«Τυφλή» Δικαιοσύνη


ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ*  

Για να γυρίσουμε σελίδα χρειάζεται τόλμη, συλλογικότητα και όραμα. Για να δημιουργηθούν συνθήκες για πρόοδο και ανάπτυξη στην Κύπρο, χρειάζεται, όμως, και τυφλή εφαρμογή του νόμου, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα. Κάθε τραγωδία χρειάζεται κάθαρση. Η ανεργία καλπάζει, οι μισθοί συρρικνώνονται, το κοινωνικό κράτος αποδομείται, οι πολίτες φθάνουν στα όρια των αντοχών τους. Το μέλλον αβέβαιο, τόσο για τη δική μας γενιά, όσο, δυστυχώς, και για τις γενιές που θα ακολουθήσουν.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η απονομή δικαιοσύνης και η τιμωρία των ενόχων για το οικονομικό έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος της κυπριακής κοινωνίας, δεν έχει μόνο νομική αλλά και πολιτική σημασία. Οι πολίτες απαιτούν δικαιοσύνη. Απαιτούν εφαρμογή του νόμου. Έρευνες, κατηγορητήρια, δίκες και καταδίκες. Οι ευθύνες για την καταστροφή του οικονομικού μας μοντέλου, το κούρεμα καταθέσεων και το συθέμελο ταρακούνημα του τραπεζικού συστήματος πρέπει να αποδοθούν άμεσα. Η τιμωρία πρέπει να είναι παραδειγματική και αποτρεπτική.
«Οι ένοχοι πρέπει να πληρώσουν…», λένε οι πολίτες και η Πολιτεία έχει ύψιστη υποχρέωση να ανταποκριθεί στην απαίτηση των πολιτών. Το απόστημα της διαφθοράς, των ατασθαλιών, των σκανδάλων και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, πρέπει να σπάσει. Να εφαρμοστούν οι νόμοι και οι κανονισμοί. Να τεθούν ασφαλιστικές δικλίδες. Να αλλάξει η κουλτούρα μας. Να επανατοποθετήσουμε τους στόχους μας. Να συμβουλευθούμε ξανά την πολιτική μας πυξίδα.

Η καθυστέρηση κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος του λαού. Ευχή, παράκληση και απαίτηση, σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις, για να μπορέσει η κοινωνία, οι πολίτες και η οικονομία να πορευθούν μπροστά, νιώθοντας ένα αίσθημα ασφάλειας ότι παρόμοια εγκληματικά λάθη δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον. Παράλληλα, θα σταλεί και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις διεθνείς αγορές, από τις οποίες απουσιάζουμε, ότι η Κύπρος κάνει μια νέα αρχή με αποφασιστικότητα, διαφάνεια και στρατηγική.
Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον έχουμε τις αντοχές, τις απαιτούμενες αντιστάσεις, τη διορατικότητα και το ομαδικό πνεύμα που χρειάζεται για να οργανωθούμε σωστά, με απώτερο στόχο την έξοδο από την κρίση. Συνθήματα και μεγάλα λόγια δεν προσφέρουν τίποτα, ούτε μπορούν να ανατρέψουν το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία των πολιτών σε όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και στη χώρα μας. Χρειάζεται συλλογικός σχεδιασμός, όραμα, δράσεις, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.

Πρόεδρος ΠΟΕΔ Λεμεσού Πρόεδρος ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










120