To Paideia-News σας εύχεται καλό νέο έτος και χρόνια πολλά


To Paideia-News εύχεται στους αναγνώστες του καλό νέο έτος και χρόνια πολλά.

Ευχή όλων μας το τομέας της παιδείας το 2024 να τύχει της ανάλογης μεταχείρισης από τις πολιτειακές και τις πολιτικές αρχές, ώστε μακριά από κάθε σκοπιμότητα να κάνει τα αναγκαία βήματα εκσυγχρονισμού. Είναι δεδομένη η δυσκολία της μετουσίωσης αυτής της ευχής σε πράξη. Επειδή, αυτά τα βήματα μπορεί να τύχουν διαφορετικής ερμηνείας και αμφισβήτησης από τους εμπλεκόμενους. Το περιβάλλον της δημόσιας εκπαίδευσης έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια σε μια δομή όπου για τον ένα, το αυτονόητο καλό της παιδείας για τον άλλο να θεωρείται αρνητικό.

Είναι δεδομένο ότι το 2023 λήφθηκαν αποφάσεις για τη δημόσια Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση που έγιναν αποδεκτές με ικανοποίηση από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών αφού ικανοποιήθηκαν κάποια από τα χρόνια αιτήματά τους. Αυτό έγινε κατορθωτό, αφού αφορούσε ένα οικονομικό και ταυτόχρονα ανθρωπιστικό θέμα, με την ανάλογη διάθεση κονδυλίων.

Είναι γνωστό ότι παραμένουν ανοικτά θέματα για τα οποία υπάρχουν διιστάμενες απόψεις και συγκρουόμενες εξεφρασμένες θέσεις. Το 2024, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ευχόμαστε να τα αγγίξουν και να καταλήξουν μαζί με την Εκτελεστική και τη Νομοθετική εξουσία σε οριστικές αποφάσεις.

Ρίχνοντας μια ματιά στις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούμε ότι η κάθε νέα Κυβέρνηση προβαίνει σε ριζικές αλλαγές μέχρι και ξήλωμα της πολιτικής της προηγούμενης. Θύματα αυτού του ράβε- ξήλωσε οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές. Κάποιος μπορεί να θεωρήσει αυτονόητο και φυσιολογικό αυτό το φαινόμενο και θα πει ότι κάθε Κυβέρνηση δίνει το δικό της στίγμα και εφαρμόζει το δικό της πρόγραμμα. Κάποιος άλλος θα υποστηρίξει ότι σε αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της εκπαίδευσης με τις κατακλυσμιαίες αλλαγές για προσαρμογή στα νέα δεδομένα, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της άρνησης και η στασιμότητα. Ευχή μας, το 2024 να υπάρξει ένα κοινό σημείο για συναίνεση.

Οι επερχόμενες αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα από τις αρχές του 2025 δημιουργεί επίσης μια νέα τάξη πραγμάτων για την Κύπρο, η οποία πρέπει να τύχει σοβαρής αντιμετώπισης. Το 2024 προσφέρεται για αξιολόγηση των σημερινών δεδομένων και λήψη σοβαρών αποφάσεων, τόσο από τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου ώστε να αντιπεξέλθουν στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που θα βρεθούν το 2025.  

Τέλος η είσοδος του 2024 μας φέρνει στη μνήμη πιο έντονα το εθνικό πρόβλημα της ημικατεχόμενης μας πατρίδας. 1974-2024. Μισός αιώνας από την τουρκική εισβολή και της στέρησης των βασικών ελευθερίων του λαού μας. Υποχρέωση όλων, αλλά προπάντων της παιδείας είναι να κρατήσει άσβεστη τη μνήμη των κατεχόμενων εδαφών μας στη νέα γενιά, με την ελπίδα της επανένωσης της Κύπρου.

Καλό νέο έτος 2024 και χρόνια πολλά       




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1501