Πρύτανης Ζαφείρης προς απόφοιτους διδακτορικούς ΤΕΠΑΚ: Επικεντρωθείτε σε 4 κύρια χαρακτηριστικά…


 «…Που ένα μέλος της κοινότητας μας οφείλει κατά τη γνώμη μου να υπηρετεί»

Ομιλία στην Τελετή Αποφοίτησης Διδακτορικών ΤΕΠΑΚ 2023

«Αγαπητοί και αγαπητές απόφοιτοι,

Στέκομαι μπροστά σας σήμερα με απέραντη περηφάνια και χαρά καθώς σήμερα, συγκεντρωθήκαμε για να τιμήσουμε την αφοσίωση, την επιμονή και τα εξαιρετικά επιτεύγματα των διδακτορικών αποφοίτων μας.

Σε όλους και όλες εσάς τους αποφοίτους μας, απευθύνω εκ μέρους της ηγεσίας του Πανεπιστημίου μας και των καθηγητών και καθηγητριών σας, τα θερμά μας συγχαρητήρια σε κάθε έναν και κάθε μια από εσάς.

Αυτή είναι μια ημέρα που σηματοδοτεί το αποκορύφωμα σκληρής δουλειάς, θυσιών και ακλόνητης δέσμευσης για την έρευνα σας και την επιδίωξη της γνώσης.

Σήμερα, αναγνωρίζουμε την εξαιρετική συνεισφορά σας στους αντίστοιχους τομείς σας και γιορτάζουμε το αξιοσημείωτο ταξίδι σας ως ερευνητές επιστήμονες.

Είστε οι μελλοντικοί ακαδημαϊκοί ερευνητές και ερευνήτριες που θα συνεισφέρετε στην εκπαίδευση, στην έρευνα και γενικότερα στην Κοινωνία και στην οικονομία του τόπου μας.

Θα ήθελα επίσης να αναγνωρίσω την ανεκτίμητη υποστήριξη που παρέχουν οι οικογένειες, οι φίλοι, τα αγαπημένα σας πρόσωπα και οι καθηγητές και καθηγήτριες σας.

Έχουν σταθεί στο πλευρό σας, προσφέροντας ενθάρρυνση, κατανόηση και ένα σημείο στήριξης στις δύσκολες στιγμές.

Η πίστη τους στις ικανότητες σας ήταν μια βασική πηγή δύναμης για να ολοκληρώσετε με επιτυχία τις σπουδές σας.

Ας μην ξεχάσουμε τον πιο πολύτιμο θησαυρό όλων — το δίκτυο ανθρώπων που έχετε δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της παρουσίας σας εδώ.

Οι φιλίες που έχετε καλλιεργήσει, οι σχέσεις που ξεπερνούν σύνορα και ειδικότητες θα είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα χτίσετε το μέλλον σας.

Αυτές οι σχέσεις θα ανοίγουν πόρτες, θα δημιουργούν ευκαιρίες και θα σας θυμίζουν συνεχώς το σύστημα υποστήριξης που είναι δίπλα σας.

Σαν νέα μέλη της μεγάλης μας οικογένειας ακαδημαϊκών και επιστημόνων ερευνητών σας παροτρύνω αγαπητοί νέοι συνάδελφοι, να επικεντρωθείτε σε 4 κύρια χαρακτηριστικά που ένα μέλος της κοινότητας μας οφείλει κατα την γνώμη μου να υπηρετεί:

1/ Αριστεία στην Διδασκαλία: επενδύσετε χρόνο για να αποκτήσετε δεξιότητες διδασκαλίας ούτως ώστε να γίνεται εσείς πρότυπα για τους μελλοντικούς φοιτητές και φοιτήτριες σας κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και το σεβασμό τους.

2/ Αριστεία στην Έρευνα: η αριστεία στην έρευνα είναι η κορύφωση της καριέρας σας. Τολμήστε να ρισκάρετε, χρησιμοποιήστε νέες ιδέες και τη δημιουργικότητα σας για να χαράξετε νέα μονοπάτια, αρπάξτε τις ευκαιρίες που θα σας παρουσιάζονται και μην φοβάστε να κάνετε λάθη.

3/ Αριστεία στην κοινωνική προσφορά: επιδιώξτε να δημιουργήσετε συνέργειες με τους κοινωνικούς και τοπικούς φορείς, την βιομηχανία και τις επιχειρήσεις στο χώρο που θα δραστηριοποιηθείτε. Να θυμάστε πάντα ότι η έρευνα σας θα έχει αξία όταν με τα αποτελέσματα της έχετε αλλάξει την ποιότητα ζωής έστω και ενός σας συνανθρώπου.

4/ Γίνετε Υπηρέτες της εκπαίδευσης: παίξτε σημαντικό ρόλο στη διοίκηση και στον καθορισμό των στρατηγικών προτεραιοτήτων του οργανισμού που θα εργαστείτε. Καθοδηγήστε και διευθύνετε τους συνεργάτες και τις συνεργάτιδες σας διατηρώντας τις αρχές και τις αξίες που διδαχτήκατε τόσο από την οικογένεια σας όσο και από το Πανεπιστημιακό ίδρυμα στο οποίο φοιτήσατε.

Αγαπητοί και αγαπητές διδακτορικοί απόφοιτοι

Είστε πλέον στην πρώτη γραμμή των αντίστοιχων πεδίων σας. Η έρευνά σας έχει τη δυνατότητα να έχει διαρκή αντίκτυπο στην κοινωνία, να διαμορφώσει τον κόσμο στον οποίο ζούμε και να αντιμετωπίσει μερικές από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της εποχής μας.

Είτε επιλέξετε να ακολουθήσετε μια ακαδημαϊκή καριέρα, είτε να ξεκινήσετε επαγγελματικές συνεργασίες στον κλάδο σας είτε να συμβάλετε στη χάραξη πολιτικής, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η εμπειρία και οι γνώσεις σας θα αποτελέσουν δύναμη για θετικές αλλαγές.

Για άλλη μια φορά, απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε σας αγαπητοί και αγαπητές διδακτορικοί απόφοιτοι μας.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου νιώθει τεράστια υπερηφάνεια που είναι μέρος του αξιοσημείωτου επιστημονικού ταξιδιού σας.

Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω”.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










760