Πρέπει να πάψουμε να ερμηνεύουμε, αλλά να προβαίνουμε σε ενέργειες


ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΕΜΤΣΟΥΔΗ*

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια βιώνουμε ένα κυκεώνα κρίσης θεσμών, ηθικής, και αξιών σε πολλαπλά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά η οικονομική κρίση έχει - (ας μου επιτραπεί ο όρος) - «μπει στο πετσί μας για τα καλά». Βλέπουμε να γιγαντώνονται η κομματικοποίηση, το μοίρασμα των ανθρώπων σε ομάδες, η προσωπολατρία, η διαπλοκή, ο ρεβιζιονισμός, το ρουσφέτι και τόσα άλλα που στέκονται εμπόδιο και τροχοπέδη στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών, όχι μόνο της πολυτάραχης πατρίδας μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ως εκπαιδευτικοί αυτού του τόπου και κατ’ επέκταση όλου του παγκόσμιου εκπαιδευτικού γίγνεσθαι, πρέπει να αφουγκραζόμαστε τα σημεία των καιρών. Ως εκπαιδευτικοί δεν πρέπει απλώς να τα ερμηνεύουμε, αλλά, κυρίως να προβαίνουμε σε ενέργειες που να ανατρέπουν τα κακώς κείμενά τους.

Πρέπει να στοχεύουμε σ’ ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να διασφαλίζει για τους νέους ανθρώπους τη δραστήρια συμμετοχή τους στην εργασία, στην πολιτική, στην οικονομία και στον πολιτισμό,τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της γνώσης,τη διαβίωσή στη γη των προγόνων τους, σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας, ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Έτσι μπορούμε να φτιάξουμε ΜΑΖΙ το γαϊτανάκι της εκπαίδευσης με χρώμα. Ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι που θα έχει αξία ύπαρξης και εξέλιξης! Σε τελική ανάλυση χτίζουμε μία καινούρια νοοτροπία. Την νοοτροπία τους ΕΜΕΙΣ, έναντι αυτής του ΕΓΩ. Ας ανοίξουμε τα μάτια μας και ας δούμε την εκπαίδευση ως μοχλό αλλαγής κοινωνίας και όχι σαν διαιώνιση μιας κατάστασης που από παντού χωλαίνει. Θέλουμε να έχουμε πολίτες με σταθερά πόδια, με κριτική σκέψη και με δυνατή προσωπικότητα, σεβόμενοι πάντα τις ιδιαιτερότητες του κάθε συνανθρώπου μας. «Κάλλιο να πηγαίνεις στις μύτες των ποδιών σου, παρά στηριζόμενος σε δεκανίκια. Κάλλιο να μπαίνεις από κλειδαρότρυπες, παρά από ανοιχτές πόρτες».

Σε αυτόν τον αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας  μπορεί να σταθεί αρωγός το Νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα;

Ο εκπαιδευτικός και η εκπαιδευτικόςτης Κύπρου, τόσο τη δημοτικής όσο και της προδημοτικής εκπαίδευσης,αποδεικνύει ότι  θέλει να ενημερώνεται, να επιμορφώνεται και να συμμετέχει ενεργά στην πρόοδο της παιδείας του τόπου μας. 

Όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, μπροστά μας έχουμε έναν ακόμα ύφαλο. Την Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθεί σοβαρά υπόψιν απ’ όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο. Μερικά από τα σημεία που μπορούμε να αναφέρουμε επιγραμματικά είναι τα πιο κάτω.   Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί τροχοπέδη στην παιδεία μας αφού:

1ον: καθιστούν την παιδεία μας σαν μία υπεραγορά με έσοδα και έξοδα.

2ον: αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως ένα ποσό μετρήσιμο και ποσοτικοποιεί την ανθρώπινη ύπαρξη

3ον: καταπατά κάθε εκπαιδευτική φιλοσοφία

4ον: οι πριμοδοτήσεις και οι τιμωρίες που εισηγείται θα έχουν και σαν αποτέλεσμα και καλύτερους δασκάλους, αλλά και καλύτερους μαθητές. Ποια παιδαγωγική θεωρία λέει κάτι τέτοιο;

5ον: η μάθηση θα είναι απόλυτα συνειφασμένη με την επίδοση στα τεστ (μιλάνε για εθνικά επίπεδα; Ποιος ξέρει άραγε;) χωρίς να λαμβάνει υπόψιν το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι, τον ανομοιογενή μαθητικό πληθυσμό και τόσα αλλά που δεν είναι της παρούσης

6ον: επιβάρυνση του εκπαιδευτικού έργου (ήδη είμαστε εκπαιδευτικοί με τις περισσότερες ώρες εργασίας σε όλη την Ευρώπη)

7ον: νέες μειώσεις μισθών

8ον: ενδεχόμενες απολύσεις

9ον: δημιουργία δύο ομάδων εκπαιδευτικών. Μόνιμοι – Συμβασιούχοι – Αντικαταστάτες!... Πριν και Μετά! Διαφήμιση από ινστιτούτο αδυνατίσματος μου θυμίζει αυτό!

10ον: νέος τρόπος πρόσληψης εκπαιδευτικών..

Τέλος, προβληματίζομαι αν πρόκειται για την αντικατάσταση της υπό εξέλιξης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης!

Δε θα μακρηγορήσω άλλο συνάδελφοι. Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στον εκπαιδευτικό της δημοτικής και προδημοτικής εκπαίδευσης. Σας προσκαλούμε να στηρίξετε την Α.Κί.ΔΑ, η οποία αποτελεί αγκάθι στα κομματικά αδιέξοδα. Αποτελεί εμπόδιο στις κομματικές προσταγές. Αποτελεί τροχοπέδη στους κομματικούς παράγοντες που προφασίζονται την αναγέννηση του κλάδου. Αποτελεί τη δική σου φωνή…

Καλή ψήφο…

*Υποψήφιος Γενικός Αντιπρόσωπος Α.Κί.ΔΑ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










148