«Του Κανενός»: Το νέο βιβλίο της Ερατώς Ιωάννου


Μόλις κυκλοφόρησε σε Ελλάδα και Κύπρο το νέο βιβλίο (νουβέλα) της Ερατώς Ιωάννου, Του Κανενός (Εκδόσεις Ο Μωβ Σκίουρος).

Τρεις κατατρεγμένοι σε έναν μη τόπο -στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας- αντιμάχονται τον εγκλεισμό τους, όπου συνυπάρχουν η παραίτηση και η ελπίδα, η πραγματικότητα και το όνειρο, οι ώρες που καθένας τους περνά με τον δικό του τρόπο κάτω απ’ το ίδιο αυτό στενό κομμάτι ουρανού.

«Στη μεγάλη πορεία, προσπερνώντας αμμόλοφους και φοινικιές, καμένα χωριά και κουφάρια, έλεγαν: «Μύρισε τη θάλασσα στον αέρα! Φτάνουμε! Τη μυρίζεις την αρμύρα;» Κι εγώ έλεγα: «Ναι τη μυρίζω. Δεν φοβάμαι». Κι ας δεν τη μύριζα. Κι ας φοβόμουνα. Λαχτάρησα τον νέο τόπο. Όμως πέφτοντας από τον τοίχο, βρέθηκα, κορίτσι χωρίς όνομα, μετέωρη εδώ, σε μια νεκρή ζώνη∙ στη γη του κανενός».

Η Ερατώ Ιωάννου γεννήθηκε στην Πάφο το 1978 και έχει γράψει τις συλλογές διηγημάτων Cats Have it All (2004) και Not in the Ornamental Teapot (2020), εμπνευσμένες από τη ζωή της στη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η πιο πρόσφατη από τις συλλογές κυκλοφορεί στα Ελληνικά, τα Αγγλικά και τα Ισπανικά. Κείμενά της έλαβαν επαίνους και παρουσιάστηκαν σε διεθνή λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες. Το διήγημά της με τίτλο ‘Deserted’ διακρίθηκε στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Διηγήματος της Κοινοπολιτείας (2019). Tο μυθιστόρημά της Muerta κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία ιστορικής φαντασίας στο Stockholm Writers First 5 Pages Prize. Εργάστηκε ως Βοηθός Αρχισυντάκτη στο λογοτεχνικό περιοδικό του Κυπριακού ΠΕΝ, In Focus (2016-20), ενώ είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του Room for Art.

www.eratoioannou.com

www.roomforart.eu




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










534