Πραγματοποιήθηκε Ημερίδα της ΑΚΙΔΑ για την «Εκπαίδευση στα ΜΜΕ»


Η Εκπαίδευση στα ΜΜΕ (Media Education) ήταν το κεντρικό ζήτημα της ημερίδας «Εκπαίδευση στα ΜΜΕ: Μαθαίνοντας στα παιδιά να κινούνται έξυπνα στον ωκεανό των Μέσων επικοινωνίας» που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών (Α.Κί.ΔΑ) την Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017 στη Λευκωσία. Η ημερίδα ήταν η πρώτη που διοργανώθηκε στη Λευκωσία από εκπαιδευτική οργάνωση για το θέμα.

Στον σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους της Α.Κί.ΔΑ ο Πρόεδρος της Α.Κί.ΔΑ Λευκωσίας Λεωνίδας Χατζηλοΐζου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο εγγραματισμός στα Μέσα είναι ένα απαραίτητο εφόδιο που πρέπει να αποκτήσουν οι μελλοντικοί πολίτες και εναπόκειται σε εμάς, τους εκπαιδευτικούς τους, να τους το δώσουμε.

Ο ΕΔΕ Λευκωσίας κ. Χρίστος Δημοσθένους εκ μέρους της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης, κήρυξε την έναρξη της ημερίδας, ευχαρίστησε την Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών για τη διοργάνωση του συνεδρίου και διαβεβαίωσε πως τα πορίσματα του συνεδρίου θα αξιοποιηθούν από το ΥΠΠ.

Η Σοφία Ιορδανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του ΜΠΣ «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέδειξε το σημείο που ενώνει την Επικοινωνία με την Εκπαίδευση που δεν είναι άλλο από το πώς θα ενσωματωθούν και θα αξιοποιηθούν τα νέα Μέσα που κατακλύζουν τη ζωή όλων μας στη διδακτική πρακτική. Αποσαφήνισε, επίσης, τη διαφορά της χρήσης των ΤΠΕ με την Επικοινωνία, αφού με τη χρήση των ΤΠΕ, τα παιδιά  εκπαιδεύονται με τα διάφορα Μέσα και αποκτούν τεχνικές δυνατότητες στη χρήση διαφόρων πληροφοριακών συστημάτων, ενώ η Επικοινωνία εκπαιδεύει στα Μέσα, εκπαιδεύει δηλαδή άτομα να ασκούν κριτική ή να εξερευνούν νοήματα στο περιεχόμενο και τη χρήση των Μέσων, να αναλύουν και να διαχειρίζονται ταυτότητες, αντικείμενο διακριτό της Επικοινωνίας. Η Σ. Ιορδανίδου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η εκπαίδευση στα Μέσα δεν αποτελεί επιβάρυνση και δεν αποτελεί ένα ακόμη γνωστικό αντικείμενο. Τουναντίον, είναι μια καινοτόμα στάση προς τη μάθηση που χρειάζεται να διατρέχει όλο το αναλυτικό πρόγραμμα. 

Ο Αντώνης Ζαρίντας, δάσκαλος-ερευνητής με ειδίκευση την Εκπαίδευση στα Μέσα, παρουσίασε το θεωρητικό πλαίσιο της εκπαίδευσης στα Μέσα, καθώς και την εικόνα που επικρατεί στον διεθνή χώρο και την Κύπρο. Ανέφερε ότι η Εκπαίδευση στα Μέσα αποτελεί το πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και ότι ο γραμματισμός σήμερα είναι αναπόφευκτα και αναγκαστικά γραμματισμός στα Μέσα. Ο ομιλητής παρουσίασε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία η Κύπρος κατατάχθηκε στην 25η θέση στην ΕΕ ως προς τις δεξιότητες μηντιακού γραμματισμού. Σχολίασε ότι αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά για το θέμα στα αναλυτικά προγράμματα, ούτε κεντρική επιμόρφωση και επίσημο μακρόπνοο πλάνο. Συν τοις άλλοις, η ιδέα της μηντιακής παιδείας περιβάλλεται από παρανοήσεις, αφού υποβαθμίζεται στην απλή χρήση της τεχνολογίας και την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Το μεγαλύτερο, όμως, σκέλος της ημερίδας αφορούσε την παρουσίαση εξειδικευμένων διδακτικών πρακτικών και καινοτομιών που καλλιεργούν δεξιότητες γραμματισμού στα Μέσα (Media Literacy). Ο Α. Ζαρίντας πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους κριτικής ανάλυσης των ΜΜΕ, δίνοντας έμφαση στην κατασκευή της είδησης και τη φωτοδημοσιογραφία.

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών (Α.Κί.ΔΑ) θα συνεχίσει να προσφέρει συνέδρια υψηλής ποιότητας με θέματα που ικανοποιούν τις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας, διοργανώνοντας αυτή την Παρασκευή, 10/3 το βιωματικό εργαστήρι: «Ελάτε να χορέψουμε! Ο παραδοσιακός χορός στις μικρές ηλικίες (5-8 χρόνων): από τη μουσικοκινητική αγωγή στη διδασκαλία του».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










95