«Το βοιωτικό ιερό των Μουσών στην Κοιλάδα των Μουσών από την Αρχαϊκή Περίοδο έως την Ύστερη Αρχαιότητα»


5ος Κύκλος στις Σειράς Διαλέξεων ΑΠΚΥ για την Ύστερη Αρχαιότητα «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός»

Το ιερό των Μουσών στην ομώνυμη Κοιλάδα στη Βοιωτία απετέλεσε το πρώτο Μουσείο της Ελληνικής αρχαιότητας και από εκεί ο θεσμός διαδόθηκε σε διάφορες περιοχές του ελληνικού κόσμου. Ο Δρ. Γιάννης Καλλιοντζής, Επίκουρος Καθηγητής Ρωμαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην έβδομη και τελευταία διάλεξη του 5ου κύκλου της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», θα μιλήσει για «Το βοιωτικό ιερό των Μουσών στην Κοιλάδα των Μουσών από την Αρχαϊκή Περίοδο έως την Ύστερη Αρχαιότητα». Η τηλεδιάλεξηθαπραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 στις 19:00, μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://shorturl.at/kBIOW. Τη Σειρά Διαλέξεων οργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και υποστηρίζει το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». 

Το Ιερό των Μουσών απέκτησε τη φήμη του χάρη στον Ησίοδο που καταγόταν από αυτήν την περιοχή και του οποίου η ποίησή του έθεσε στο κέντρο της ποιητικής έμπνευσης τις Μούσες του Ελικώνα. Το Ιερό γνώρισε μεγάλη άνθηση κατά την ελληνιστική και την αυτοκρατορική περίοδο όταν έγιναν σε αυτό πλούσια αναθήματα από ελληνιστικούς ηγεμόνες και μέλη της Ρωμαϊκής ελίτ. Κατά την ύστερη αρχαιότητα, το Ιερό σταδιακά εγκαταλείπεται, ενώ τα αναθήματά του λεηλατούνται. Κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο οικοδομείται πάνω στον βωμό των Μουσών μία εκκλησία και η χριστιανική λατρεία συνεχίζεται εκεί έως και τον 19ο αι. Οι ανασκαφές στο Ιερό αρχίζουν στα τέλη του 19ου αι. από τον Π. Σταματάκη υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας και θα συνεχιστούν από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών υπό την διεύθυνση του P. Jamot. Οι ανασκαφές του Jamot θα αποκαλύψουν σημαντικά στοιχεία για την ιστορία και την αρχαιολογία του ιερού, αλλά των δύσκολων ιστορικών περιστάσεων των αρχών του 20 αι. Το νέο πρόγραμμα της Γαλλικής Σχολής Αθηνών υπό την διεύθυνση των G. Biard και Γ. Καλλιοντζή έχει σκοπό να ολοκληρώσει τη δημοσίευση του Ιερού και των ευρημάτων των ανασκαφών του P. Jamot.

Ο Γιάννης Καλλιοντζής σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ολοκλήρωσε τη διατριβή του στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στο Πανεπιστήμιο του Neuchâtel στην Ελβετία με θέμα την ιστορία και τις επιγραφές της Ελληνιστικής Βοιωτίας. Το 2013, υπήρξε επιστημονικό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών όπου και διηύθυνε το γαλλογερμανικό επιστημονικό πρόγραμμα Corpus des inscriptions de la Béotie centrale. Έλαβε υποτροφίες από το Center of Hellenic Studies της Ουάσιγκτον και το Institute for Advanced Study του Princeton. Είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών συλλόγων όπως της Association des études grecques και της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας. Έχει δημοσιεύσει επιγραφές από διάφορες περιοχές του Ελληνικού κόσμου και ιδιαίτερα από την κεντρική Ελλάδα και τη Βοιωτία. Συμμετέχει στη διεθνή ομάδα που ετοιμάζει την επανέκδοση του corpus των επιγραφών της Βοιωτίας στη σειρά των Inscriptiones Graecae της Ακαδημίας του Βερολίνου. Από το 2018 διευθύνει μαζί με τον Guillaume Biard το πρόγραμμα της Γαλλικής Σχολής Αθηνών που σκοπό έχει τη μελέτη και δημοσίευση των παλαιότερων ευρημάτων από το Ιερό των Μουσών στην Κοιλάδα των Μουσών στη Βοιωτία.

Σύνδεσμος για εγγραφές: https://forms.office.com/e/RTfi7Fd8Kn




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










174