Αριστείο Ποίησης Εβίτα Κωνσταντίνου στον Διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Δήμος Καραβά και ο ΕΠΟΚ


Η  συγγραφέας-εκπαιδευτικός Εβίτα Κωνσταντίνου απέσπασε ΑΡΙΣΤΕΙΟ στην ποίηση στο Διαγωνισμό, που διοργάνωσε ο Δήμος Καραβά μαζί με τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Π.Ο.Κ.) , συμμετέχοντας στην κατηγορία ποίηση με το έργο, το οποίο φέρει τον τίτλο: «Κλουθώντας των Λεμονανθών το Μύρο». 

Το ποίημα «Κλουθώντας των λεμονανθών το μύρο» είναι ένα ποίημα που εκφράζει μια αίσθηση νοσταλγίας και επαναφοράς στις αισθήσεις και τις αναμνήσεις. Η ποιήτρια περιγράφει μια εμπειρία όπου οι αισθήσεις του επανέρχονται ζωντανές και οδηγούνται από το άρωμα των λεμονανθών. 

Ας αναλύσουμε όμως τα βασικά στοιχεία του ποιήματος:

Ο πρώτος στίχος, «Τα βλέφαρα νοσταλγικά βαραίνουν», εκφράζει την αίσθηση μελαγχολίας και βάρους που νιώθει η ποιήτρια. 

Στον δεύτερο στίχο, η σκέψη της ποιήτριας που αναζητά κάτι εκ νέου, υποδεικνύοντας μια εσωτερική αναζήτηση ή αναπαράσταση των αισθήσεων και των αναμνήσεων. 

Στον τρίτο στίχο, η ποιήτρια περιγράφει τις αισθήσεις της ως πουλάκια που πάλλονται συνειρμικά από τα βάθη της ψυχής της. Αυτή η περιγραφή υπογραμμίζει την ένταση και την εμβέλεια της εσωτερικής εμπειρίας. 

Στους επόμενους στίχους, αναφέρεται στις αισθήσεις που αναζωπυρώνονται μέσω της φύσης και της παρουσίας των λεμονανθών. Αναφέρει τον ήχο του νερού που κυλά και τη δροσιά των φύλλων, περιγράφοντας την ελπίδα και την ανακούφιση που της προσφέρουν. 

Στους τελευταίους στίχους, αναφέρεται σε θρησκευτικά σύμβολα και αναζητά την εσωτερική της ειρήνη και αρμονία. Περιγράφει το ταξίδι της μέσα από τη φύση και τις αναμνήσεις της, αναφέροντας γεωγραφικές τοποθεσίες. 

Στο τέλος, αναφέρεται σε μια ικεσία προσευχής που ανεβαίνει από τα χείλη της και ψαλμούς ελέους που αντηχούν σε έναν χώρο λατρείας. 

Το ποίημα απεικονίζει την εσωτερική αναζήτηση και την εμπειρία της ποιήτριας μέσω συμβολικών αναφορών στη φύση, τη θρησκεία και τις αναμνήσεις. Περιγράφει μια κατάσταση μελαγχολίας, αλλά και ενός είδους ανακούφισης που προκύπτει από την επαναφορά των αισθήσεων και τη σύνδεσή της με τη φύση και τη θρησκεία. 

Η απονομή των Αριστείων στον Διαγωνισμό ποιητικού και μουσικού στίχου έγινε στις 17 Ιουνίου 2023 μια ιδιαίτερη μέρα, ημέρα αδελφοποίησης για τον ΕΠΟΚ και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβά. Μέσα σε συγκινητικό κλίμα , έλαβε χώρα μια λιτή και συγκινητική τελετή , στην αίθουσα ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ του Πολεμικού μουσείου Αθηνών, παρουσία του Δημάρχου Καραβά κ. Νίκου Χατζηστεφάνου , μετά της συζύγου του, του προέδρου του ΕΠΟΚ κ.Ηρακλή Ζαχαριάδη των μελών του ΔΣ, εκλεκτών καλεσμένων και των βραβευθέντων του έκτακτου μουσικού και ποιητικού διαγωνισμού με θέμα τον Καραβά! Μετά τους χαιρετισμούς και τις υπογραφές της αδελφοποίησης από τους κύριους Ζαχαριάδη και Χατζηστεφάνου, ακολούθησαν οι απονομές , αριστείων , βραβείων και επαίνων. Ακούστηκαν τα βραβευμένα μελοποιημένα στιχουργήματα και οι γλαφυρές απαγγελίες που έκαναν τις καρδιές πολλών να σκιρτήσουν. 

Θερμές ευχαριστίες στον ΕΠΟΚ και στο ΠΙΚ που εμπράκτως προάγουν τον πολιτισμό, με τη στήριξη όλων! 

Συγχαρητήρια τόσο στη συγγραφέα-εκπαιδευτικό Εβίτα Κωνσταντίνου για τη διάκρισή της όσο και σε όλους τους βραβευθέντες.

Σταυρούλα Γιωργαλλή 
Φιλόλογος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3019