Οδηγίες που δόθηκαν για διαρρύθμιση των σχολείων στη βάση των αποφάσεων του Υπουργικού


Και της διαμόρφωσης του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου που ισχύει για το σχολικό έτος 2020-21

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου παραχώρησε σήμερα, στο Υπουργείο, συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας για τη σχολική χρονιά 2020-2021.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο κ. Πρόδρομου έδωσε στη δημοσιότητα  τις Οδηγίες που δόθηκαν για τη διαρρύθμιση των σχολείων στη βάση των Αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου στις 21 Αυγούστου και της διαμόρφωσης του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου που ισχύει για το σχολικό έτος 2020-21 καθώς και τις Ενέργειες που έγιναν/γίνονται για την αντιμετώπιση των ειδικών συνθηκών που χαρακτηρίζουν το σχολικό έτος 2020-21

Οδηγίες που δόθηκαν για τη διαρρύθμιση των σχολείων στη βάση των Αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου

  1. Αξιοποίηση και χρήση ως αιθουσών διδασκαλίας όλων των διαθέσιμων αιθουσών μεγαλύτερου εμβαδού στα σχολεία. Μετακίνηση ορισμένων τμημάτων σε τέτοιες αίθουσες.
  2. Αξιοποίηση και χρήση ως αιθουσών διδασκαλίας όλων των ειδικών αιθουσών, με την εξαίρεση των εργαστηρίων. Μετακίνηση ορισμένων τμημάτων σε τέτοιες αίθουσες.
  3. Αφαίρεση της μη προβλεπόμενης πρόσθετης επίπλωσης (βιβλιοθήκες, πάγκοι κ.ο.κ.) από αίθουσες διδασκαλίας, όπου είναι εφικτό.
  4. Ως γενικός οδηγός διαρρύθμισης για μια τυπική αίθουσα διδασκαλίας εμβαδού 50 τ.μ. υιοθετήθηκε ο συνδυασμός δυο σειρών από τέσσερα συνενωμένα διθέσια θρανία έκαστη (συνολική χωρητικότητα 24 μαθητών), με προσαρμογές όπου ήταν διαφορετικές οι διαστάσεις.
  5. Για τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης όπου υπήρχε ανάγκη για πρόσθετες λύσεις πέραν των συνενωμένων διθέσιων θρανίων προβλέπεται η τοποθέτηση ένθετων ακρυλικών διαχωριστικών και χρήση διθέσιων  θρανίων για δυο μαθητές.
  6. Χρήση όλων των διαθέσιμων μονοθέσιων θρανίων που υπάρχουν στα σχολεία για χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
  7. Χρήση μονοθέσιων θρανίων εκεί όπου μπορούσε να παρασχεθούν από τις τοπικές Σχολικές Εφορείες (ιδιαίτερα στις επαρχίες Πάφου και Λευκωσίας).
  8. Κατ’ εξαίρεσιν αποδοχή της συνένωσης τριών αντί δυο διθέσιων θρανίων (δημιουργία τεσσάρων θέσεων σε τρία διθέσια) και προσωρινή χρήση τους έως ότου αυτά αντικατασταθούν με την προμήθεια μονοθέσιων θρανίων.

Ενέργειες που έγιναν/γίνονται για την αντιμετώπιση των ειδικών συνθηκών που χαρακτηρίζουν το σχολικό έτος 2020-21

  1. Έγινε πρόνοια και ελήφθησαν μέτρα ούτως ώστε η στελέχωση των σχολείων ολοκληρώθηκε φέτος νωρίτερα από άλλα χρόνια κατά τρόπο που στα μέσα Αυγούστου είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί η στελέχωση των σχολείων. Παράλληλα, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ούτως ώστε πληρώθηκαν κενές θέσεις διευθυντών σχολείων, οι οποίες είχαν κενωθεί εκτάκτως μετά την εφαρμογή του σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης το οποίο προσέφερε η Κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς.
  2. Έγινε αναπροσαρμογή των Αναλυτικών Προγραμμάτων και δόθηκαν οδηγίες προκειμένου στην πρώτη περίοδο των μαθημάτων να διατεθεί κάποιος χρόνος για ενισχυτική διδασκαλία σε σχέση με το προηγούμενο σχολικό έτος. Για τον σκοπό αυτό ετοιμάστηκε και έχει αποσταλεί στους εκπαιδευτικούς και σχετικό καθοδηγητικό υλικό. Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες ούτως ώστε ανά πάσα στιγμή οι διευθύνσεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τυχόν αναπροσαρμογές των Αναλυτικών Προγραμμάτων, εάν και εφόσον αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν.
  3. Αποφασίστηκε όπως ο Υπουργός συστήσει ειδική Επιστημονική Επιτροπή Συμβούλων, με τη συμμετοχή ειδικών σε ιατρικά και επιδημιολογικά ζητήματα, σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας και παιδαγωγικής προκειμένου να συμβουλεύει το ΥΠΠΑΝ σε θέματα που προκύπτουν για τη λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες επιδημίας. Η σύνθεση της Επιτροπής θα ανακοινωθεί σύντομα.
  4. Ο Υπουργός Παιδείας, επιπρόσθετα σε επαφές και ανταλλαγή απόψεων που έχει με τον τέως Υπουργό κ. Κώστα Χαμπιαούρη,  είχε σύσκεψη με τρεις πρώην υπουργούς Παιδείας, τους κ.κ. Ανδρέα Φιλίππου, Ανδρέα Δημητρίου και Γιώργο Δημοσθένους κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις και άκουσε εισηγήσεις σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων και το εκπαιδευτικό σύστημα στη διάρκεια της πανδημίας.
  5. Αποφασίστηκε, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, να συνεχίσει τη λειτουργία της η ειδική ιατρική επιτροπή που συμβουλεύει το ΥΠΠΑΝ σε θέματα ειδικής εκπαίδευσης και στη σχετική προσαρμογή των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων για την εξασφάλιση πλήρους υγειονομικής προστασίας.
  6. Συζητήθηκαν, σε ειδική σύσκεψη με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και στην παρουσία της Δρος Ζωής Δωροθέας Πανά, μέλους της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, ερωτήματα, διευκρινίσεις που ζητούνται, αλλά και αιτήματα που υποβάλλονται σχετικά με την εφαρμογή των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων.
  7. Δόθηκαν οδηγίες στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας προκειμένου με την έναρξη των μαθημάτων οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι, πέραν της τακτικής εποπτείας και των καθηκόντων που εκτελούν, να περιοδεύουν στις σχολικές μονάδες προκειμένου να έχουν διαβουλεύσεις με τις διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς για την παροχή συμβουλευτικής στήριξης και αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων.
  8. Αποφασίστηκε όπως στο πλαίσιο των προσλήψεων φυλάκων ασφαλείας στα σχολεία, φέτος απασχοληθεί προσωπικό που θα βοηθήσει τις διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς στην επιτήρηση των εξωτερικών χώρων των σχολείων και την τήρηση των κανόνων που προβλέπονται από το Υγειονομικό Πρωτόκολλο.
  9. Έγινε ειδική σύσκεψη με διευθύνσεις και επιθεωρήτριες των Ειδικών Σχολείων και εξετάστηκαν οι ανάγκες και μέτρα στήριξης των Ειδικών Σχολείων –ειδικά στο επίπεδο της στελέχωσης- και ο Υπουργός Παιδείας θα προωθήσει σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο.
  10. 10. Η ειδική ιατρική επιτροπή που έχει συσταθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, θα παρακολουθεί, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ, ζητήματα σχετικά με την Ειδική Εκπαίδευση και τυχόν επιβαλλόμενες ρυθμίσεις για την εφαρμογή των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων, ειδικές κατά τόπους ανάγκες κ.ο.κ.
  11. 11. Έχει εξασφαλισθεί δωρεά και θα διανεμηθούν ατομικές μάσκες πολλαπλής χρήσης σε όλους τους μαθητές/μαθήτριες Μέσης Εκπαίδευσης, όπου η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική.

ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩN

  1. Εφαρμόζοντας Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου 2019 και κατόπιν συμφωνίας με την Α.Η.Κ., η τελευταία έχει ξεκινήσει από το τέλος Αυγούστου τις εργασίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και την υγροθερμομόνωση 405 σχολικών κτηρίων (πρόσθετα σε άλλα 107 σχολεία που έχουν ήδη φωτοβολταϊκά). Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα ενισχυθεί σημαντικά η δυνατότητα των σχολείων ως προς το ηλεκτρικό φορτίο και θα μπορεί να γίνει η συζήτηση και μελέτη για την εγκατάσταση συσκευών κλιματισμού ή άλλων σχετικών ρυθμίσεων, πάνω σε ρεαλιστική βάση.
  2. Ανεξάρτητα από συζητήσεις και διαβουλεύσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, ο Υπουργός Παιδείας έχει καλέσει τους οργανωμένους γονείς και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις σε διάλογο σχετικά με την εγκατάσταση συστημάτων κλιματισμού στα σχολεία.
  3. Το ΥΠΠΑΝ εξετάζει την υποβολή μιας συνολικής πρότασης για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων και θα επιδιώξει τη χρηματοδότησή της στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε.



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1245