Το «δεσμεύομαι» της Κυβέρνησης εφαρμόζεται και στην εκπαίδευση


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ*

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στον εκπαιδευτικό κόσμο το τελευταίο χρονικό διάστημα, αναφορικά με το νέο σύστημα διορισμού στην εκπαίδευση. Από τη μια κατατίθενται με μεγάλη καθυστέρηση οι σχετικοί κανονισμοί και από την άλλη η Κυβέρνηση εμμένει να μην εφαρμόζει το καθεστώς αορίστου στην εκπαίδευση, παρόλες τις προηγούμενες δεσμεύσεις της.

Συγκεκριμένα, στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κύριου Νίκου Αναστασιάδη περιλαμβάνεται η πρόθεση της Κυβέρνησης για «εισαγωγή ενός νέου, σύγχρονου και αξιοκρατικού συστήματος πρόσληψης των εκπαιδευτικών, με τρόπο που να μην αδικούνται οι παλαιότεροι, αλλά να έχουν ευκαιρίες και οι νεότεροι».Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στην Πρόταση για το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση (ΝΣΔΕ) ημερομηνίας 23/3/2015 αναφέρει ότι «Η πολιτική θέση του ΥΠΠ για τους ήδη υπηρετούντες εκπαιδευτικούς με το καθεστώς συμβασιούχου, έκτακτου ή αντικαταστάτη θα πρέπει να επιδειχθεί κοινωνική ευαισθησία, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους στο δημόσιο σχολείο. Η πρόταση του ΥΠΠ συνδέεται με το καθεστώς αορίστου χρόνου για τους εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν 30 μήνες προϋπηρεσίας, ως έκτακτοι στη δημόσια εκπαίδευση. Πρόθεση του ΥΠΠ ήταν η ένταξή τους σε ξεχωριστό κατάλογο από τον οποίο και θα διασφαλιζόταν ο διορισμός τους. Ωστόσο, η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι δεν μπορεί να δοθεί πλεονέκτημα σε αυτή την κατηγορία εκπαιδευτικών…».

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Κυβέρνηση παρά τη «βούλησή» της,δεν προχωρεί να εφαρμόσει το καθεστώς αορίστου χρόνου για τους εκπαιδευτικούς, με πρόσχημα τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας.Έτσι, ενώη δικαστική απόφαση της προσφυγήςΚούλουρου, αλλά και η υφιστάμενη νομοθεσία για τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, η οποία αναγνωρίζεται και στην εκπαίδευση,ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο στην Κυβέρνηση για να εφαρμόσει όσα η ίδια άλλωστε διακήρυττε, αδικαιολόγητα αποφασίζει να την εφεσιβάλλει, παρόλο πουτης έδινε το δικαίωμα να υλοποιήσειτις δεσμεύσεις της.

Συνεπώς, για ακόμα μια φορά,αποδεικνύεται πως η Κυβέρνηση εμπαίζει και κοροϊδεύει δεκάδες συναδέλφους, οι οποίοι κινδυνεύουν μετά από πολύμηνη υπηρεσία στο δημόσιο σχολείο να οδηγηθούν στην ανεργία. Την ίδια στιγμή, «πουλεί» ανύπαρκτες ελπίδες σε χιλιάδες υποψήφιους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με το νέο σύστημα έχουν ελάχιστες πιθανότητες να διεκδικήσουν μία, από τις έτσι και αλλιώς περιορισμένες θέσεις.

Έστω και την υστάτη, θα πρέπει η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει άμεσα σε αναστολή εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας για το Νέο Σύστημα Διορισμού, αλλά ταυτόχρονα να εφαρμόσει το καθεστώς αορίστου στην εκπαίδευση. Διαφορετικά, θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την απορρύθμισητης εκπαίδευσης που θα προκληθεί με την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμού.

*Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ

Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










87