Πορίσματα Ημερίδας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για τα Microcredentials


Η Αντιπρυτανεία Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργάνωσε την Τετάρτη, 10 Μαΐου, 2023 ημερίδα με θέμα τα Microcredentials. Η Ημερίδα, την οποία έθεσε υπό την αιγίδα της η Υπουργός Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου, ξεκίνησε με παρουσίαση των ευρημάτων του προγράμματος της CEDEFOP για τα Microcredentials για την τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση (VET) και τη μάθηση για την αγορά εργασίας (labour market learning) από την κα. Αναστασία Πούλιου, Expert in Qualifications and Credentials στη CEDEFOP.

Ακολούθησε τοποθέτηση της κας Agnieszka Jelnicka, Policy Officer, DG EAC, στο European Commission για την Ευρωπαϊκή Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 16ης Ιουνίου 2022 σε σχέση με τα Microcredentials και τη Δια Βίου Μάθηση. Στη συνέχεια, η διευθύντρια του ‘Future Skills Hub’ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κα. Σήλια Χατζηχριστοδούλου,  παρουσίασε τη φιλοσοφία του Κέντρου και παραδείγματα προγραμμάτων σύντομης διάρκειας και Microcredentials που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σε Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης η οποία ακολούθησε, κατατέθηκαν οι θέσεις των εμπλεκομένων φορέων στην προσπάθεια της Κύπρου να ορίσει το πλαίσιο προσφοράς, πιστοποίησης και ποιότητας των Microcredentials με βάση την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία στο πλαίσιο των σχετικών κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής δέσμευσης για επίτευξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης μέχρι το 2025. Όπως διαπιστώθηκε και κατά τη διάρκεια της Συζήτησης από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες, ήταν η πρώτη φορά που το θέμα των Microcredentials συζητήθηκε συστηματικά με τη συμμετοχή όλων των τοπικών εμπλεκομένων εταίρων. Τις θέσεις και εισηγήσεις του Υπουργείου Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού παρουσίασε η κα. Τέρψα Κωνσταντινίδου (Διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης), του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.) η κα Ερατώ Ιωάννου (Διοικητική Λειτουργός Α'), της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ) ο κος Γιάννης Μουρουζίδης (Γενικός Διευθυντής), της ΟΕΒ η κα Μαρία Θεοδώρου (Προϊσταμένη Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού), του ΚΕΒΕ ο κος Ανδρέας Αλέξη (Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου).

Στη Συζήτηση τοποθετήθηκαν διαδικτυακά καταθέτοντας τις εισηγήσεις και προτάσεις των οργανισμών που εκπροσωπούν και συμμετέχοντας στη συζήτηση η κα Anita Līce (Μέλος και πρώην Αντιπρόεδρος του EQAR/European Quality Assurance Register), η κα Elena Cîrlan (Senior Policy and Project Coordinator στο ENQA/European Association for Quality Assurance in Higher Education), και η κα Shizuka Kato (Analyst, Higher Education Policy Team, Policy Advice and Implementation Division, Directorate for Education and Skills του ΟΟΣΑ/OECD).

Κύριο πόρισμα της Συζήτησης Στρογγυλής Τράπεζας υπήρξε η καταγραφή της ετοιμότητας των τοπικών εμπλεκομένων εταίρων για συμμετοχή σε συζήτηση σε επίπεδο λήψης πολιτικών αποφάσεων σε σχέση με το πλαίσιο προσφοράς, πιστοποίησης και ποιότητας των Microcredentials, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο βασικός σκοπός της προσφοράς τέτοιων μικρής διάρκειας προγραμμάτων upskilling και reskilling και να διασφαλίζεται από τους παροχείς τους (ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υπόλοιπους παροχείς) η ποιότητά τους και η δυνατότητα αξιοποίησή τους από τους/τις εκπαιδευόμενους/ες τοπικά και σε διεθνές πλαίσιο. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε όπως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου καταγράψει τα πορίσματα και επιμέρους εισηγήσεις των εμπλεκομένων φορέων και αφού συμφωνηθούν από τους θεσμούς που εκπροσωπήθηκαν στη Συζήτηση, αποσταλούν στο Υπουργείο  Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού, του οποίου η Διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης κα. Τέρψα Κωνσταντινίδου θα αναλάβει την πρόσκληση των εμπλεκομένων φορέων συμπεριλαμβανομένων και των εργοδοτικών συντεχνιών σε συζήτηση για λήψη αποφάσεων πολιτικής και επίσημης ρύθμισης του πλαισίου προσφοράς, πιστοποίησης και ποιότητας των Microcredentials στην Κύπρο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1467