Ταλιαδώρος προς Αναστασιάδη: Είμαι βέβαιος, ότι δεν πήρατε «μίζα» για τη συμφωνία του 1996


«Αξιωματούχοι της πολιτείας να παύσουν να στοχοποιούν και να διασύρουν το δημόσιο σχολείο και τους λειτουργούς του»

   «Χρέος της Πολιτείας είναι να στηρίξει τη δημόσια παιδεία του τόπου, ως τον βασικό πυλώνα που μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική ανάπτυξης. Ας αντιμετωπίσουμε τις δαπάνες για την παιδεία όχι ως δημοσιονομικό παθητικό, αλλά ως επένδυση που θα κτίσει το μέλλον του τόπου μας».

      Αυτό τόνισε ο πρόεδρος  της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος μιλώντας στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων του οικήματος της ΟΕΛΜΕΚ, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

        Συνεχίζοντας ο κ. Ταλιαδώρος ανέφερε ότι «η ΟΕΛΜΕΚ έχει ως πρωταρχική επιδίωξη της την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.
        Αντιλαμβανόμενοι τα δεδομένα της εποχής μας:

      Ανοίξαμε το δρόμο της αλλαγής του συστήματος διορισμού των νέων εκπαιδευτικών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μονιμοποίηση των έμπειρων συναδέλφων που εργάζονταν ήδη στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, αίτημα απολύτως δικαιολογημένο.

    *Εργαστήκαμε έμπρακτα και ενεργά στην κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού του Ενιαίου Λυκείου και της θεσμοθέτησης ενός νέου λυκείου με στοχευμένες επιλογές από τους μαθητές μας. Ενός λυκείου με συγκροτημένες έξι κατευθύνσεις και σαφέστατα πιο αποτελεσματικού.  

     *Συμφωνήσαμε και εργαστήκαμε για την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Έχουμε κάποιες ουσιαστικές παρατηρήσεις με βάση την αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής του και αναμένουμε από το Υπουργικό Συμβούλιο τις αναγκαίες διορθωτικές αποφάσεις.

    *Εργαστήκαμε σκληρά και επίμονα επί μήνες για να διαμορφωθούν οι νέοι Κανονισμοί Λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων και η αναμόρφωση των Τετραμήνων και των Παγκυπρίων Εξετάσεων. Το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου ευελπιστούμε να τεθούν ενώπιον του Υπουργικού σας Συμβουλίου, Κύριε Πρόεδρε, και εφόσον εγκριθούν να οδηγηθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εκεί η Οργάνωσής μας θα καταθέσει κάποιες απόψεις για τροποποιήσεις των προτάσεων, στηριζόμενες στην εμπειρογνωμοσύνη και στην πρακτική γνώση των πραγμάτων, που διαθέτει η ΟΕΛΜΕΚ».   

    Ακολούθως ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ επισήμανε ότι  «παραμένει σίγουρα το μεγάλο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου. Η Οργάνωσή μας πιστεύει ότι απαιτείται το συντομότερο δυνατόν η θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, το οποίο θα προωθεί την αξιοκρατία, θα εδράζεται σε αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια και θα καταργεί τη σημερινή αναχρονιστική μορφή του επιθεωρητισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

     *Θεωρούμε, Κύριε Πρόεδρε ότι η Πολιτεία οφείλει να αλλάξει το σύστημα αξιολόγησης βλέποντας το ως επένδυση για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

      *Θεωρούμε ότι η Οργάνωσή μας συνειδητά έχει εργαστεί για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος γιατί αυτό το οφείλουμε στην πατρίδα μας και στα παιδιά μας. Η Οργάνωση μας έχει συνειδητά επιλέξει αντί τον ρόλο του ελεύθερου σκοπευτή το ρόλο του ενεργού συνδιαμορφωτή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων του εκπαιδευτικού μας συστήματος».

Ακολούθως ο κ. Ταλιαδώρος απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολιτειακούς και άλλους αξιωματούχους αυτού του κράτους είναι να παύσουν να στοχοποιούν και να διασύρουν το δημόσιο σχολείο και τους λειτουργούς του και αναφερόμενος στην επιστολή του Γενικού Ελεγκτή  είπε:

«Είναι σε αυτό το πλαίσιο που αντιδράσαμε μαζί με την ΟΛΤΕΚ έντονα στην τελευταία επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού. Το περιεχόμενο της επιστολής δεν επιχειρεί να διασύρει μόνο τους λειτουργούς της Μέσης Εκπαίδευσης, αλλά διασύρει στο τέλος το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων αυτού του κράτους.   

Κατά ευτυχή συγκυρία σ’ αυτή την αίθουσα βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι πρωταγωνιστές της παραχώρησης ωρών για το εξωδιδακτικό έργο των φιλολόγων. Κύριε Πρόεδρε, θα σας πάρω πίσω είκοσι χρόνια, στο 1996, όταν ήσασταν πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και πρωτοστατήσατε μαζί με την τότε Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κλαίρη Αγγελίδου και τον τότε πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ κ. Παύλο Σεμελίδη στη συνομολόγηση της σχετικής συμφωνίας, την οποία κάποιοι σήμερα θεωρούν παράτυπη και μη σύννομη. Τέλος, είμαι βέβαιος, Κύριε Πρόεδρε ότι δεν πήρατε οποιαδήποτε «μίζα» για αυτή τη συμφωνία. Ας συνειδητοποιήσουν κάποιοι ότι το κυπριακό δημόσιο σχολείο έχει να διαδραματίσει ένα πολυδιάστατο εθνικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό, μορφωτικό, κοινωνικό, αθλητικό, μουσικό ρόλο και ας μη επιχειρούν να το στραγγαλίσουν».

     Συνεχίζοντας σημείωσε:

    «Η Οργάνωσής μας δημιουργήθηκε το 1953 σε συνθήκες αποικιοκρατικής δουλείας και με πρωταρχικό στόχο να συμβάλει στον αγώνα του λαού μας για απελευθέρωση. Για αυτούς τους λόγους δεν θα παύσουμε ποτέ στο επίκεντρο των σκέψεών μας θα είναι η μοιρασμένη μας πατρίδα. Μια πατρίδα που ακόμη αναζητεί το δικαίωμα της ελευθερίας. Ευελπιστούμε, Κύριε πρόεδρε, οι άοκνες προσπάθειές σας στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων να οδηγήσουν επιτέλους τη μοιρασμένη μας πατρίδα στην επανένωση και την απελευθέρωση. Προσβλέπουμε σε μια Κύπρο χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς ξένες εγγυήσεις, χωρίς εποίκους όπου θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της σε όλη την επικράτειάς της. Σε μια ενωμένη Κύπρο όπου θα λειτουργούν ελεύθερα σε όλη την έκτασή της τόσο οι εκκλησίες όσο και τα τζαμιά, τόσο τα ελληνικά σχολεία όσο και τα τούρκικα σχολεία.

      Καλωσορίζουμε στα αποψινά εγκαίνια της ΟΕΛΜΕΚ τους εκπροσώπους των Τουρκοκυπριακών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και προσδοκούμε σύντομα να ζήσουμε σε ένα κοινό κράτος σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα ο ένας του άλλου. Είμαι βέβαιος ότι και οι δύο είμαστε έτοιμοι να το ζήσουμε αυτό στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης, ας στο ζήσουμε και στα πλαίσια της κοινής μας πατρίδας.

    Η εδώ παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη και η τέλεση από αυτόν των εγκαινίων του οικήματος της ΟΕΛΜΕΚ, όπως και η τέλεση προ δεκαημέρου των εγκαινίων του οικήματος της ΠΟΕΔ καταδεικνύει τον σεβασμό και την εκτίμηση του ιδίου και της Κυβέρνησής του προς τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις του τόπους μας για τη σημαντική προσφορά τους σε όλους τους τομείς της ιστορίας αυτού του τόπου. Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας.

    Όπως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στις 29 Νοεμβρίου 1953 ευλόγησε την έναρξη της ιδρυτικής συνέλευση της ΟΕΛΜΕΚ έτσι και σήμερα ο προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ τέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων του οικήματος της ΟΕΛΜΕΚ. Μακαριότατε σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καρποφόρες να είναι οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη βδομάδα στο Κολυμπάρι της Κρήτης.

       Ευχαριστίες εκφράζω στα μέλη της Γραμματείας και του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της περιόδου 2013-2015, τα οποία εργάστηκαν εντατικά και άοκνα ώστε σε δύο χρόνια να ολοκληρωθεί το έργο της ανέγερση των Κεντρικών μας Γραφείων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω προς το προσωπικό της ΟΕΛΜΕΚ που όλες αυτές τις βδομάδες υπερέβαλε εαυτόν για να φέρει σε πέρας την αποψινή εκδήλωσή μας. Τέλος ευχαριστούμε όλους εσάς που τιμάτε απόψε τη σημαντική και συγκινητική αυτή τελετή της ΟΕΛΜΕΚ.

          Τέλος, δεν μπορώ παρά να κλείσω επαναλαμβάνοντας την ευχή, που έκανα στις 7 Ιουνίου 2013 κατά την τελετή της κατάθεσης του θεμελίου λίθου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ΟΕΛΜΕΚ, το συντομότερο δυνατό, να μπορέσει να επαναλειτουργήσει τα Επαρχιακά της Γραφεία στην Κερύνεια, στην Αμμόχωστο και στη Μόρφου σε μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










240