Απάντηση στη ΔΗΚΙ Καθηγητών. Μάθημα «Σχεδιασμού και Τεχνολογίας» και μάθημα «Τεχνολογία»


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΛΛΥΦΑ*  

Το σημείωμα αυτό γράφεται με αφορμή τη 14η θέση που περιλαμβάνεται στην  ανακοίνωση της ΔΗΚΙ, ημερομηνίας 18-7-13, με τίτλο «ΔΗΚΙ Καθηγητών: 14 θέσεις εισηγήσεις ενόψει της σχολικής χρονιάς 2013-2014».

Για ευκολία αναφοράς μεταφέρω αυτούσιο το κείμενο αυτής της παραγράφου και διατηρώ τις υπογραμμίσεις όπως είναι στο κείμενο:

14. Σχεδιασμός & Τεχνολογία / Τεχνολογία: Οι καθηγητές της ειδικότητας αυτής παρότι ασκούν τα ίδια καθήκοντα τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης ως προς την αξιολόγησή τους, λόγω των Σχεδίων Υπηρεσίας, με εμφανές το φαινόμενο της διάκρισης σε βάρος καθηγητών της ειδικότητας αυτής. Η λύση του μακροχρόνιου αυτού προβλήματος δεν είναι ούτε δύσκολη αλλά ούτε και οικονομικό κόστος συνεπάγεται. Αρκεί το Υ.Π.Π. να επιδείξει την αναγκαία αποφασιστικότητα.

Σχόλια για τη θέση / εισήγηση της ΔΗΚΙ Καθηγητών

  1. Σε καμιά υφιστάμενη νομοθεσία που αφορά τα Προγράμματα Σπουδών του Γυμνασίου και του Λυκείου δεν υπάρχει η ορολογία «Σχεδιασμός & Τεχνολογία / Τεχνολογία». Η σωστή ορολογία, σύμφωνα πάντα με τη νομοθεσία, είναι:«Σχεδιασμός και Τεχνολογία που διδάσκεται στα Γυμνάσια και Τεχνολογία που διδάσκεται στα Λύκεια».
  2. Αναφέρει η ανακοίνωση «Οι καθηγητές της ειδικότητας αυτής……». Ανακρίβεια δεύτερη διότι δεν υπάρχει ειδικότητα Καθηγητή Σχεδιασμού&Τεχνολογίας/Τεχνολογίας. Το ισχύον Σχέδιο Υπηρεσίας Καθηγητή (Σ.Υ. 43/2003) 2.10.2003 προνοεί, με ειδική διάταξη, για δυο διαφορετικές κατηγορίες καθηγητών με διαφορετικά απαιτούμενα προσόντα διορισμού: α) Καθηγητής για το Σχεδιασμό και Τεχνολογία και β) Καθηγητήςγια την Τεχνολογία.
  3. Για αρκετά τώρα χρόνια το ΥΠΠ ακολουθεί την παράνομη/παράτυπη πρακτική να τοποθετεί σε Λύκεια καθηγητές «Σχεδιασμού και Τεχνολογίας» για τη διδασκαλία του μαθήματος της «Τεχνολογίας». Την ίδια παράνομη/παράτυπη πρακτική ακολουθεί και η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας όταν διαχειρίζεται τις δυο κατηγορίες καθηγητών ως να είναι μία και προβαίνει σε ανάλογες προαγωγές και μεταθέσεις.
  4. Η ΟΛΤΕΚ έχει καταθέσει στην Επίτροπο Διοικήσεως, στις 3 Απριλίου 2012, παράπονο/καταγγελία κατά του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για αυθαίρετες και παράνομες πράξεις  που αφορούν τη διδασκαλία του μαθήματος «Σχεδιασμός και Τεχνολογία» που διδάσκεται στα Γυμνάσια και του μαθήματος «Τεχνολογία» που διδάσκεται στα Λύκεια. Η Επίτροπος Διοικήσεως έχει πληροφορήσει την ΟΛΤΕΚ ότι παρά τις επανειλημμένες εκ μέρους της εκκλήσεις τόσο το ΥΠΠ όσο και η ΕΕΥ αρνούνται να συνεργαστούν μαζί της και με τον τρόπο αυτό εμποδίζουν το έργο της για περαιτέρω διερεύνηση του παραπόνου μας. Χωρίς να μπαίνω στην ουσία του προβλήματος, καλώ τον κάθε καλόπιστο τρίτο να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το τι μπορεί να σημαίνει η άρνηση του ΥΠΠ και της ΕΕΥ να συνεργαστούν με την Επίτροπο Διοικήσεως.
  5. Λανθασμένα, κατά την άποψη μου, κάποιοι θεωρούν ότι όλα τα ζητήματα ανάγονται σε οικονομικό κόστος. Υπάρχουν θέματα, κυρίως αυτά της παιδείας, που έχουν να κάμουν με το σεβασμό προς τους μαθητές και τους γονείς και σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
  6. Συμφωνώ με την παρατήρηση της ΔΗΚΙ ότι το πρόβλημα είναι μακροχρόνιο αλλά διαφωνώ με την εκτίμηση ότι η λύση του είναι εύκολη. Το θέμα αυτό απασχολεί τις Διευθύνσεις Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης καθώς και τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ τα τελευταία 14 περίπου χρόνια. Υπήρξε αντικείμενο συζήτησης σε υπηρεσιακές συνεδρίες του ΥΠΠ και σε συνεδρίες της ΜΕΠΕΥ.  Η διαχρονική θέση της ΟΛΤΕΚ είναι όπως το θέμα επιλυθεί με διαβούλευση μέσα στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης και της αναδιάρθρωσης των προγραμμάτων της Λυκειακής βαθμίδας.
  7. Μια σειρά από υπουργούς Παιδείας (Ουράνιος Ιωαννίδης, Πεύκιος Γεωργιάδης, Άκης Κλεάνθους, Ανδρέας Δημητρίου, Γιώργος Δημοσθένους) ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό αλλά παρά τις αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς που εξασκούσε πάνω τους η ΟΕΛΜΕΚ κανένας δεν προχώρησε στην υιοθέτηση και επιβολή των θέσεων της ΟΕΛΜΕΚ.  Για ποιο λόγο; Κατά την άποψη μου, όλοι οι προαναφερθέντες υπουργοί συνειδητοποίησαν ότι το υπό εξέταση θέμα δεν περιορίζεται απλώς στην ενοποίηση κάποιων σχεδίων υπηρεσίας όπως παραπλανητικά διατείνονται κάποιοι αλλά αντίθετα άπτεται θεμάτων δικαιοσύνης και θεμάτων ποιότητας της παρεχόμενης παιδείας προς τους μαθητές του Λυκείου.
  8. Γράφοντας αυτό το σημείωμα, έχω μπροστά μου επιστολή της ΟΛΤΕΚ, σχετική με το θέμα, προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και με ημερομηνία 6 Μαρτίου του 2000. Οι θέσεις που εκφράζει η επιστολή αυτή είναι ακριβώς οι ίδιες με τις σημερινές θέσεις της ΟΛΤΕΚ. Η επιστολή φέρει την υπογραφή του τότε προέδρου της ΟΛΤΕΚ Νίκου Νικολόπουλου και της Γ. Γραμματέας Νίκης Ματθαίου. Για όσους έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν εύκολα, να υπενθυμίσω ότι ο Νίκος Νικολόπουλος υπηρέτησε την ΟΛΤΕΚ ως πρόεδρος για 16 συναπτά χρόνια και ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ΔΗΚΙ–ΟΛΤΕΚ. Η επιστολή επισυνάπτεται.
    Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ρωτήσω τους σημερινούς ηγέτες της ΔΗΚΙ-ΟΛΤΕΚ κατά πόσον συμφωνούν με το περιεχόμενο του σημείου 14 της ανακοίνωσης της ΔΗΚΙ Καθηγητών.

*Β. Διευθυντής Μηχανολογίας  (πρώην πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










273