Υποψήφιοι Διδάκτορες και Πανεπιστήμιο Κύπρου


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, και δη το Πανεπιστήμιο Κύπρου, περιλαμβάνουν ένα σημαντικό αριθμό υποψηφίων διδακτόρων. Πρόκειται για άτομα που έχουν αποκτήσει το βασικό τους πτυχίο, όπως και το μεταπτυχιακό τους, και βρίσκονται στη διαδικασία εκπόνησης της διδακτορικής τους έρευνας που οδηγεί στον διδακτορικό τίτλο, που είναι το ανώτερο πανεπιστημιακό δίπλωμα που μπορεί να λάβει κανείς. Πρόκειται, δηλαδή, για επιστήμονες, νεαρούς κατά πλειοψηφία, που δίνουν ελπιδοφόρο μήνυμα για συνεισφορά στο επιστημονικό γίγνεσθαι προς όφελος της ανθρωπότητας. Κανένας δεν θα πρέπει να αμφισβητεί τις δεξιότητες ή το ακαδημαϊκό υπόβαθρο αυτών των ατόμων.

Δεν οφείλει τόσο το κράτος όσο και το πανεπιστήμιο να επενδύσει σε αυτά τα παιδιά;

Κι όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις οι υποψήφιοι διδάκτορες βρίσκονται παραγκωνισμένοι, χωρίς να μπορούν να λάβουν μέρος ενεργά στο διδακτικό ή ερευνητικό κομμάτι. Το δημόσιο πανεπιστήμιο οφείλει να δώσει τη δυνατότητα στους υποψηφίους διδάκτορες να διδάξουν ή να εμπλακούν σε ερευνητικά πρότζεκτ, ούτως ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν τις απαραίτητες εμπειρίες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έγκριτα πανεπιστήμια του εξωτερικού παρέχουν την ευκαιρία για διδασκαλία ήδη σε υποψήφιους για μάστερ ενώ οι υποψήφιοι διδακτορικού τίτλου αναλαμβάνουν πλήρη διδασκαλία.

Δεν φτάνει μόνο να πανηγυρίζουμε την άνοδο του πανεπιστημίου στις παγκόσμιες θέσεις κατάταξης αλλά να μεταβιβάζουμε σε αυτούς που αποτελούν το βασικό συστατικό του πανεπιστημίου, τους φοιτητές, τα απαραίτητα εφόδια ώστε να μπορέσουν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους, να αναπτυχθούν επαγγελματικά αλλά και να αυξήσουν τις εμπειρίες τους.

Λύσεις υπάρχουν, δεν είναι ζήτημα χρημάτων, εφόσον δεν είναι αυτός ο σκοπός. Απόκτηση διδακτορικού δεν σημαίνει διαβάζω επί χρόνια, κάνω τη διατριβή μου, την περατώνω και τέλος, αλλά μού δίνεται η δυνατότητα όλα αυτά τα χρόνια να εμπλακώ στα της διδασκαλίας/έρευνας και να πάρω εμπειρίες τις οποίες θα αξιοποιήσω στα μετέπειτα χρόνια.  

Απευθύνω έκκληση στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και στους προέδρους των εκάστοτε τμημάτων να λάβουν δραστικά μέτρα προς στήριξη των Υποψηφίων διδακτόρων, το οποίο θεωρώ κάτι περισσότερο από αδήριτη ανάγκη.

*Υποψήφιος Διδάκτορας Αναλυτικών Προγραμμάτων και Συγκριτικής Παιδαγωγικής

Τμήμα Επιστημών Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρο




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










179