Υπέρ- προσοντούχοι οι δάσκαλοι


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Τα δεδομένα από την πρόσφατη  έρευνα για τις προαγωγές βοηθών διευθυντών στη Δημοτική Εκπαίδευση, που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Paideia News είναι αποκαλυπτικά. Από τους 153 που κλήθηκαν σε συνέντευξη για να διεκδικήσουν τις 50 θέσης προαγωγής, οι 93 είχαν μεταπτυχιακό επιπέδου master, οι 11 δεύτερο πτυχίο σχετικό με την εκπαίδευση, οι 8 διδακτορικό και ένας μονοετή μετεκπαίδευση. Μόνο ένας στους τέσσερις υποψηφίους (38 στους 153) πήγαν στη συνέντευξη με βασικά προσόντα.

Τρεις στους πέντε υποψήφιους είχαν master δύο στους τρεις μεταπτυχιακό επιπέδου  master ή PhD, τρεις στους τέσσερις είχαν προσόντα πέραν του βασικού πτυχίου.

Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και στους προαχθέντες, αφού η ΕΕΥ έδωσε στους κατόχους υψηλών προσόντων το σύνολο των προαγωγών. Από τους 50 που τελικά πήραν προαγωγή οι 40 είχαν master, τέσσερις διδακτορικό, πέντε δεύτερο πτυχίο σχετικό με την εκπαίδευση και ένας μονοετή μετεκπαίδευση. Τα master και τα PhD καλύπτουν to 88% των προαχθέντων ενώ από το υπόλοιπο 12% το 10% είχε δεύτερο πτυχίο σχετικό με την εκπαίδευση. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τους 38 υποψήφιους με βασικά προσόντα κανένας δεν πέτυχε προαγωγή. Παρόμοια δεδομένα παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν σε αντίστοιχες έρευνες παλαιότερων ετών.

Οι δάσκαλοι δαπανούν χιλιάδες ευρώ σε χρήμα και αντίστοιχα εκατοντάδες ώρες σε κόπο για να αναβαθμίσουν τα ακαδημαϊκά τους προσόντα και συνακόλουθα το επίπεδο της διδασκαλίας τους. Στην ουσία επιστρέφουν ένα σημαντικό μέρος του μισθού τους στην κοινωνία, αναβαθμίζοντας το διδακτικό προϊόν που παράγουν με τις αυξημένες γνώσεις που αποκτούν με δικά τους έξοδα. Έναντι αυτής της προσφοράς εισπράττουν απαξίωση, καταγγελίες, μειώσεις μισθών και απολύσεις συμβασιούχων. Ζούμε σε μια παράξενη και σκληρή εποχή. Όταν εγώ μπήκα στην εκπαίδευση τη δεκαετία του 80 οι δάσκαλοι δεν είχαν ψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, ούτε καν πρώτο πτυχίο, είχαν όμως εξασφαλισμένη εργασία. Σήμερα που οι δάσκαλοι μας είναι γεμάτοι master και διδακτορικά, η ανεργία, η υποαπασχόληση και τα χαμηλά μεροκάματα είναι ο μόνιμος τους σύντροφος.

Ο αγώνας για δικαίωση του δασκάλου και τοποθέτηση του εκεί που του αξίζει είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρος από κάθε άλλη φορά.

*Μέλος Δ.Σ. ΑΚΙΔΑ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










173