Το Δημοτικό Σχολείο Τσερίου A΄ στο Erasmus+ Shatter the grey! Κινητικότητα στη Λιθουανία


Το Δημοτικό Σχολείο Τσερίου A΄ συμμετέχει φέτος για δεύτερη χρονιά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εrasmus+ Shatter the grey! με θέμα το περιβάλλον και την προστασία του έχοντας για εταίρους άλλα 6 ευρωπαϊκά σχολεία από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Λιθουανία, Τσεχία και Βουλγαρία. 

Το πρώτο τετράμηνο της σχολικής χρονιάς 2023-24, εκτός από ποικιλία δραστηριοτήτων σχετικών με το περιβάλλον, περιείχε και κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών στη Λιθουανία.  Δύο παιδιά της Στ’ τάξης και δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν τον Οκτώβριο στη Bαλτική αυτή χώρα και να φιλοξενηθούν από το λιθουανικό δημοτικό σχολείο Siauliai Geguziai Progymnasium στην πόλη Siauliai. Παιδιά κι εκπαιδευτικοί  συμμετείχαν σε πληθώρα δραστηριοτήτων που αφορούσαν το περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής.

Την πρώτη μέρα της εβδομάδας φιλοξενίας, το λιθουανικό εταιρικό σχολείο υποδέκτηκε όλες τις αποστολές με μια όμορφη τελετή στην οποία παιδιά του σχολείου τραγούδησαν και χόρεψαν ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους του σχολείου και συνεδρία των  εκπαιδευτικών όλων των εταιρικών σχολείων για να συζητηθούν διαδικαστικά θέματα του προγράμματος. Το απόγευμα οργανώθηκε επίσκεψη στον Λόφο των Σταυρών, ένα μνημείο με χιλιάδες σταυρούς όλων των μεγεθών αφιερωμένο στα θύματα των πολέμων κι ακολούθησε περιπατητική ξενάγηση στο κέντρο της πόλης Siauliai και στο Μουσείο Νερού.

Τη δεύτερη μέρα οργανώθηκε εκδρομή στην πρωτεύουσα της χώρας, το όμορφο Βίλνιους.  Εκεί όλες οι αποστολές επισκέφτηκαν το Μεγάλο Παλάτι και τον πύργο του Γκετιμίνα και ξεναγήθηκαν στην παλιά πόλη του Βίλνιους. Είχαν, επίσης την ευκαιρία να γευτούν τοπικό παραδοσιακό φαγητό. Πριν την επιστροφή στο Siauliai,  πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο παραμυθένιο κάστρο Tρακάι όπου μικροί και μεγάλοι θαύμασαν το πανέμορφο κτίσμα κι απόλαυσαν τη μοναδική θέα και την ηρεμία της λίμνης. 

Η τρίτη μέρα μέρα ήταν αφιερωμένη στην παράδοση. Παιδιά κι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παίξουν παραδοσιακά παιχνίδια και να μάθουν να χορεύουν λιθουανικούς παραδοσιακούς χορούς. Σε μία ακόμη συνεδρία, οι εκπαιδευτικοί όλων των εταιρικών χωρών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του ψηφιακού εργαλείου Renderforest από τις Λιθουανές συντονίστριες εκπαιδευτικούς και να οργανώσουν τις δραστηριότητες του πρότζεκτ για τους επόμενους μήνες. Το βράδυ οργανώθηκαν εργαστήρια κατασκευών με γονείς και παιδιά στο σχολείο όπου συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι! 

Την τέταρτη μέρα, οι αποστολές ξεναγήθηκαν στην πόλη Birzai.  Eκεί είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το μοναδικό τοπίο Κirkilai με τις καρστικές λίμνες που είναι υδατοστεγείς καταβόθρες που σχηματίστηκαν λόγω καρστικών διεργασιών. Όλοι ανέβηκαν στο πανέμορφο παρατηρητήριο σε σχήμα κανό που υπάρχει στον χώρο για να θαυμάσουν το υπέροχο, καταπράσινο τοπίο από ψηλά και περπάτησαν ανάμεσα στις λίμνες. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην παλιά πόλη και το κάστρο του Βirzai και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν πάνω στη μεγαλύτερη σε μήκος γέφυρα που υπάρχει στην Ευρώπη πάνω από τον ποταμό της περιοχής.

 Την Πέμπτη και τελευταία μέρα της εβδομάδας κινητικότητας, οργανώθηκε στο σχολείο τελετή αποχαιρετισμού όπου τα παιδιά του λιθουανικού σχολείου αποχαιρέτισαν τις ξένες αποστολές με τραγούδια και χορευτικά. Έγινε, επίσης, η απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής στην κινητικότητα καθώς και η ανταλλαγή συμβολικών δώρων μεταξύ των εταίρων. 

Η εμπειρία του ταξιδιού στο εταιρικό λιθουανικό σχολείο ήταν υπέροχη, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Τσερίου Α΄. Γνώρισαν μια πανέμορφη, καταπράσινη χώρα που, αν και έχει κρύο, έχει πολύ όμορφους και ζεστούς ανθρώπους. Ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής, γεύτηκαν παραδοσιακά φαγητά και γλυκά της χώρας, γνώρισαν υπέροχα φυσικά τοπία και ασχολήθηκαν με το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Τέλος, εξίσου σημαντικό ήταν το γεγονός ότι τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν από ντόπιες οικογένειες, να αλληλεπιδράσουν μαζί τους και να γευτούν από πρώτο χέρι τον τρόπο ζωής τους! 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2708