Το Α’ Δημοτικό Κάτω Πολεμιδιών φιλοξένησε 17 εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο του KA2 - Erassmus+


Το Α’ Δημοτικό Κάτω Πολεμιδιών φιλοξένησε την εβδομάδα 16-20 Οκτωβρίου, δεκαεπτά εκπαιδευτικούς από τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες (Σλοβενία, Σουηδία, Μάλτα και Βέλγιο) στο πλαίσιο προγράμματος KA2- Erasmus +. Η Βασικη Δραση 2 αφορά στην συνεργασία μεταξύ οργανισμων και ιδρυμάτων και συμβάλλει στην ανάπτυξη, τη μεταφορά και/ή την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών τόσο σε οργανωτικό, τοπικό, περιφερειακό όσο και σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 Η διακρατική συνάντηση στην Κύπρο, αποτελεί την τέταρτη συνάντηση των συνεργατών. Το κυπριακό σχολείο υποδοχής, οργάνωσε δραστηριότητες μάθησης, διδασκαλίας και κατάρτισης (LTT- Learning Teaching and Training activities). Η συνάντηση είχε τίτλο «Literacy for inclusion and diversity». Αφορούσε στα καλά προγράμματα σπουδών και την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η χρήση λογοτεχνικών βιβλίων και εργαλείων ΤΠΕ σε δραστηριότητες με απώτερο στόχο την επιμόρφωση των συμμετεχόντων για τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

Χρησιμοποιήσαμε τις ακόλουθες μεθόδους:  επισκέψεις, διαλέξεις και  παρουσιάσεις παραδειγμάτων καλών πρακτικών, παρακολούθηση και συζήτηση δραστηριοτήτων κατάρτισης/μάθησης/διδασκαλίας.

-   Μάθημα Εικαστικής Αγωγής με την διδακτική μέθοδο CLIL (Content Language Integrated Learning) από την Αναστασία Καπαρή. Στο σχολείο μας εδώ και τέσσερα χρόνια η εκμάθηση της Αγγλικής γίνεται με την συνδυασμένη διδασκαλία περιεχομένου και ξένης γλώσσας . Οι επισκέπτες εκπαιδευτικοί μαζί με παιδιά της Ε’ τάξης, αφού άκουσαν ένα παιδικό παραμυθάκι με θέμα την διαφορετικότητα και την αυτοεκτίμηση, δημιούργησαν παρέα όμορφα βότσαλα που διακοσμούν το γλυπτό INDI (Το δέντρο της διαφορετικότητας) στην σχολική αυλή.

-   Παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Συστήματος της Κύπρου από την Όλγα Γεωργίου.

-   Παρουσίαση για την ενσωμάτωση των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στα κυπριακά σχολεία από την Μαριάννα Χριστοφόρου.

-   Δραστηριότητες με θέμα την διαφορετικότητα και την συμπερίληψη με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και παιδιών (ζωγραφική, διάβασμα βιβλίων, εικαστικό δρώμενο, επιτραπέζια παιχνίδια, κουκλόσπιτα για κάθε χώρα).

-   Έκθεση αφίσας και γλυπτών των παιδιών.

-   Εργαστήρι στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού με θέμα τις καινοτόμες ιδέες προσέγγισης παιδικής λογοτεχνίας και παιδιών από το πρόγραμμα «Μικρός Οδυσσέας».  Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν πώς να συνδυάσουν τη δύναμη της ιστορίας με τεχνικές κριτικής και δημιουργικής σκέψης για να βοηθήσουν τα παιδιά να εξερευνήσουν δύσκολες έννοιες και ιδέες (ανθρώπινα δικαιώματα, ανθρώπινες αξίες, αυτοεκτίμηση και αυτορρύθμιση, κοινότητα, ψυχολογική ενδυνάμωση, οικολογική συνείδηση).

-   Εργαστήρι εκμάθησης και χρήσης του εργαλείου Story Jumber από τις εκπαιδευτικούς Φώφη Φιλίππου και Μόνικα Φυλακτού για τη δημιουργία  ψηφιακού βιβλίου σχετικά με την ένταξη και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Το βιβλίο στον σύνδεσμο: https://www.storyjumper.com/book/read/163409901/6532388d61faa?fbclid=IwAR0UnhoShZTrjoYEQHdoCOJ2CNcSVJZK6W2shsDYT5Gqo3RRzU_UgGNw5SM

-   Εργαστήρι eTwinning για χρήση της συνεργατικής πλατφόρμας ESEP (European School Education Platform) όπου δημιουργήθηκε το αντίστοιχο Twinspace του έργου INDI, το οποίο λειτουργεί ως τράπεζα υλικού και εξυπηρετεί την διάχυση των δραστηριοτήτων, από την eTwinning ambassasor επαρχίας Λεμεσού, Αναστασία Καπαρή

-   Παρουσίαση και εισήγηση χρήσης συνεργατικών web tools για το έργο: padlet, artsteps, storyjumber, canva, voicethread, google slides, από την Αναστασία Καπαρή και τη Φώφη Φιλίππου.

-   Εργαστήρι στο Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Ακρωτηρίου. Οι εταίροι παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό βίντεο για τη χερσόνησο και ενημερώθηκαν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τους στόχους του κέντρου από την εκπαιδευτικό Σόφη Καμένου. Συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι με tablet, επισκέφτηκαν τις εκθέσεις και παρακολούθησαν τα φλαμίνγκο στο παρατηρητήριο. Έμαθαν για το σχηματισμό της χερσονήσου και εξερεύνησαν την άγρια ζωή στο λιβάδι και στην αλική. Η αρμονική συμβίωση πτηνών (αγελαδάρη) και ζώων (αγελάδας) στον βιότοπο Ακρωτηρίου είναι ένα από τα πραδείγματα που θα χρησιμοποιήσουμε σε μελλοντικές δραστηριότητες.

-   Παρουσίαση καλών πρακτικών για επίτευξη των στόχων της αρμονικής συνύπαρξης, του σεβασμού της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης στο Α΄Δημοτικό Κάτω Πολεμιδιών, από την συντονίστρια του έργου, Αναστασία Καπαρή https://padlet.com/anastasiak210/di-inclusion-diversity-a-kato-polemidia-primary-school-qm8n4tuoz7yj6jtc

-   Επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης της Λεμεσού, στον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου και στην Πέτρα του Ρωμιού για γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου

-   Εκδρομή το χωριό Όμοδος όπου έμαθαν για την παράδοση και τα έθιμα του νησιού μας. Συγκεκριμένα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν

το μουσείο του Αγώνα της ΕΟΚΑ, το κρησφύγετο, την μονή του Τιμίου Σταυρού, το Μεγάλο Συνοδικό, το λαογραφικό μουσείο και το μουσείο κεντήματος, την γκαλερί με έργα τέχνης και τον παραδοσιακό λινό.

Επισκεφθείτε την σελίδα του έργου για περισσότερες πληροφορίες.

 https://www.facebook.com/groups/752579813147549

Αναστασία Καπαρή

Α’ Δημοτικό Κάτω Πολεμιδιών

Λεμεσός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










720