Το Στ’ Δημοτικό Λεμεσού (ΚΒ) – Αγίου Νικολάου στη Φλωρεντία και στο Δουβλίνο με το Erasmus+


Το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) – Αγ. Νικολάου έχει εγκριθεί από τον περασμένο Ιανουάριο για τη Διαπίστευση Erasmus+ με ισχύ από την 1η Μαρτίου 2023 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2027. Η Διαπίστευση Erasmus+ είναι ένα εργαλείο πιστοποίησης των οργανισμών Σχολικής Εκπαίδευσης που αποδεικνύουν, μέσω της αίτησής τους, ότι έχουν την πρόθεση να συμμετάσχουν σε ποιοτικές διασυνοριακές κινητικότητες στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 του νέου Προγράμματος Εrasmus+ (2021-2027). Η Διαπίστευση Erasmus+ δίνει την ευκαιρία στους οργανισμούς και τα σχολεία να λαμβάνουν τακτικά χρηματοδότηση για δραστηριότητες κινητικότητας για όλη την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Στόχοι Διαπίστευσης Erasmus+ Στ΄ Δημοτικού Λεμεσού (ΚΒ)

Με τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα έχουν τεθεί οι ακόλουθοι στόχοι:

-  Η επιμόρφωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών μας σε θέματα σχετικά με τις θεωρητικές και πρακτικές διαστάσεις της πολυπολιτισμικότητας.

-  Η ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και η προώθηση της ισότητας και του σεβασμού.

-  Η ενσωμάτωση, συμπερίληψη και κοινωνική ένταξη παιδιών, κυρίως από τις ευάλωτες ομάδες.

-  Η επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε θέματα ψηφιακής μεταρρύθμισης και σύγχρονου ψηφιακού πεδίου για πρόκληση πολλαπλών τύπων νοημοσύνης και προσφορά μεγαλύτερων μαθησιακών ερεθισμάτων.

-  Ο ενστερνισμός καινοτόμων διδακτικών προσεγγίσεων και τεχνικών για τη διδασκαλία των περιβαλλοντικών ζητημάτων και την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Το ΣΤ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ ΚΑ1, πραγματοποίησε δυο εκπαιδευτικά σεμινάρια, το ένα στη Φλωρεντία της Ιταλίας και το άλλο στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας:

1οΕκπαιδευτικό Σεμινάριο ERASMUS+ με θέμα: «The 4Cs: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in Schools»

Το Σχολείο μας συμμετείχε σε σεμινάριο Διαχείρισης Ζωής του δικτύου Europass Teacher Academy, στη Φλωρεντία με τον Βοηθό Διευθυντή κ. Νίκο Κεραυνό. Η συνεχής επαγγελματική μάθηση είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι μιας αποτελεσματικής σχολικής μονάδας και στο πλαίσιο αυτό, το Σχολείο μας συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα που αποσκοπούν στην επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών.

Εκτός από τον εκπρόσωπο του Σχολείου μας, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από Πολωνία, Δανία και Βουλγαρία παρακολουθήσαν επίσης το συγκεκριμένο σεμινάριο, το οποίο αναφερόταν σε τέσσερις ικανότητες: Δημιουργικότητα, Κριτική Σκέψη, Επικοινωνία και Συνεργασία, που έχουν προαναγγελθεί ως μερικές από τις πιο βασικές ικανότητες που οφείλουν να κατακτήσουν οι μαθητές/τριες του 21ου αιώνα. Η δημιουργικότητα και η κριτική σκέψη αντιπροσωπεύουν αδιαχώριστες στάσεις και ικανότητες για καινοτομία, οι οποίες, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, μπορούν να διδαχθούν και να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε τάξη. Η επικοινωνία και η συνεργασία είναι θεμελιώδεις δεξιότητες ζωής από τις οποίες οι μαθητές/τριες μπορούν να αντλήσουν από τις καθημερινές τους εμπειρίες στο σχολείο και να διαμορφώσουν την ικανότητά τους να ζουν, να συνδέονται με άλλους και να διαμορφώνουν το μέλλον.

Το σεμινάριο σκοπό είχε να παρέχει στους εκπαιδευτικούς τη γνώση, την τεχνογνωσία και την αυτοπεποίθηση για να ενσωματώσουν αυτές τις δεξιότητες στο σχολικό τους περιβάλλον. Σε ένα συνεργατικό περιβάλλον μάθησης με έμφαση στην πρακτική εφαρμογή, οι συμμετέχοντες κατάφεραν να αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση σε σχέση με το τι συνεπάγονται αυτές οι ικανότητες και όχι μόνο πώς να τις διδάξουν.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί μετά το πέρας του σεμιναρίου αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες στο πώς να αξιοποιούν τη δική τους ικανότητα να δημιουργούν, να σκέφτονται κριτικά, να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να συνεργάζονται αποτελεσματικά, με απώτερο σκοπό αυτά να αξιοποιηθούν ανάλογα, στα δικά τους σχολικά συγκείμενα.

2ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο ERASMUS+ με θέμα: «Instructional Strategies to Address the Diverse Needs of All Students»

Το δεύτερο σεμινάριο παρακολούθησε η εκπαιδευτικός Αγγέλα Χρ. Φιλίππου, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Το σεμινάριο οργανώθηκε και προσφέρθηκε επίσης, από τον Οργανισμό Europass Teacher Academy και παρακολούθησαν επίσης, εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Λετονία και Ισπανία.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να εφοδιάσει τους εκπαιδευτικούς στα σημερινά σχολεία με τις γνώσεις και τις δεξιότητες εκείνες, που θα τους ενδυναμώσουν κατάλληλα, ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν μαθητές/τριες με διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες. Είναι ξεκάθαρο ότι για τις ανάγκες μιας τόσο μεγάλης ποικιλίας μαθητών/τριών είναι δύσκολο να σχεδιαστούν ευκαιρίες μάθησης, που να ανταποκρίνονται 100% σε αυτές.

Το σεμινάριο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς που επιδιώκουν να μάθουν περισσότερα για την προσέγγιση του Universal Design for Learning (UDL) και τη στρατηγική της διαφοροποίησης. Βασική επιδίωξη είναι να καταστούν οι εκπαιδευτικοί ικανοί να σχεδιάζουν ένα προσβάσιμο εκπαιδευτικό πλαίσιο, που να καλύπτει τις διαφορετικές ανάγκες όλων των μαθητών/τριών (π.χ. μαθητές με ειδικές ανάγκες, μετανάστες κ.λπ..) και να διασφαλίζει την εκπαιδευτική και κοινωνική τους ένταξη.

Το πλαίσιο Universal Design for Learning (UDL) στοχεύει επιπρόσθετα, να διασφαλίσει ότι όλοι οι μαθητές/τριες έχουν πλήρη πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς πόρους, ανεξάρτητα από τις ανάγκες και τις ικανότητές τους. Όσον αφορά στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό, η Διαφοροποίηση είναι μια στρατηγική που αντιμετωπίζει το μαθησιακό προφίλ, την ετοιμότητα και τα ενδιαφέροντα κάθε μαθητή/τριών.

Μαθησιακά αποτελέσματα σεμιναρίου:

 

Nα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να:

 

  • Ενισχύσουν την κατανόησή τους για την έννοια της διαφορετικότητας των μαθητών/τριών (δυνατά σημεία, προτιμήσεις και διαφορετικές ανάγκες) και τις επιπτώσεις της στη διδασκαλία και τη μάθηση.
  • Εξερευνήσουν τις βασικές αρχές του UDL και της διαφοροποίησης και να εξασκηθούν στις τεχνικές και τις στρατηγικές για την προώθηση της ενεργού συμμετοχής και των κινήτρων στις διαφορετικές τάξεις του σήμερα.
  • Χρησιμοποιήσουν κατευθυντήριες γραμμές, στρατηγικές και τεχνικές για την εφαρμογή των αρχών του UDL και της διαφοροποίησης για τη βελτίωση του σχεδιασμού και της διδασκαλίας των μαθημάτων και για την υποστήριξη υψηλού επιπέδου δέσμευσης και επιτευγμάτων, για όλους τους μαθητές/τριες.

 

Η κινητικότητα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+

 

Νίκος Κεραυνός                                   Αγγέλα Χριστάκη Φιλίππου                                 
*Β. Διευθυντής                                     * Συντονίστρια Ευρωπαϊκών   Προγραμμάτων Erasmus+ KA1 & KA2

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1005