Απάντηση ΥΠΑΝ για την εκδήλωση διαμαρτυρίας της ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ και της ΦΕΤΕΠΑΚ


«Οι αναφορές σε περικοπές στους Προϋπολογισμούς των Δημόσιων Πανεπιστημίων ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, εφόσον και οι τρεις Προϋπολογισμοί των Δημόσιων Πανεπιστημίων που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό για το 2024 είναι σημαντικά αυξημένοι σε σχέση με τους αντίστοιχους του 2023».

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), με αφορμή την εξαγγελθείσα  εκδήλωση διαμαρτυρίας της Συντεχνίας Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΠΑΚ (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ) και της Φοιτητικής Ένωσης ΤΕΠΑΚ (ΦΕΤΕΠΑΚ),η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή στις 13:30, επιθυμεί να πληροφορήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα και το ευρύ κοινό ότι το ΥΠΑΝ και η Πολιτεία στηρίζουν έμπρακτα και διαχρονικά τα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου, αποσκοπώντας στη συνεχή ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Οι αναφορές σε περικοπές στους Προϋπολογισμούς των Δημόσιων Πανεπιστημίων ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, εφόσον και οι τρεις Προϋπολογισμοί των Δημόσιων Πανεπιστημίων που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο για το 2024 είναι σημαντικά αυξημένοι σε σχέση με τους αντίστοιχους Προϋπολογισμούς του 2023.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου η συνολική Κρατική Χορηγία στον Προϋπολογισμό του 2023 ανερχόταν στα €67,2 εκατ., ενώ για το 2024 η αντίστοιχη Κρατική Χορηγία, που υποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο και έτυχε έγκρισης  από το Υπουργικό Συμβούλιο, ανέρχεται στα €75,7 εκατ., σημειώνοντας μία πολύ σημαντική αύξηση της τάξης των €8,5 εκατ. Τονίζεται ότι το Κράτος έχει εγκρίνει στο παρελθόν Συμπληρωματικούς Προϋπολογισμούς για το ΤΕΠΑΚ, όταν παρουσιάστηκε ανάγκη και το επέτρεπαν οι δημοσιονομικές δυνατότητες του Κράτους.

Πάγια θέση του ΥΠΑΝ είναι ότι η λύση σε οποιαδήποτε προβλήματα δεν είναι τα απεργιακά μέτρα, αλλά η εύρεση διεξόδου μέσω κατάθεσης αιτιολογημένων και τεκμηριωμένων αιτημάτων και διεξαγωγής ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου, πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του Κράτους.

Αργοτερα η υπουργός Παιδείας δήλωσε:

«Αν τεκμηριωμένα έρθουν οι εισηγήσεις τους και τα θέματα που θέλουν να θίξουν, εμείς ευχαρίστως θα τα προωθήσουμε εκεί που πρέπει να τα προωθήσουμε με στόχο να στηρίξουμε την Ανώτερη μας Εκπαίδευση. Έχουμε ήδη εξαγγείλει ότι όχι μόνο τη δημόσια Ανώτερη Εκπαίδευσης αλλά ευρύτερα την Ανώτερη Εκπαίδευση θέλουμε να την αναβαθμίσουμε και δεν μπορούμε να την αναβαθμίσουμε εύκολα ή αν έχουμε αυτού του είδους τις αντιδράσεις. Συνεπώς είμαστε εδώ, έτοιμοι για διάλογο και συζήτηση, έτσι ώστε τεκμηριωμένα να βελτιώσουμε ό,τι χρειάζεται βελτίωση». 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










365