Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ: Αφιέρωμα στη Σύγχρονη Κυπριακή Δραματουργία


Μέρος Πρώτο» | Η Άντρη Κωνσταντίνου συζητά με τον Γιώργο Νεοφύτου

Συνεχίζεται τη Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024, ο 5ος κύκλος της Σειράς «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», αφιερωμένος στη Σύγχρονη Κυπριακή Δραματουργία, με μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση της Αναπλ. Καθηγ. Άντρης Χ. Κωνσταντίνου με τον θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Νεοφύτου. Τη Σειρά συνδιοργανώνουν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» και το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» (ΕΛΠΟΛ) τουΑνοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και το Σωματείο Ελληνικού Πολιτισμού (Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων ΕΛΠΟΛ), με στόχο τη γνωριμία και ευρεία προβολή της σύγχρονης κυπριακής θεατρικής δημιουργίας, καθώς και την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των ανθρώπων του χώρου του θεάτρου με το ευρύ κοινό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 26/02/2024, στις 19:00 στην Αίθουσα Αρχείου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ), που είναι υποστηρικτής της Σειράς. Κάθε εκδήλωση του Θεάτρου της Δευτέρας θα προβάλλεται ταυτόχρονα στο διαδίκτυο μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/53e937st. Την παρουσίαση των εκδηλώσεων αναλαμβάνει η Αθηνά Βιολάρη, ραδιοφωνική παραγωγός στο ΡΙΚ.

Ο Γιώργος Νεοφύτου συμπληρώνει φέτος σαράντα χρόνια παρουσίας στο κυπριακό θέατρο: εμφανίστηκε με το σατιρικό μονόπρακτο «Ένα κυριακάτικο σκετς» που προβλήθηκε το 1984 από την τηλεόραση του ΡΙΚ, ενώ το 2024 ο ΘΟΚ θα ανεβάσει την παραγωγή του παλαιότερου έργου του «Η Κύπρος είναι…» που ο συγγραφέας προσδιορίζει ως «ένα θεατρικό παιχνίδι με την ιστορία». Ο Νεοφύτου αρθρώνει μια από τις σημαντικότερες φωνές στη σύγχρονη κυπριακή δραματουργία: τα έργα του διατρέχει η πολιτική οπτική πάνω στη σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα και η διαλεκτική ματιά στην ιστορία. Πηγή του αποτελεί η παρατήρηση του διαμορφούμενου τοπίου, των πολιτικών στάσεων και των κοινωνικών φαινομένων και προσφιλές εργαλείο του, η σάτιρα.


H Δρ Άντρη Χ. Κωνσταντίνου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσαλονίκης. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, συνεργάστηκε με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου ως δραματολόγος, εργάστηκε για τη δημιουργία του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου και επιμελήθηκε την έκδοση «Θεατρικό Μουσείο Κύπρου: Κατάλογος εκθεμάτων» (2016). Σκηνοθέτησε μικρής κλίμακας παραστάσεις στην Κύπρο,σχεδίασε και εμψύχωσε θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, δίδαξε θέατρο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Κύπρο και σκηνοθέτησε παραστάσεις σε σχολεία. Η έρευνα και οι δημοσιεύσεις της επικεντρώνονται στο θέατρο στη νεότερη Κύπρο. Άλλες εκδόσεις: «Το θέατρο στην Κύπρο. Οι θίασοι, η κρατική πολιτική και τα πρώτα χρόνια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου» (Καστανιώτης, 2007), «Το αρχαίο δράμα και η Κύπρος: Πρακτικά συμποσίου» (συνεπιμέλεια), (Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, 2013), «Το θέατρο στη νεότερη και στη σύγχρονη Κύπρο: Πρακτικά Συνεδρίου» (συνεπιμέλεια) (Ηρόδοτος-Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, 2020).

Ο Γιώργος Νεοφύτου σπούδασε Κτηνιατρική στο Πανεπιστήμιο Καρλ Μαρξ Λειψίας στην πρώην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο και απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα της Κτηνιατρικής. Έγραψε τα θεατρικά έργα: «’Ένα κυριακάτικο σκετς», «Μια αεροπειρατεία», «Στης Κύπρου το βασίλειο», «Μανώλη...!», «Η Αλλαγή» (επιθεώρηση), «Φουλ μεζέ», «Η Κύπρος είναι …ική» (άπαικτο), Ταμάσια, Περί έρωτος και άλλων τινών, DNA,  Μπαμ!, και Οι προδόται! (άπαικτο). Εκτός από θεατρικά έργα έγραψε και τις τηλεοπτικές σειρές: Μαλλιά κουβάρια, Γραφείο ταξί και Σκουπίδια. Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση θεατρικών έργων από τα Γερμανικά στα Ελληνικά. Έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και ανεβάστηκαν σε διάφορες χώρες. Τιμήθηκε με διάφορα βραβεία και διακρίσεις και διετέλεσε μέλος και πρόεδρος συμβουλίων  διάφορων θεατρικών οργανισμών και επιτροπών τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










383