Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Α.Κί.ΔΑ: Σεξουαλική Παρενόχληση και Κακοποίηση Ανηλίκων


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Α.Κί.ΔΑ Λευκωσίας Κερύνειας Μόρφου στις 14 Μαρτίου 2015 στο Δημοτικό Σχολείο Κωνσταντινουπόλεως με θέμα: «Σεξουαλική Παρενόχληση και Κακοποίηση Ανηλίκων: Νομοθεσία, Ευθύνες Εκπαιδευτικών, Πρακτικές Συμβουλές».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Α.Κί.ΔΑ Λευκωσίας Κερύνειας Μόρφου:

«Μέσα από το συνέδριο δόθηκαν στοιχεία και πληροφορίες για το συγκεκριμένο φαινόμενο, που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρθηκαν τα ακόλουθα: ένα στα πέντε παιδιά έχουν κακοποιηθεί ή πρόκειται να κακοποιηθεί, σύμφωνα με έρευνα του συμβουλίου της Ευρώπης, που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας! Τα στοιχεία σοκάρουν, όπως επίσης και οι διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση ανηλίκων είναι το κατ’ εξοχήν αφανές έγκλημα.  Αυτά που γνωρίζουμε είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν, γιατί υπάρχει ένα τεράστιο πέπλο σιωπής. Είναι τα πάντα, δυστυχώς, κάτω από την κορφή του παγόβουνου! Η κοινωνία κάνει, συνήθως, ότι δε βλέπει. Ενδεικτικό, του άγραφου νόμου της σιωπής, που συνήθως κυριαρχεί σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης ανηλίκων, είναι ότι μόλις το 10% καταγγέλλεται, ενώ το 90% δεν αποκαλύπτεται!

Με έμφαση τονίστηκε, περαιτέρω, ότι οποιαδήποτε σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση ανηλίκου είναι a priori υπερβολική, διότι το θύμα ψυχολογικά δεν είναι ικανό να την αντιμετωπίσει. Άρα, έχουμε και ψυχικό τραύμα. Τα θύματα υφίστανται, ουσιαστικά, και ψυχική κακοποίηση με τις πληγές δύσκολα να επουλώνονται στην πορεία της ζωής τους ως ενήλικες. Το ειδικό ξεφεύγει και γίνεται γενικό, διότι με την πράξη αυτή συντελείται μία βίαιη παραβίαση της προσωπικότητας του θύματος εν γένει!

Ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τους στο συνέδριό μας τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή και τη βουλευτή κα Στέλλα Κυριακίδου.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε, επίσης, στους κύριους εισηγητές του συνεδρίου τον  Δρ. Αντώνη Στυλιανού, ο οποίος παρουσίασε τη Νομοθεσία και τις Ευθύνες που απορρέουν για τους Εκπαιδευτικούς και την Ψυχολόγο Δρ. Ελένη Καραγιάννη που μας διαφώτισε προτείνοντάς μας Πρακτικές Συμβουλές για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Επιπλέον, να ευχαριστήσουμε θερμά τους εκπροσώπους του ΥΠΠ, της Αστυνομίας και του Γραφείου Ευημερίας, για τις ουσιαστικές παρεμβάσεις τους.  Παρεμβάσεις έγιναν εκ μέρους του ΥΠΠ από τη Δρ. Μαρία Καραγιάννη, Επιστημονική Συντονίστρια του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο. Εκ μέρους της Αστυνομίας από την κα Μαρία Ξενοφώντος, λειτουργό στο Γραφείο Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια και της Κακοποίησης Ανηλίκων και εκ μέρους του Γραφείου Ευημερίας από την κα Μαρία Παναγή, Λειτουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών στον Τομέα Οικογένειας και Παιδιού.

Τέλος, να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους που παραβρέθηκαν στο συνέδριό μας αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι η εκπαιδευτική κοινότητα ενδιαφέρεται, ενημερώνεται και παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις που έχουν σχέση με την Παιδεία του τόπου μας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










140