Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα Ημερίδα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»


  «Αγώνες Ελευθερίας του Κυπριακού Ελληνισμού. Ιστορική διαδρομή, μνήμες, νόστος και λογοτεχνική παραγωγή».

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η ημερίδα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» «Αγώνες Ελευθερίας του Κυπριακού Ελληνισμού  «Ιστορική διαδρομή, μνήμες, νόστος και λογοτεχνική παραγωγή».

Στο πλαίσιο των δράσεων για τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην ιστορική αίθουσα διαλέξεων του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα η Ημερίδα, «Αγώνες Ελευθερίας του Κυπριακού Ελληνισμού. Ιστορική διαδρομή, μνήμες, νόστος και λογοτεχνική παραγωγή». Η Ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου. Αποτέλεσε μια συνδιοργάνωση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» - Παράρτημα Κύπρου, του Συνδέσμου Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου «Στασίνος» και του Εργαστηρίου Κυπριακών Μελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τους συνέδρους καλωσόρισε ο Δρ Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», ο οποίος αναφέρθηκε στους δεσμούς του Φ.Σ. «Παρνασσού» με την Κύπρο και συγκεκριμένα με την παιδεία και τον πολιτισμό του νησιού.  Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί από τη Δρα Ειρήνη Παρασκευά-Ροδοσθένους, Πρώτη Λειτουργό Εκπαίδευσης, τον Πρεσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κύριο Σταύρο Αυγουστίδη, τον Στρατηγό εν αποστρατεία, κύριο Δημήτριο Αλευρομάγειρο και τέλος, τη Δήμαρχο του κατεχόμενου Λευκονοίκου και συγγενή του ήρωα της ΕΟΚΑ, μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» Κύπρου, κυρία Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη.

Στο πλαίσιο των τριών Συνεδριών παρουσιάστηκαν πτυχές των αγώνων του Κυπριακού Ελληνιαμού.

Συντονιστής της πρώτης Συνεδρίασης ήταν ο Δρ Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος. Τηνομιλία τής Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου, με θέμα: «Αγώνες Ελευθερίας της Κύπρου και ο ρόλος της παιδείας» ανέγνωσε η Δρ Ειρήνη Παρασκευά-Ροδοσθένους, ενώ ακολούθησαν εισηγήσεις από τον Δρα Ανδρέα Ι. Βοσκό με θέμα: «Ομηρικά πρότυπα στον Αγώνα της ΕΟΚΑ και στη λογοτεχνία του Αγώνα», τη Δρα Μαίρη Κουτσελίνη  με θέμα: «Η Γυναίκα στον Αγώνα της ΕΟΚΑ» και τον Δρα Πέτρο Παπαπολυβίου με θέμα: «Η προώθηση του κυπριακού ενωτικού αιτήματος στην Αθήνα, 1900 – 1955: Σύλλογοι και πρόσωπα».

Συντονιστής της δεύτερης Συνεδρίασης ήταν ο Δρ Ανδρέας Ι. Βοσκός. Στη Συνεδρία αυτή παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις του Αντιστράτηγου ε.α., τέως αρχηγού της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο, κ. Δημόκριτου Ζερβάκη με θέμα: «Κυπριακή Δημοκρατία και ένοπλες Δυνάμεις. Εννοιολογική και Ιστορική Προσέγγιση», του Διεθνολόγου, Δικηγόρου – Λογοτέχνη κ. Σταμάτιου Χρ. Γεωργούλη με θέμα: «Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης ένας ήρωας από τα γεννοφάσκια του», την Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας – Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Κύπρου, Δρα Λουίζα Χριστοδουλίδου με θέμα: «Τώρα δουλειά μοναχική. Και πρέπει να πεθάνω»: Ένας προαναγγελθείς θάνατος. Σκέψεις για το ποίημα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη «Γρηγόρης Αυξεντίου»» και την πρώην Πρώτη Λειτουργό Εκπαίδευσης, κ. Γεωργία Κούμα με θέμα: «Ιστορικά αποτυπώματα στην εμπνευσμένη από τον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 βραβευμένη ποιητική συλλογή του Γιάννη Παπαδόπουλου. Τότε που πολεμούσαμε».

Συντονιστής της τρίτης Συνεδρίασης ήταν ο Δρ Πέτρος Παπαπολυβίου και σε αυτήν παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από τον Φιλόλογο –  Μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», κ. Ιωάννη Χρ. Γιάγκου με θέμα «: «Ο Ιωάννης Γ. Κασίνης ως Ιστορικός του Απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955 – 59», από τον Κοσμήτορα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» Ελλάδος, κ. Σταύρο Σταύρου με θέμα «Θάσος Σοφοκλέους, η ιδέα μετουσιωμένη σε πράξη» και από τις Δρα Ειρήνη Ροδοσθένους - Παρασκευά και κ. Ελένη Μιχαηλίδου με θέμα «Αγώνες Ελευθερίας της Κύπρου. Μνήμες και παρακαταθήκες στη νέα γενιά». Την εισήγηση της Φιλολόγου, Προέδρου του Παραρτήματος Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου κ. Χρυσοθέμιδος Χατζηπαναγή με θέμα «Το ήθος του Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. στο δοκιμιακό έργο του Μιχαλάκη Ι. Μαραθεύτη»  ανέγνωσε ο κ. Σταύρος Σταύρου. Παρέμβαση και σύνοψη των εργασιών του Συνεδρίου έγινε από τον Ομότιμο Καθηγητή της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά, Δρα Κωνσταντίνο Κασίνη.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τραγούδια από το μουσικό έργο του Νίκου Παπακλεοβούλου «Ηρώεσσα Κύπρος – 204 Πνοές» με μελοποιημένα ποιήματα από τη Συλλογή του Ήρωα Μιχαήλ Παρίδη σε μουσική -ενορχήστρωση Λουκά Ξενοφώντος, τα οποία ερμήνευσαν οι Χρήστος Κάλλοου, Ειρήνη Παρασκευά – Ροδοσθένους και Όλγα Καμηλάρη. Τους ερμηνευτές συνόδευσε η χορωδία «ΣΕΜΙΤΟΝΟ», ενώ έπαιξαν οι μουσικοί: Κυριακή Καμακάρη, Σταυρούλα Καμακάρη και ο Γιώργος Μπάρλος. Κείμενα ανέγνωσε η Μαίρη Σταυρινίδου (Ευθυμίου) – συγγραφέας, φιλόλογος.

Την όλη ευθύνη και τον συντονισμό για τη διοργάνωση της Ημερίδας είχε η Δρ Ειρήνη Παρασκευά-Ροδοσθένους, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης και Πρόεδρος της Διατμηματικής Επιτροπής του ΥΠΑΝ για την ανάδειξη, μέσω δράσεων, της τραγικής επετείου των 50χρόνων από την τουρκική εισβολή.

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










696