Το μέλλον του Παγκόσμιου Σχολικού Αθλητισμού σχεδιάζεται στη Λάρνακα


Από τις 21 μέχρι τις 24 Μαρτίου η Λάρνακα φιλοξένησε δύο κορυφαίες συναντήσεις του σχολικού αθλητισμού, με πρωτοβουλία του Προέδρου της ISF Europe, κ. Νίκου Μεγάλεμου, και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού International School Sport Federation.(ISF) Συγκεκριμένα στις 21 και 22/03/2019 έγινε η συνάντηση των Ευρωπαικών μελων της ISF και στις 23 και 24/03/2019 συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ISF.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κάλλη Χατζηιωσήφ, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, τόνισε την κοινή φιλοσοφία Υπουργείου Παιδείας και ISF, ότι μέσω των αρχών και αξιών του αθλητισμού, διαμορφώνονται οι ολοκληρωμένες προσωπικότητες των αυριανών πολιτών. «Γι’ αυτό» τόνισε η κ. Χατζηιωσήφ, «η Κύπρος συμμετέχει ενεργά όχι μόνο στα παγκόσμια σχολικά πρωταθλήματα αλλά και με εκπροσώπους στις τεχνικές επιτροπές διαφόρων αθλημάτων, φιλοξενώντας παγκόσμιες διοργανώσεις και συνεδριάσεις σαν κι αυτές, αλλά και με την πολύ τιμητική εκλογή, για τρίτη κατά συνέχεια φορά, του Νίκου Μεγάλεμου στην προεδρία της ISF Europe.»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού, Λοράν Πετρίνκα, αφού ευχαρίστησε την Κύπρο και ιδιαίτερα την πόλη της Λάρνακας για την εξαιρετική φιλοξενία, δήλωσε ότι το μέλλον του σχολικού αθλητισμού σε παγκόσμιο επίπεδο αναδομείται και σχεδιάζεται μέσω των τεσσάρων πυλώνων του:  εκπαίδευση, πολιτισμός, αθλητισμός και υγεία. Ο κ. Πετρίνκα αναφέρθηκε στο όραμα της ISF για το 2030 και στον στρατηγικό σχεδιασμό υλοποίησής του τονίζοντας ότι η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο με τη φιλοσοφία και την κουλτούρα του αθλητισμού που διαθέτει.

Ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας, Ιάσων Ιασωνίδης, με τη σειρά του, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, τόνισε την ευαισθησία του Δήμου Λάρνακας για τον αθλητισμό, την κουλτούρα άθλησης που χαρακτηρίζει την πόλη του Ζήνωνα και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες.

 Στις δύο συνεδριάσεις έλαβαν μέρος 61 άτομα και από τις πέντε ηπείρους, ανάμεσά τους δύο Υφυπουργοί Αθλητισμού, οι Πρόεδροι των 5 Ηπείρων της ISF και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Γυμνασιάδας 2020. Συνολικά, συμμετείχαν στο Συνέδριο  εκπρόσωποι από 38 χώρες.

    Πέρα από τις εκθέσεις των ηπείρων και των διαφόρων επιτροπών, το πιο σημαντικό θέμα που απασχόλησε τους συνέδρους ήταν ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού, ο οποίος θα πρέπει να δομηθεί με τρόπο ελκυστικό και ωφέλιμο προς τους μαθητές στους οποίους απευθύνεται.

 

Ο Νίκος Μεγάλεμος ο οποίος προεδρεύει και της Επιτροπής Communication & Marketing της ISF παρουσίασε το πρόγραμμα της επιτροπής που στοχεύει στην ενίσχυση του Στρατηγικού Σχεδιασμού 2030.Τόνισε την ανάγκη της κοινής πολιτικής σε αυτούς τους τομείς από όλα τα μέλη με στόχο την μεγαλύτερη προώθηση της αποστολής της ISF μέσων των εθνικών προγραμμάτων αλλά και την προβολή των χωρών μελών σε διεθνές επίπεδο.

 

Παρουσιάστηκαν παραδείγματα καλών πρακτικών προώθησης της φυσικής δραστηριότητας και εκπαίδευσης μέσω του σχολικού αθλητισμού ενώ ο Κύπριος πρόεδρος  της τεχνικής επιτροπής καλαθοσφαίρισης της ISF, κ. Ρένος Πιττάλης, ανέλυσε το νέο πλάνο ανάπτυξης των ευρωπαϊκών σχολικών πρωταθλημάτων για ηλικίες κάτω των 15 ετών τα οποία να  εστιάζονται εξίσου  στον Αθλητισμό και σε ποικίλα εκπαιδευτικά θέματα.

 

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση της έκθεσης προόδου της Οργανωτικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Γυμνασιάδας η οποία θα διεξαχθεί στην Κίνα  17-24 Οκτωβρίου του 2020. Οι διοργανωτές παρουσιάστηκαν πανέτοιμοι να φιλοξενήσουν την κορυφαία αγωνιστική διοργάνωση της ISF και υποσχέθηκαν μια αξέχαστη εμπειρία για όσους θα συμμετάσχουν με  υψηλού επιπέδου αγώνες σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και πολλαπλές παράλληλες διοργανώσεις  πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου.

 

Κλείνοντας της εργασίες του συνεδρίου ο Κύπριος Πρόεδρος της ISF Europe, Νίκος Μεγάλεμος, ευχαρίστησε τους φορείς και οργανισμούς που βοήθησαν στη διοργάνωση των δύο συνεδριάσεων, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, την Ιερά Αρχιεπισκοπή, την Ιερά Μονή Κύκκου, τη διεύθυνση και το προσωπικό του ξενοδοχείου Sun Hall. Τόνισε παράλληλα τη σημαντικότητα της εμπλοκής ειδικών από την Κύπρο στα διάφορα σώματα και τεχνικές επιτροπές αθλημάτων της ISF, αφού με αυτό τον τρόπο η Κύπρος συμμετέχει στη διαμόρφωση του μέλλοντος του παγκόσμιου σχολικού αθλητισμού και αντλεί μεγάλα ωφελήματα για τον κυπριακό σχολικό Αθλητισμό.

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










621