Προτάσεις Ομάδας Αδιόριστων Εκπαιδευτικών για βελτίωση του ΝΣΔΕ και για άρση αδικιών


Σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παιδείας κ. Χαμπιαούρη την περασμένη Παρασκευή 20 Απριλίου 2018, η Ομάδα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών (ΟΑΕ) κατέθεσε υπόμνημα των θέ σεων – προτάσεών της που στόχο έχουν την άρση των αδικιών που ανέδειξε η πρώτη εξέταση και τη βελτίωση του ΝΣΔΕ.

Το ίδιο υπόμνημα έχει αποσταλεί στους Αρχηγούς κομμάτων, στους Βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και στις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις.

Οι προτάσεις αυτές είναι οι εξής:

  1. Κατάργηση του ποσοστού μοριοδότησης που δίνεται για την εκπαιδευτική προϋπηρεσία, διότι επί της ουσίας ακυρώνει την εξέταση και τροφοδοτεί την αρχή της διάκρισης. Είναι πολύ μεγάλη η πριμοδότηση που δίνεται με τη μοριοδότηση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας σε σημείο που η εξέταση δεν έχει ουσιαστικά λόγο ύπαρξης.  Όλοι οι απόφοιτοι των Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έχουν αποταθεί σε ιδιωτικά σχολεία με σκοπό την εργοδότηση, αλλά ο αριθμός των ιδιωτικών σχολείων είναι περιορισμένος με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εργοδοτηθούν όλοι. Επιπλέον, σε καμία προκήρυξη της Δημόσιας Υπηρεσίας για θέση Α8 κλίμακας δεν αναφέρεται η προϋπηρεσία στα απαιτούμενα προσόντα.
  2. Εφαρμογή της νομοθεσίας που ισχύει για την αξιολόγηση υποψηφίων για διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία [http://www.cylaw.org/nomoi/arith/1998_1_006.pdf], σύμφωνα με την οποία «Επιτυχών» και «Επιτυχών στη γραπτή εξέταση» σημαίνει πρόσωπο που συμμετέχει στην γραπτή εξέταση και συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 50% τουλάχιστον κατά μέσο όρο και 40% τουλάχιστον στο κάθε θέμα ξεχωριστά που περιλαμβάνεται στην εξέταση αυτή.
  3. Αναγνώριση στον εκπαιδευτικό του δικαιώματος να διατηρήσει τη βαθμολογία του στα μαθήματα που έχει επιτύχει και να επανεξεταστεί μόνο στο μάθημα που έχει αποτύχει.
  1. Στόχος κάθε γραπτού πρέπει να είναι η ανάδειξη της παιδαγωγικής ικανότητας του υποψηφίου και όχι μόνο της ικανότητάς του να παπαγαλίσει ή να λύσει ασκήσεις.
  2. Η εξεταστέα ύλη να δημοσιοποιείται έγκαιρα και να καθορίζεται ξεκάθαρα σε όλα τα αντικείμενα εξέτασης.
  3. Καθορισμός βιβλιογραφίας για το αντικείμενο των Δεξιοτήτων.
  4. Τα γραπτά των εξετάσεων να μην διακρίνονται από ασάφειες.
  5. Δημοσιοποίηση των θεμάτων και των λύσεων των γραπτών με το πέρας των εξετάσεων, όπως και των οδηγιών διόρθωσης.
  6. Οι ίδιοι οι θεματοθέτες πρώτοι να λύνουν και να προβαίνουν σε χρονομέτρηση των γραπτών, προτού αυτά δοθούν στους υποψηφίους.
  7. Για κάθε εξεταζόμενο μάθημα να ορίζεται διαφορετική ημερομηνία εξέτασης στις ειδικότητες που έχουν περισσότερα του ενός γνωστικού αντικειμένου.
  8. Οι θεματοθέτες να επιλέγονται τελευταία στιγμή με ΚΛΗΡΩΣΗ και να ελέγχονται αυστηρά από εξωτερική υπηρεσία και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.
  9. Το ΥΠΠ να διοργανώνει Παιδαγωγικά και Επιμορφωτικά Σεμινάρια ΚΑΙ για τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς.
  10. Να δοθούν κίνητρα για ενθάρρυνση πρόωρων αφυπηρετήσεων από την εκπαίδευση και να καταργηθεί η αποκοπή της σύνταξης του 12% για όσους αφυπηρετούν πριν τα 65 τους χρόνια, ώστε να μπορούν να απορροφηθούν περισσότεροι νέοι στην εκπαίδευση. 
  11. Να καταβάλλεται από τους εκπαιδευτικούς ένα συμβολικό ποσό για τις εξετάσεις και όχι 50 ευρώ για κάθε εξεταζόμενο αντικείμενο.

Η ΟΑΕ τάσσεται υπέρ του ΝΣΔΕ καθότι το προηγούμενο σύστημα ήταν απαρχαιωμένο και ο εκσυγχρονισμός του κρινόταν αναγκαίος. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις που το καθιστούν αναποτελεσματικό και άδικο. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται να μελετηθούν σοβαρά πριν από την επόμενη εξέταση που θα διεξαχθεί το Φθινόπωρο του 2019.

Ομάδα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών – Ο.Α.Ε.

Συμβούλιο:

Πρόεδρος: Κοϊνά Μαρία

Αντιπρόεδρος: Σταματίου Γιώργος

Γραμματέας: Μιχαήλ Γεωργία

Ταμίας: Θεμιστοκλή Σοφία

Οργανωτικός: Ιωάννου Μαρία

Μέλη: Δαμιανού Αντρέας

            Δαμιανού Νεόφυτος 

            Κοϊνά Βάσω 

            Μηνά Μαρία

            Νικολάου Έλενα 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










180