Δράσεις της Συμβουλευτικής Επιτρ. για τη Δημιουργία Αρχείου Ιστορίας της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης


Η Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Δημιουργία Αρχείου Ιστορίας της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης (ΑΙΕΚΕ) του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) κατά την περσινή και φετινή σχολική χρονιά πραγματοποίησαν στοχευμένες δράσεις με σκοπό τη δημιουργία αρχειακής συνείδησης στα σχολεία, την ενημέρωση και την καλλιέργεια αυτογνωσίας των μαθητών/μαθητριών και των εκπαιδευτικών, καθώς επίσης και την αναγνώριση των προσπαθειών των προηγούμενων γενεών, αλλά και συγκεκριμένων κατά τόπους προσώπων, τα οποία πρόσφεραν σε ένα εκπαιδευτήριο, εργάστηκαν ή μαθήτευσαν σε αυτό.

Συγκεκριμένα πέρσι στις 3 Φεβρουαρίου 2023 η εν λόγω Επιτροπή οργάνωσε Έκθεση φωτογραφιών με θέμα Χειρόγραφα Παιδείας και Ελευθερίας στην Κύπρο 15ος-19ος αιώνας.Τα εγκαίνια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στη Μεσαιωνική Αίθουσα Καστελιώτισσα - Πύλη Πάφου, στην παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου και του τέως Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομου Προδρόμου. Η Έκθεση διήρκησε δύο εβδομάδες.

Τα χειρόγραφα, φωτογραφίες των οποίων είχαν εκτεθεί στη Μεσαιωνική Αίθουσα Καστελιώτισσα, είναι ένα δείγμα από τα πολλά που υπάρχουν στις εκκλησιαστικές βιβλιοθήκες και σε άλλους αρχειακούς χώρους της Μεγαλονήσου. Τα χειρόγραφα αυτά γίνονται μάρτυρες της διδασκαλίας και συνέχειας της ελληνικής γλώσσας στο νησί, σε μία περίοδο κατά την οποία ο ελληνισμός της Κύπρου βρισκόταν υπό ξένη κυριαρχία. Ακολούθως, η εν λόγω Επιτροπή αποφάσισε όπως η Έκθεση περιοδεύσει σε διάφορα σχολεία, σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Στο πλαίσιο της μετάδοσης ιστορικών γνώσεων, της διάσωσης αλλά και ανάδειξης της Ιστορίας της Ελληνικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο και της καλλιέργειας της ενσυναίσθησης, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/-τριες των σχολείων μας είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στους χώρους της Έκθεσης. Συγκεκριμένα, η Έκθεση είχε περιοδεύσει σε σχολεία των επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023. Kατά τη σχολική χρονιά 2023-2024 έχει περιοδεύσει σε σχολεία των επαρχιών Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου. Από την 1η Μαρτίου 2024 τα χειρόγραφα θα φιλοξενούνται στο Παγκύπριον Γυμνάσιον στη Λευκωσία και στο Λανίτειο Γυμνάσιο στη Λεμεσό μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, 2024-2025.

Παράλληλα, η Επιτροπή ΑΙΕΚΕ αποφάσισε όπως η Έκθεση μεταφερθεί και στην Ελλάδα. Η μεταφορά και προβολή της συγκεκριμένης Έκθεσης στην Αθήνα, στην καρδιά του μητροπολιτικού Ελληνισμού, αποσκοπούσε στη γνωστοποίηση των εκθεμάτων στο ελλαδικό κοινό. Είναι μια προσπάθεια προβολής του ελληνικού και χριστιανικού πνεύματος, μέσα από τα χειρόγραφα. Στις 30 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου, δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και χαιρέτισαν εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου, δρ Μαρίνα Ιωάννου- Χασάπη και εκ μέρους του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Σταύρου Αυγουστίδη, ο Μορφωτικός Σύμβουλος κ. Λούκας Ξενοφώντος.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η δρ Νάσα Παταπίου, Ιστορικός - Ερευνήτρια, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Δημιουργία Αρχείου Ιστορίας της Ελληνικής Κυπριακής Εκπαίδευσης. Ο δρ Αγαμέμνων Τσελίκας, μέσα από τη δική του παρέμβαση, έδωσε οδοδείκτες για τη συγκεκριμένη Έκθεση. Η τελετή εγκαινίων ολοκληρώθηκε μουσικά με τους Δώρο Δημοσθένους και Νεοκλή Νεοφυτίδη. Ακολούθησε ξενάγηση στην Έκθεση από τον δρα Αγαμέμνονα Τσελίκα. Η Έκθεση διήρκησε μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2024.

Τη γενική εποπτεία τόσο των εκδηλώσεων, όσο και της πραγματοποίησης της Περιοδικής Έκθεσης είχε η δρ Πόλα Χατζηνεοφύτου, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ και Γραμματέας της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Δημιουργία ΑΙΕΚΕ.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται σε όλους όσοι συνέδραμαν στην πραγματοποίηση και στην επιτυχία των εκδηλώσεων και ιδιαίτερα στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και στον ΟΠΑΠ Κύπρου.

 

Παρατίθενται τα μέλη της Επιτροπής ΑΙΕΚΕ:

Δημήτρης Χαραλάμπους, Καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Πρόεδρος

Πόλα Χατζηνεοφύτου, ΠΛΕ, ΥΠΑΝ, Γραμματέας

Μαρία Μιχαηλίδου, Πρώην Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης, Συγγραφέας, Μέλος

Νάσα Παταπίου, Ιστορικός, Ερευνήτρια, Μέλος

Δημήτρης Ταλιαδώρος, Διευθυντής σχολείων Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Ιστορικός, Ερευνητής, Μέλος

Δημήτρης Μικελλίδης, Πρώην ΠΛΕ, μέλος ΕΕΥ, Μέλος (μέχρι Απρίλιο 2023)

Ανδρέας Κασουλίδης, Διευθυντής σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ιστορικός της Εκπαίδευσης, Μέλος (από Ιούνιο 2023)

Εκ μέρους του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (ΚΕΕ):

Κυπριανός Δ. Λούης, Αναπληρωτής Διευθυντής ΚΕΕ, Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, ΥΠΑΝ

Κωνσταντίνος Γεωργίου, Ερευνητής ΑΙΕΚΕ, Λειτουργός ΚΕΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










529