Ἡ τοῦ Σωκράτους δίκη ἐν θεάτρῳ


«Για πες μου εσύ, τι είναι το δίκιο και τι το άδικο;»

 Την Πέμπτη 08 Ιουνίου και ώρα 19:30 θα παρουσιαστεί στον πολιτιστικό χώρο Τεχνόπολις  στην Πάφο το θεατρικό έργο της Μαρίας και της Χρίστιας Α. Μίτλεττον Ἡ τοῦ Σωκράτους δίκη ἐν θεάτρῳ. Στο έργο εκδικάζεται ξανά ο Σωκράτης (όπως παρουσιάζεται στα έργα του Πλάτωνα και του Αριστοφάνη), αλλά με τη σύγχρονη Ποινική Δικονομία που ισχύει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Χορός, αποτελούμενος από άχρονους και παντεπόπτες Νόμους (που μόνο από τον ίδιο τον Σωκράτη έχουν προσωποποιηθεί), ορατός μόνο στους θεατές, αλλά όχι στα δρώντα πρόσωπα, καλείται να τους προετοιμάσει για την κρίση και την τελική ψήφο τους: είναι αθώος ή ένοχος ο Σωκράτης; Τα επιχειρήματα του Σωκράτη και των Κατηγόρων ισοδύναμα και το Κοινό ή η κοινωνία να πρέπει στο τέλος ν’ απαντήσει σε κάτι πέρα από το καθορισμένο ερώτημα, πέρα από την ενοχή ή την αθωότητα, την αθωότητα ή την ενοχή του κάθε Σωκράτη. Ν’ απαντήσει πόσο δημοκρατικές είναι οι δημοκρατίες μας, πόσο έχουν από τότε εξελιχθεί και πόσο πραγματικά εξελίξιμες είναι, πόσο «ανέχονται» τους φιλοσοφούντες, πόσο συμβαδίζουν εν τέλει δημοκρατία και δικαιοσύνη: πόσο δίκαιη μπορεί να είναι η δημοκρατία και πόσο δημοκρατική η δικαιοσύνη. Με το έργο η κοινωνία (προ)καλείται να (επαν)εξετάσει την ταυτότητα και τα όριά της. «Τῶν ψήφων οὐσῶν χαλκῶν», ή την πλήρη ή την τετρυπημένη θα καταθέσει. Γιατί ο Σωκράτης, η δίκη του, η εποχή του δεν έχουν σταματήσει να προκαλούν και να διδάσκουν.

Στην παρουσίαση του βιβλίου χαιρετισμό θα απευθύνει ο κ. Επαμεινώνδας Κορακίδης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου, ενώ για το έργο θα μιλήσει ο Δρ Αχιλλεύς Αιμιλιανίδης, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Τη συζήτηση θα συντονίζει η Φιλόλογος κ.

Νατάσα Κακογιάννη. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετέχουν το Μουσικό Λύκειο Πάφου και το Θεατρικό Ινστιτούτο Πάφου, ενώ μέσα από αυτό θα προαναγγελθεί η βασισμένη στο βιβλίο παράσταση που θα ανεβάσει η θεατρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου τον Σεπτέμβριο στα πλαίσια του ΠΑΦΟΣ 2017.  Στο βιβλίο φιλοξενούνται 6 σκίτσα του Πίν.

Τους σελιδοδείκτες φιλοτέχνησε ο Άντρος Μίτλεττον.

Μέρος των εσόδων θα δοθεί με κριτήρια αριστείας ως βραβείο σε μαθητή από την Πάφο που θα εξασφαλίσει θέση στη Νομική.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










109