Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Α΄ Μαθητικό Συνέδριο Ιστορίας του Λυκείου Σολέας


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 14 Μαρτίου 2017 το Α΄ Μαθητικό Συνέδριο Ιστορίας του Λυκείου Σολέας με θέμα: «1967-2017: Πενήντα χρόνια από την επιβολή της Δικτατορίας στην Ελλάδα και ο απόηχός της στην Κύπρο». Στο καλωσόρισμά της η Διευθύντρια του Λυκείου, κ. Δέσποινα Παπαγιάννη, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του Λυκείου Σολέας και στην αναγκαιότητα θεσμοθέτησης ενός αντάξιου της ιστορικότητας του σχολείου ετήσιου Μαθητικού Συνεδρίου Ιστορίας. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων κ. Στέλιος Νεάρχου στον χαιρετισμό του εστίασε στην αξία και τη σημασία του Συνεδρίου για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς αλλά και για την ίδια τη σχολική Μονάδα. Την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου έκανε ο Δρ Κυπριανός Λούης, Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, ο οποίος, αφού εξήρε την πρωτοβουλία του σχολείου και συνεχάρη την Οργανωτική Επιτροπή για την άψογη διοργάνωση, αναφέρθηκε στους εκλεκτούς ομιλητές και στο κύρος που αυτοί προσέδωσαν στο Συνέδριο.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τους εγνωσμένου κύρους ομιλητές και στα εργαστήρια να συζητήσουν μαζί τους για διάφορες πτυχές του θέματος. Ο Δρ Γιώργος Γεωργής μέσα από την εισήγησή του με θέμα «Ο Γιώργος Σεφέρης απέναντι στη Δικτατορία», αλλά και το εργαστήρι που ακολούθησε, ανέδειξε τον αντιστασιακό Γιώργο Σεφέρη. Ο κ. Τάκης Χατζηδημητρίου στην εισήγησή του με θέμα «Η χούντα, μια εθνική συμφορά: βιώματα και αναμνήσεις», αναφέρθηκε στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που βίωσε ως Γ. Γραμματέας της Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας (ΕΑΔΕ), και εξήγησε γιατί η Χούντα υπήρξε για την Κύπρο μια εθνική καταστροφή. Ο Δρ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στη δική του  εισήγηση με θέμα «Η ελληνική Χούντα και η τουρκική πολιτική στο Κυπριακό» αναφέρθηκε στις κατά καιρούς πολιτικές της Τουρκίας, σε σχέση με το Κυπριακό και σε λάθη που έγιναν από διάφορες πλευρές και τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Τέλος, ο Δρ Δημήτρης Μαυροσκούφης στην εισήγησή του με θέμα «Σχολική ιστορία και κυρίαρχη Ιδεολογία στην Ελλάδα: από τη δικτατορία του 1967 στη μακρά διάρκεια» αναφέρθηκε στα σχολικά βιβλία Ιστορίας και στην κυρίαρχη ιδεολογία που βρίσκεται πάντα πίσω από αυτά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα σχολικά βιβλία Ιστορίας που γράφτηκαν επί Δικτατορίας. Μετά το πέρας των εισηγήσεων και των αντίστοιχων τεσσάρων εργαστηρίων, μαθητές και μαθήτριες ανακοίνωσαν τα πορίσματά τους στην ολομέλεια.

Το Λύκειο Σολέας σκοπεύει σύντομα να προχωρήσει στην έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου. Ταυτόχρονα, μέρος του υλικού θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου.      

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










120