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα, τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας, για την προσέλκυση της προσοχής και του ενδιαφέροντος των μαθητών/τριών. Επιπρόσθετα, οικειοποιήθηκαν δραστηριότητες ενσωμάτωσης, διαφοροποίησης και διαφορετικότητας, με σκοπό τη δημιουργία ενός χαρούμενου, δημιουργικού και ευχάριστου για όλους, σχολείου. Συνάμα, έβαλαν τα άσπρα τους μπλουζάκια και τα τζιν τους και συμμετείχαν με όλο τον μαθητικό και εκπαιδευτικό πληθυσμό στην εκδήλωση για την Ημέρα των Σπανίων Γενετικών Παθήσεων (10 χρόνια ΠΣΣΓΠ – Μοναδικά Χαμόγελα).

Οι Ελλαδίτες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ξεκλέψουν και λίγο χρόνο από την ολιγοήμερη παραμονή τους στο νησί, να γνωρίσουν την κυπριακή φιλοξενία και  κουλτούρα, να γνωρίσουν και να αλληλεπιδράσουν με τον λαό του. Επισκέφτηκαν το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού, τη μαρίνα της πόλης, την παλιά Λεμεσό, τον Άγιο Αμβρόσιο. Έφτιαξαν παραδοσιακό παλουζέ, χαλλούμι, αναρή, καθώς γεύτηκαν τη γνωστή Κουμανταρία και την κυπριακή κουζίνα.

Το Στ’ Δημοτικό Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου με τη φιλοξενία αυτή, ανοίγει νέο παράθυρο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA1. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, λειτουργεί ως φορέας υποδοχής εκπαιδευτικών από άλλα ευρωπαϊκά ιδρύματα, με σκοπό να παρέχει μαθήματα παρακολούθησης σκιώδους εργασίας. Από τον Ιανουάριο του 2023 κατέχει τη Διαπίστευση της ΒΔ1, στοχεύοντας στη διεθνοποίησή του. Με τη συνεργασία αυτή κάνει νέα ξεκινήματα, επιδιώκοντας σε διάφορα ανοίγματα, εκπαιδευτικά και μη, δημιουργώντας κανάλια επικοινωνίας και συνεργασίας με σχολεία της Ευρώπης προς όφελος ολόκληρης της σχολικής μονάδας, αλλά και όσων σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με αυτήν.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1229