Σύνδεσμος Οικιακής Καθ. Οικονομίας: Θα μείνουν εκτός εκπαίδευσης άτομα με 10 χρόνια υπηρεσίας


Ο Σύνδεσμος καθηγητών /τριών Οικιακής Οικονομίας έστειλε στον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ την ακόλουθη επιστολή: 

Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες,

Αρχικά θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια του Συνδέσμου για την εκλογή του Νέου Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ.

Στη συνέχεια θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα πιο κάτω θέματα τα οποία απασχολούν τον Κλάδο και χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης:

  1. Μετά και την ανακοίνωσή σας, ημερομηνίας 22.06.2017, σχετικά με τη μη αποδοχή εκ μέρους σας των πρακτικών που ξεκίνησαν την περσινή χρονιά αναφορικά με την αύξηση του αριθμού μαθητών/τριών στα εργαστηριοποιημένα μαθήματα (Οικιακής Οικονομίας, Σχεδιασμού και Τεχνολογίας και Πληροφορικής), μετά λύπης μας έχουμε πληροφορηθεί, ότι έχουν δοθεί εντολές για περαιτέρω αύξηση των σχολείων που θα εφαρμόσουν την πολιτική αυτή κατά τη νέα σχολική χρονιά. Για ακόμη μια φορά, τονίζουμε ότι η υποδομή των εργαστηρίων σε όλα τα Γυμνάσια είναι τέτοια που δεν επιτρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών/τριών στην τάξη, εφόσον προκύπτουν ζητήματα ασφάλειας και υγείας των μαθητών. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να εφαρμοστούν οι κανόνες ασφάλειας και υγείας στο εργαστήριο με περισσότερους από δώδεκα μαθητές. Επομένως, ο αριθμός των μαθητών στις εργαστηριακές ασκήσεις επιβάλλεται να είναι τέτοιος που να διασφαλίζει τόσο την ασφάλεια των μαθητών και τη συνεχή επίβλεψη τους από τους εκπαιδευτικούς, όσο και τη βιωματική – ενεργητική μάθηση.
  2. Επιπρόσθετα, θεωρούμε πως αυτή η ενέργεια θα πλήξει ακόμη περισσότερο με τη νέα σχολική χρονιά τον κλάδο της Οικιακής Οικονομίας σε σχέση με την εργοδότηση των συναδέλφων/ισσών. Η αποεργαστηριοποίηση σε συνδυασμό με τη μείωση των διδακτικών περιόδων που έχει γίνει στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου (σταδιακή κατάργηση του μαθήματος) καθώς και με την αδικαιολόγητη απουσία του μαθήματος στον κοινό κορμό της Α΄ Λυκείου θα αφήσουν ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ συναδέλφους εκτός της εκπαίδευσης κατά τη νέα σχολική χρονιά, με τους/τις περισσότερους/ες από αυτούς/ές να έχουν ήδη 10 χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας. Για ακόμη μια φορά, αναφέρουμε ότι όλες οι πιο πάνω ενέργειες, κατά την φετινή σχολική χρονιά 2016 – 2017, είχαν ως αποτέλεσμα τρεις (3) συνάδελφοι/ισσες να έχουν μείνει εκτός διορισμού. Υπενθυμίζουμε τις υποσχέσεις από πλευράς Υπουργείου ότι κανένας/καμία συνάδελφος δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα εργοδοσίας. Ζητάμε όπως η οργάνωσή μας μεριμνήσει ΠΕΡΑ από το διορισμό όλων όσων εργάστηκαν τη φετινή σχολική χρονιά ΚΑΙ για το διορισμό των τριών συναδέλφων/ισσών (αρ. 11, 12, 13 στον κατάλογο διοριστέων) οι οποίοι δεν εργάστηκαν φέτος.
  3. Μετά λύπης μας, παρατηρήσαμε ότι δόθηκαν μόνο 2 θέσεις μονιμοποίησης στον Κλάδο μας. Με βάση ποια κριτήρια καθορίστηκε ο αριθμός των 2 μονιμοποιήσεων ενώ σε άλλες ειδικότητες με ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ανάγκες ο αριθμός είναι μεγαλύτερος; Πώς καθορίζεται, από πλευράς Υπουργείου, ο αριθμός των μόνιμων θέσεων που δίνονται σε κάθε ειδικότητα; Εκφράζουμε την πλήρη απογοήτευσή μας και θεωρούμε άνιση και δυσανάλογη τη ποσοστιαία αναλογία που έχει κατανεμηθεί στον κλάδο μας σε σχέση με άλλους κλάδους. Εάν ο αριθμός των μονίμων θέσεων είναι 2, το ποσοστό μονιμοποίησης στον κλάδο μας, σε σχέση με τις ανάγκες, είναι μόλις 11%, ενώ σε άλλες ειδικότητες το ποσοστό ανέρχεται μέχρι και σε 50%. Επιπρόσθετα, για ακόμη μια φορά σας ενημερώνουμε ότι η πλειοψηφία των συμβασιούχων εκπαιδευτικών του κλάδου μας έχουν έως και 10 έτη συνεχόμενη υπηρεσία. Ως ΟΕΛΜΕΚ, πρέπει να διερευνήσετε το θέμα και να δοθεί στη δημοσιότητα ο τρόπος καθορισμού των μονίμων θέσεων κάθε ειδικότητας, καθώς και να μεριμνήσετε όπως γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις έτσι ώστε να μονιμοποιηθούν ΟΛΟΙ οι συμβασιούχοι συναδέλφοι/ισσες με συνεχόμενα χρόνια υπηρεσίας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, ο Σύνδεσμος Καθηγητών/τριών Οικιακής Οικονομίας θα ενεργήσει ανάλογα, τόσο για τη διασφάλιση του συμφέροντος των παιδιών μας και της προστασίας της υγείας τους, όσο και την εξασφάλιση της εργοδότησης των συναδέλφων /ισσών μας.

Καλούμε τέλος την ΟΕΛΜΕΚ να προστατεύσει τα συμφέροντα των μελών της και στην συνάντηση της 26ης Ιουνίου 2017 με τον Υπουργό Παιδείας να μεριμνήσει για όλα τα πιο πάνω θέματα.

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Καθηγητών/τριών Οικιακής Οικονομίας

Η Πρόεδρος  Μαρίνα Στέλιου

Η Γραμματέας Ελισάβετ Μαρούδα




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










117