Ημερίδα για το «Ευ αγωνίζεσθαι και το τίμιο παιγνίδι» στο Στ΄ Δημοτικό Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου


Στο πλαίσιο των Δράσεων και Δραστηριοτήτων για τα Γράμματα, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, διοργανώθηκε στο Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγίου Νικολάου, ημερίδα με θέμα, «Ευ αγωνίζεσθαι – Το τίμιο παιγνίδι στον Αθλητισμό». Η ημερίδα διοργανώθηκε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν οι: Τάκης Μιχαήλ (Συγγραφέας – Αθλητικός Ερευνητής) και οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Λοΐζος Μαυρουδής (ΑΕΛ), Μάριος Μακρίδης (ΑΡΗΣ) και Δημήτρης Μιλτιάδους (ΑΠΟΛΛΩΝ).

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, οι τρεις παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές μετέφεραν σε εκπαιδευτικούς και παιδιά το ποδόσφαιρο της δικής τους εποχής μιλώντας για τις εγκαταστάσεις, τους αθλητικούς χώρους, τον εξοπλισμό που είχαν στη διάθεσή τους, τους μικροπωλητές έξω από τα γήπεδα κ.ά.

Έδωσαν όμως με τον καλύτερο τρόπο και το στίγμα μιας εποχής πολύ διαφορετικής από τη δική μας…

Ανέλυσαν με ξεχωριστά παραδείγματα τι σημαίνει το «Ευ αγωνίζεσθαι». Τι σημαίνει να αγωνίζεσαι με έντιμο τρόπο, να τηρείς στο ακέραιο τους κανόνες του αθλήματος, να σέβεσαι την αθλητική διαδικασία, αλλά και την άποψη του αντιπάλου. Να σέβεσαι τη νίκη και να δέχεσαι την ήττα. Να αποδέχεσαι την ανωτερότητα του αντιπάλου.

Επιβεβαίωσαν με τον πιο άριστο τρόπο το «ου το νικάν αλλά το ευ αγωνίζεσθαι». Σημασία δεν έχει μόνο η νίκη. Μεγαλύτερη σημασία έχει να αγωνίζεσαι σωστά και τίμια. Η πάση θυσία κατάκτηση της νίκης υποτάσσεται  στην ιδέα του ίδιου του αγώνα που διεξάγεται μεταξύ αντιπάλων, με σεβασμό στην αναγνώριση της αξίας του άλλου.

Μοιράστηκαν τις αξίες της δικής τους εποχής, όταν οι ποδοσφαιριστές διακρίνονταν, όχι από τα πόσα τέρματα έβαζαν, αλλά από το πόσο καλοί χαρακτήρες ήταν. Από τη δύναμη που είχε ο καθένας να ανταγωνιστεί τον εαυτό του και κάθε μέρα να γίνεται καλύτερος.

Εξομολογήθηκαν πως όταν φορούσαν τη φανέλα της ομάδας τους δεν την άλλαζαν, για να πάνε σε άλλη ομάδα. Ήταν αντίπαλοι μέσα στο γήπεδο, αλλά έξω από αυτό ήταν φίλοι κι αδελφοί. Διασκέδαζαν μαζί, μοιράζονταν χαρές και λύπες.

Έδωσαν στα παιδιά να καταλάβουν τη διαφορά του οπαδού από τον φίλαθλο. Κάθε ένας που πηγαίνει στα γήπεδα πρέπει να είναι σωστός κι αξιοπρεπής φίλαθλος. Να χειροκροτεί το τέρμα της ομάδας του αλλά και το τέρμα της αντίπαλης ομάδας. Να χειροκροτεί τις καλές προσπάθειες όλων των ποδοσφαιριστών, τόσο της ομάδας του όσο και των αντιπάλων.

Μίλησαν για μια άλλη εποχή κατά την οποία οι φίλαθλοι των δύο αντίπαλων ομάδων κάθονταν μαζί στις ίδιες κερκίδες. Για μια εποχή που δεν υπήρχαν περιφράξεις στα γήπεδα, που δεν γίνονταν έκτροπα στα γήπεδα. Μια εποχή που οι φίλαθλοι πήγαιναν στα γήπεδα για να απολαύσουν το ποδόσφαιρο.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, τα παιδιά απηύθυναν ερωτήσεις προς τους φιλοξενούμενους κι αυτοί απάντησαν με μεγάλη προθυμία, απλότητα και ειλικρίνεια.

Η συνάντηση και η γνωριμία με τους άλλοτε «θρύλους» του κυπριακού ποδοσφαίρου αποτέλεσε μια  πρωτόγνωρη και εποικοδομητική εμπειρία, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Η όλη δράση βοήθησε τα παιδιά να κατανοήσουν με τον καλύτερο τρόπο την έννοια και την αξία του «Ευ αγωνίζεσθαι».

Η παρουσία των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών που έγραψαν τη δική τους μεγάλη ιστορία στο ποδόσφαιρο της πατρίδας μας, γέμισε με τιμή και περηφάνια όλους.

Το Δημόσιο Σχολείο στοχεύει όχι μόνο στην παροχή γνώσεων αλλά και στην παροχή στάσεων, δεξιοτήτων και στη διάπλαση χαρακτήρων. Η όλη εκδήλωση συνέβαλε τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή.

Εκφράζουμε από καρδιάς τις πιο θερμές μας ευχαριστίες στον κ. Τάκη Μιχαήλ για την άψογη συνεργασία στη συνδιοργάνωση της όμορφης κι ωφέλιμης αυτής εκδήλωσης!

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε και στους τρεις παλαίμαχους ποδοσφαιριστές που με την κατάθεση ψυχής τους, έκαναν το πιο σημαντικό μάθημα στα παιδιά κι έδωσαν τις πιο χρήσιμες συμβουλές!

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










581