Κυπριακo Αρχείο Προφορικής Παράδοσης για Θρησκευτικές Ομάδες Αρμενίων και Λατίνων, ΚΑΡΜΕΛΑ


Το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Γραφείο του Εκπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων και το Γραφείο της Εκπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Λατίνων διοργανώνουν δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα τη συγκρότηση Κυπριακού Αρχείου Προφορικής Παράδοσης για τις Θρησκευτικές Ομάδες των Αρμενίων και των Λατίνων (ΚΑΡΜΕΛΑ). 

Η δημοσιογραφική διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΥΠΑΝ (Κεντρικό Κτίριο, Γωνία Κίμωνος και Θουκυδίδου), την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023, στις 11:30 και κατά τη διάρκειά της θα παρουσιαστεί το ερευνητικό πρόγραμμα ΚΑΡΜΕΛΑ από τη Μαριλένα Καρυολαίμου, επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, Εκπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Αντωνέλλα  Μαντοβάνη, Εκπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Λατίνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Προεδρίας και ο Πρόδρομος Προδρόμου, Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.


Πληροφορίες για το ερευνητικό πρόγραμμα

Το ερευνητικό πρόγραμμα ΚΑΡΜΕΛΑ αποσκοπεί στη συλλογή οπτικοακουστικού υλικού από μέλη της αρμενικής και της λατινικής κοινότητας της Κύπρου, με τη μορφή ατομικών συνεντεύξεων. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία Αρχείου Προφορικής Παράδοσης που θα καταγράφει τις εμπειρίες και τα βιώματα των Αρμενίων και των Λατίνων της Κύπρου στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, πολιτιστικά στοιχεία, θρησκευτικές και άλλες παραδόσεις, καθώς και στοιχεία για τις γλωσσικές ιδιαιτερότητες και για τις πρακτικές πολυγλωσσίας.

Η ερευνητική προσπάθεια για δημιουργία Αρχείου Προφορικής Παράδοσης για τους Αρμένιους και τους Λατίνους της Κύπρου συνάδει με την προτεραιότητα που δίνεται τα τελευταία χρόνια για ψηφιοποίηση ποικίλων εκφάνσεων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου προκειμένου να διαφυλαχθούν από τη λήθη και/ή να γίνουν ευρύτερα γνωστές. Η δημιουργία ηλεκτρονικών αρχειακών πόρων έχει το πλεονέκτημα ότι επιτρέπει να προστίθενται πόροι και να διευρύνεται το είδος του υλικού που αποτίθεται. Τα Ηλεκτρονικά Αρχεία καθίστανται έτσι αποθετήρια μαρτυριών, βιωμάτων και γνώσεων σε σχέση με τις κοινότητες αυτές. Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα όταν έχουν ως αντικείμενο μικρές ή λιγότερο ορατές κοινότητες, αποτελούν ένδειξη μιας δημοκρατικής κοινωνίας που αναγνωρίζει και αποδέχεται την ιστορική παρουσία και τη διαχρονική συμβολή τους στην οικοδόμηση της σύγχρονης κοινωνίας.

Η πρόταση για δημιουργία Αρχείου Προφορικής Παράδοσης για τους Αρμένιους και τους Λατίνους της Κύπρου συμπληρώνει το Αρχείο Προφορικής Παράδοσης για τη μαρωνιτική κοινότητα που συγκροτείται με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας υπό την επιστημονική εποπτεία του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2013. Στην πλήρη ανάπτυξή τους, φιλοδοξία είναι να αποτελέσουν την κύρια πηγή πληροφόρησης για τις κοινότητες της Κύπρου με προφορικό υλικό, βιβλιογραφία, διδακτικό υλικό, γλωσσικούς πόρους κ.λπ.

 

Για την πρόσκληση και το πρόγραμμα της δημοσιογραφικής διάσκεψης πατήστε εδώ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










468