Ψηφιοποίηση εγγραφής μαθητών


ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ*

Επισκέφθηκα ένα σχολείο, προκειμένου να έχω την ευκαιρία να δω από κοντά τη διαδικασία εγγραφής των μαθητών μας. Παρακολούθησα τη διαδικασία πρώτης εγγραφής μαθητών, καθώς και την εγγραφή μαθητών από μία τάξη στην επόμενη και διαπίστωσα τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία για γονείς κι εκπαιδευτικούς σε όλο της το μεγαλείο! Όπως αποδείχτηκε, υπάρχει μεγάλος αριθμός εντύπων που θα πρέπει να συμπληρωθούν και να υπογραφούν.

Μου είναι αδιανόητο ένας γονιός να πρέπει να πάρει άδεια από την εργασία του, προκειμένου να προσέλθει στο σχολείο με μοναδικό σκοπό την εγγραφή του παιδιού του.  Η απώλεια χρόνου θα πρέπει να προβληματίσει. Οι διαδικασίες, όπως ισχύουν, επιβάλλεται να αλλάξουν εντελώς. Δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για αυτές. Η απλούστευσή τους είναι κάτι το οποίο, όπως φαίνεται, δεν έχει προβληματίσει κανένα.

Ο σημερινός τρόπος λειτουργίας των σχολείων μας επιτρέπει να συντηρούνται τέτοιου είδους αχρείαστες διαδικασίες και να κάνουν τη ζωή του πολίτη δύσκολη. Θα πρέπει να τονίσω ότι ο τομέας της εκπαίδευσης μπορεί στο σύνολό του να μηχανογραφηθεί και να ψηφιοποιηθεί. Ως ο τομέας ο οποίος εκπαιδεύει τα παιδιά να κάνουν χρήση της μηχανογράφησης είναι ανεπίτρεπτο να μη δίνει την ευκαιρία στους μαθητές στην καθημερινότητα του σχολείου τους να συναντούν έστω και μία ψηφιοποιημένη διεργασία. Με τη σημερινή πραγματικότητα τίθεται το βασικό ερώτημα ως προς την αναγκαιότητα και τη χρήση αυτών που θεωρητικά μαθαίνουν.

Καλείται για το σκοπό αυτό το Υπουργείο να προχωρήσει ως πρώτο βήμα άμεσα στην μηχανογράφηση της εγγραφής των μαθητών. Παράλληλα θα πρέπει να πούμε ότι όλα τα σχετικά με την εκπαίδευση μπορούν να ψηφιοποιηθούν, όπως η διδακτέα ύλη, τα βιβλία, η επικοινωνία, οι οδηγίες του ΥΠΠ προς τους κλάδους, η χρήση εκπαιδευτικού υλικού, οι πληρωμές, οι εξουσιοδοτήσεις, η λειτουργία και οργάνωση των σχολείων, τα μητρώα μαθητών και εκπαιδευτικών, όπως και πολλά άλλα.

Πότε άραγε θα μπορέσουμε εμείς ως Βουλή κι ως ΥΠΠ να κοιτάξουμε στα μάτια γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές με υπερηφάνεια για τις ουσιαστικές αλλαγές εξοικονόμησης χρόνου και χρήματος προς όφελος των μαθητών μας και της οικονομικής ανάπτυξης. Είναι εύκολο, αποτελεσματικό, παραγωγικό και χωρίς κόστος να βρεθούμε μπροστά και να ψηφιοποιήσουμε τη λειτουργία των σχολείων μας.

*Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










398