Τα αιτήματα της ΠΟΦΕΝ στην τηλεδιάσκεψη με Προδρόμου


Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και  Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου πραγματοποίησε σήμερα τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ). Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε επίσης, από πλευράς Υπουργείου, ο Γενικός Διευθυντής κ. Κύπρος Κυπριανού και η Διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης δρ Τέρψα Κωνσταντινίδου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Προδρόμου ανέφερε στην ηγεσία των φοιτητών ότι η Κυβέρνηση πήρε απόφαση για να διατεθεί ολόκληρο το κονδύλι της φοιτητικής χορηγίας. Ως εκ τούτου, παραχωρήθηκε το χριστουγεννιάτικο επίδομα των €200, σε όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες που είναι δικαιούχοι φοιτητικής χορηγίας και πληρούν και τις προϋποθέσεις του περί Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας Νόμου του 2015 έως 2020 για παραχώρηση φοιτητικών επιδομάτων.

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι φέτος αυξήθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά η δαπάνη για τα φοιτητικά επιδόματα κατά €778.314 και ότι η διαδικασία καταβολής των επιδομάτων έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση η οποία έχει ληφθεί για την απλοποίηση των διαδικασιών, αφού οι δικαιούχοι επιδομάτων, από τη στιγμή που εγκρίνονται στη βάση κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων δεν χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις για τη διάθεση του επιδόματος.

Επιπρόσθετα, στο ίδιο πλαίσιο, διευκρίνισε ότι το ποσό που προνοείται για την καταβολή του επιδόματος αγοράς πανεπιστημιακών βιβλίων δεν καταργήθηκε αλλά ενσωματώθηκε στα υπόλοιπα επιδόματα, με στόχο και πάλι την απλούστευση των διαδικασιών, καθώς και την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή του από αυξημένο αριθμό δικαιούχων.

Σε αίτημα των εκπροσώπων της ΠΟΦΕΝ για να διευκολυνθούν οι φοιτητές/φοιτήτριες που χρειάζεται να επιστρέψουν στη χώρα σπουδών τους έχοντας τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR), ο Υπουργός ενημέρωσε ότι το ΥΠΠΑΝ θα εξετάσει, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, αν υπάρχει η δυνατότητα να προσφερθούν δωρεάν τεστ στους φοιτητές και φοιτήτριες και έγινε συνεννόηση ούτως ώστε η ΠΟΦΕΝ να διερευνήσει το ενδιαφέρον των φοιτητών/τριών και να υποβάλει στοιχεία για να εξεταστεί το αίτημα.

Σε σχόλιο ότι κάποιοι φοιτητές που έπαιρναν πέρσι επιδόματα φέτος με την αύξηση της μοριοδότησης δεν έχουν λάβει, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι στόχος της πολιτικής που εφαρμόζει το ΥΠΠΑΝ είναι τα επιδόματα να δίνονται στοχευμένα και να έχουν τέτοιο ύψος που είναι αποτελεσματικά για όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη.

Όσον αφορά, τέλος,  στον τρόπο μοριοδότησης των φοιτητών/τριών για τη λήψη επιδομάτων ο Υπουργός σημείωσε ότι αν υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις από την ηγεσία της ΠΟΦΕΝ, το ΥΠΠΑΝ και η Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας θα έβλεπαν και θα εξέταζαν τις εισηγήσεις που μπορεί να υποβάλει η Ομοσπονδία, ώστε να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2023