Πολιτιστική Κίνηση Λάρνακας: Διαλέξεις φιλοσοφίας με ομιλήτρια τη Δρα Έλσα Νικολαΐδου


Η Πολιτιστική Κίνηση Λάρνακας ΦΙΛΟΠΟΛ, σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας διοργανώνουν και προσφέρουν τον Απρίλιο, μια σειρά διαλέξεων φιλοσοφίας με ομιλήτρια τη Δρα Έλσα Νικολαΐδου.

3, 10, 17 Απριλίου 2024 6:00 μ.μ. – 7:30 μ.μ.

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας, (Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος», Λεωφόρος Αρχ. Κυπριανού 18, Λάρνακα)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πρακτική Φιλοσοφία για Όλους: Μαθαίνουμε να ευτυχούμε

«Θέλουμε άραγε όλοι οι άνθρωποι να ευτυχούμε; Ή μήπως αυτό το ερώτημα ανήκει σε αυτά που ως τώρα φοβόμουν ότι είναι γελοία;» 

Πλάτωνας, Ευθύδημος 278e3-4

Ο Κύκλος Διαλέξεων «Μαθαίνουμε να ευτυχούμε με τους αρχαίους φιλοσόφους» παρουσιάζει τις διαχρονικές θεωρίες ευδαιμονίας των σημαντικότερων Φιλοσόφων και Σχολών της αρχαιότητας σε συνδυασμό με πρακτικές ασκήσεις που βοηθούν στην κατανόηση και αφομοίωσή τους.

Τετάρτη, 3 Απριλίου 2024: Σωκράτης, Πλάτων, Κυνικοί φιλόσοφοι.

Το ευ ζην ως σκοπός της ζωής. Γνώθι σαυτόν και επιμέλεια εαυτού. 

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024: Αριστοτέλης.

Σκοπός της ζωής η ευδαιμονία: Αρετές, φιλία και ελεύθερος χρόνος. 

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024: Στωικοί, Επικούρειοι, Σκεπτικοί.

Η ευδαιμονία ως αταραξία ψυχής: Οι φιλοσοφικές σχολές στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.

Βιογραφικό

Η Δρ Έλσα Νικολαΐδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Α.Π.Θ. Φιλοσοφία (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές) και Αριστοτελική Φιλοσοφία δίνοντας μια νέα ερμηνεία του Αριστοτελικού ορισμού της ψυχής (διδακτορική διατριβή). Από το 2005 διαμένει στη Λάρνακα της Κύπρου. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Νεοελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία και ήταν η Υπεύθυνη του Τμήματος Γλωσσών σε ιδιωτικό σχολείο της Λάρνακας, όπου δίδασκε Φιλοσοφία σε παιδιά δημοτικού και Γυμνασίου. Σήμερα εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση και παράλληλα κατέχει τη θέση της Συμβούλου Φιλοσοφίας. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε πανελλήνια, διεθνή και παγκόσμια Συνέδρια Φιλοσοφίας. Έχει διεξάγει διαλέξεις, σεμινάρια Φιλοσοφίας με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (Φιλοσοφία για Όλους, Οι Φιλοσοφίες της ευτυχίας) και Φιλοσοφία σε Παιδιά στο Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους και το Μουσείο Πιερίδη- Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου. Από το 2018 συνεργάζεται με την εφημερίδα της Κύπρου Ο Φιλελεύθερος, όπου κάθε Σάββατο διατηρεί εβδομαδιαία στήλη Φιλοσοφίας με τίτλο «Φιλοσοφία και Ζωή». Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Φιλοσοφία για όλους. Γιατί να διαβάζουμε τους αρχαίους φιλοσόφους;», Μεταίχμιο, 2022.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1695